Diyarbakır’da düzenlenen Naylon Poşete Hayır kampanyasının tanıtımı için ekmek fırınında ihtiyaç sahibi vatandaşlara askıda ekmek bırakmaları şartıyla bedava bez torba dağıtıldı.
NAYLON POŞETE HAYIR
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel’in öncülüğünde, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Topluma Hizmet Uygulamaları dersi öğrencileri, üniversitenin Ekonomi ve Yönetim Topluluğu, Çevre, Dicle Diş Sağlığı Kulübü, Uluslararası Bilim ve Teknoloji Kulüpleri ile Çevre Bilincini Geliştirme Derneği’nce düzenlenen kampanya kapsamında Diyarbakır Ekmek Fırını’nda vatandaşlara bez torba dağıtılarak naylon poşetin zararları ile ilgili bilgi verildi.
REKTÖR SARAÇ MESAJI
Kampanyaya, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, DÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Yoksul vatandaşların ihtiyacı için askıda ekmek kampanyasına katılan Prof. Dr. Saraç, 50 lira vererek askıya ekmek bıraktı. Saraç’a bez torba hediye edildi. Fırında ekmek alan vatandaşlara bez torba hediye edilirken, vatandaşlar ise karşılığında askıya ekmek bıraktı.
EKMEĞİN NEMLENMESİ
Naylonun modern çağ nedeniyle hayata girdiğini belirten Saraç, ancak yiyecek maddelerinin naylon poşetlere bırakılmasının çok zararlı olduğunu söyledi. Naylon poşete bırakılan ekmeğin nemlendiğini ve güzelliğini kaybettiğini anlatan Saraç, kampanya ile bez torba kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini belirtti.
TORBADA EKMEK OLSUN
Prof. Dr. Temel ise eski bir Diyarbakır geleneğini yaşatmak istediklerini bildirerek, şöyle konuştu: Askıda ekmeği canlandırmak için bez torba hediye ediyoruz. Karşılığında askıda ekmek bırakılıyor. Eminim bundan sonra vatandaşlar bir ekmek aldıktan sonra bir ekmek de askıya bırakacaktır. Bu sayede fakir ve muhtaç insanlara yardımcı olmuş olacağız. Bez torba kullanmakla, haftada 6 plastik torbanın kullanımdan çıkılarak ayda 24 torba, yılda 288 torba, ortalama bir yaşam süresince, yani hayatta 22 bin 176 torba eder. Türkiye’de her beş kişiden biri bunu yapsa yaşam süresince 31 milyar 46 milyon 400 bin plastik torbadan kurtulmuş olunacak.