AK Partinin Güneydoğu illerine yönelik köklü liste değişimi, bölgede büyük yankı uyandırdı. STK Temsilcileri ile Akademisyenler değişimle ilgili değerlendirmelerinde, toparlayıcı isimler öne çıkarıldığını ifade etti.
HÜDA-PAR belirleyici olur
Hakan Akbal - Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı:
AK Parti belli ki buradaki oy kaybını bir önceki listeye bağlamış olacak ki listede iki kişinin dışında tamamını değiştirmiş. Ben Cevdet Yılmazın Diyarbakırdan aday olmamasını kayıp olarak görüyorum. Bölgeye çok ciddi katkıları olacaktı. AK Partinin uzun süreden beri kaybettiği mütevaziliği Yılmaz geri getirmişti. İlk sıra adayı tecrübeli bir siyasetçi. Ancak geri kalan adaylar AK Partinin bu değişikliğe karşın beklediği performansı bölgede sergileyebilecek mi? HDP ise burada istikrarını korumaya devam etti. Burada bir anlamda AK Parti ile HDP adasındaki yarışta belirleyici olacak olan etken HÜDA-PAR seçmenidir. Seçimlere katılmama kararı aldılar biliyorsunuz. Ciddi rol oynayacağını düşünüyorum. AK Parti ikinci vekilini 5 bine yakın bir oyla kaybetti.
çok kötü olduğunu düşünmüyorum
Şahismail Bedirhanoğlu - DOGÜNSİFED Başkanı:
Listeler partilerin kararı. Aday gösterdikleri kişilerin bazı özelliklerine göre belirlerler. Bizim hoşumuza gider veya gitmez. Bu çatışmalı ortamda olacağı için sıkıntılı bir seçim. Öncelikle çatışmaların sona ermesi ve demokratik bir seçim olmasını istiyorum. Memlekete hayırlı olmasını diliyorum öncelikle. AK Parti listelerine baktığımızda bir önceki listeden farklı. Demek ki farklı bir konsept belirlemiş. Galip bey birinci sırada ikinci sırada bir STK temsilcisi. Ben bu listenin ne kadar başarılı ve etkili olacağını bilemiyorum. çok kötü bir liste olduğunu düşünmüyorum. Seçim sonuçları bize gösterecek esas sonucu. Bölgedeki çatışmalı süreç seçim sonucuna direkt etki edecek. Adayların donanımı öne çıkacak.
Toparlayıcı, düzgün liste
İsmail Şanlı - MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı:
Geçen dönemki listeye göre biraz daha toparlayıcı ve düzgün liste olmuş. Ancak bizi üzen Cevdet Yılmazın listede olmamasının sandıklarda bir sonucu olacaktır. Bir bakanın buradan aday olmasını bekliyorduk. Cevdet Beyden herkes memnundu, yüzü gülen bir insandı ve çok seviliyor bu bölgede. Bunun dışında Galip Ensarioğlunun olması önemli. İki STK temsilcisi listede bunu da önemsiyoruz. Geçen sefer STK temsilcisi listede yoktu. Bir kadın adayın listede olması da önemli. Geçen liste ile kıyasladığımızda yüzde seksen civarında çok düzgün ve toparlayıcı olmuş. Bölgemiz ve halkımız için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah sükunet ve barışa vesile olur.
Listelerde muazzam değişiklik
Vahap Coşkun, Akademisyen, Dicle Üniversitesi: AK Parti listelerinde en muazzam değişiklik Doğu ve Güneydoğuda Mesela Diyarbakırda 11 ismden 9ı değişmiş. Hakkari ve Şırnakta tamamen değişmiş. Urfada 10 değişiklik, Vanda da tamamı, Ağrı da tamamen değişmiş. Şunu görüyoruz: Bölgede 7 Hazirandakinden faklı bir kadroyla 1 Kasıma gidiyor.
Doğu ve Güneydoğudaki yeni isimlere daha yakından bakarsak, mesela Diyarbakır özelinde daha teşkilatın içinden gelen isimler var. Bunlar daha sahaya çıkacak isimler. 7 Haziranda en büyük sorun, sahaya daha çok çıkılmamasıydı. Adaylar önemlidir ama adayların önemini de çok fazla abartmamak lazım, özelikle de Doğu ve Güneydoğuda adaylardan ziyade partilerin seçim stratejileri ve söylemleri çok daha belirleyicidir. Hangi adayı getirirseniz getirin, merkezden çözüm sürecine, Kürtlere yönelik negatif mesajlar gelirse, adayların da bir etkisi kalmaz. Asıl olan merkezdir.
HDP listelerinde çok büyük bir değişiklik yok. Diyarbakırda 10 aday aynen korunmuş. Celal Doğan Antepten İstanbula Özelikle iç Egede Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu bölgede, 7 Haziranda daha çok sol kimliğiyle öne çıkan adaylar gösterilmişken şimdi biraz daha Kürt kimliğiyle önde olan adaylar gösterilemeye çalışılmış. Bütün partiler özellikle az bir oy farkıyla kazandıkları ve kaybettikleri illerde daha dikkatli olmuşlar. Buralarda birtakım liste mühendislikleri yapılmış.