Lice'de katledilenlerin yakınları 31 yıldır adalet arıyor

Lice Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçerken, bu süreçte tek bir kişi cezalandırılmadı. Lice Adalet Arıyor Platformu Sözcüsü Şiyar Kaymaz, "Bir yüzleşme olacaksa en başta bu davaların üzerinden gidilmeli" dedi.

Haberler 23.10.2024 - 10:56 Son Güncelleme : 23.10.2024 - 10:56

Diyarbakırın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde askerlerin evleri taraması sonucu yaşanan katliamın üzerinden 31 yıl geçti.

Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydının şüpheli şekilde öldürülmesinin ardından Lice merkez ablukaya alındı ve evler-işyerleri rasgele tarandı. Saldırılarda 15 sivil katledildi, bir asker de öldü. 401 ev, 242 işyerinin ağır hasar gördüğü, binlerce kişi de zorunlu göçe maruz kaldığı katliamla ilgili dava cezasızlıkla sonuçlandı.

TÜRKİYE TAZMİNAT ÖDEDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden dosyada, Türkiyenin mağdurlara dostane çözüm teklifiyle yaşam hakkını ihlalden 2001de tazminat ödedi. Sorumluluğunu kabul edip tazminat ödeyen Türkiye, faillerin cezalandırılması konusunda aynı isteği göstermedi.

20 YIL SONRA DAVAYA DÖNÜŞEBİLDİ

Katliama ilişkin başlatılan hukuk mücadelesi, katliamın 20nci yılında, 2 Eylül 2013te ancak davaya dönüşebildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Tim Komutanı Üsteğmen Tünay Yanardağ sanık olarak yer aldı.

BERAAT KARARI çIKTI

Dava Diyarbakırda açılsa da yargılama güvenlik gerekçesiyle önce Eskişehire ardından İzmir 1nci Ağır Ceza Mahkemesine nakledildi. 2014 yılında başlayan yargılama sonucunda, 7 Aralık 2018de karar verildi.

Mahkeme, sanıklardan Tünay Yanardağın ölmüş olması nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesine, Eşref Hatipoğlunun ise üzerine atılı suçları işlediğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

DAVA DÜŞÜRÜLDÜ

Davanın Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken sanık Hatipoğlu da 7 Ağustos 2022da öldü. Bunun üzerine davaya bakan Yargıtay 3üncü Ceza Dairesi, beraat kararını bozarak, ölen Hatipoğlunun durumunun da incelenerek karar verilmesi için, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

Dosyanın geri geldiği İzmir 1inci Ağır Ceza Mahkemesi, davanın taraflarına haber vermeden, davanın düşürülmesine karar verdi. Davanın düşürülmesi kararına karşı ise Yargıtaya yapılan itiraz başvurusunun incelemesi ise sürüyor.

TEMYİZ KARARINI BEKLİYORUZ

Faillerin cezalandırılması için yıllardır mücadele yürütenlerin başında ise Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri geliyor. Katliamda, eniştesini Ali Şanlıyı kaybeden ve birçok yakını yaralanan Platform Sözcüsü Şiyar Kaymaz, süreçle ilgili şunları söyledi:

1993te 5 gün boyunca Lice bombalandı. Bunun sonucu 402 ev 206 iş yeri 1 7ölüm gerçekleşti. Yani bir şehir komple yok edildi. O süreçten bu güne geçen 31 yıllık süreçte bu suçu işleyen failleri ile yüzleştirilme yaşatılmadı.

2014 yılında bir dava açıldı ve o süreçte dava ciddi anlamda bir yol kat etti, ama cezasızlık politikalarının uygulandığı bu süreçlerde her dava gibi bu davada durduruldu. Yargılanan Eşref Hatipoğlu, zorla mahkemeye getirilmişti. Tünay Yanardağın öldürüldüğü söylenilmişti, ama bir türlü otopsi yapılamadı.

Ölen o 17 insanın aileleri, yakınları ise halen bu davanın akıbetini ve faillerin açığa çıkarılıp cezalandırılmasını istiyor. Şu an dosyada fail olarak yargılanan 2 kişi vardı. Birinin ilk mahkemede öldürüldüğü söylenilmişti. Hatipoğlu da bir buçuk yıl önce öldü. Bu yüzden de şu an temyiz kararını bekliyoruz.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git