Diyarbakrda mangal kömürü yapmnda çalan aileler, ekmek paras kazanmak için is ve dumanl ortamda aln teri döküyor.
Geçimini mangal kömürü üretimiyle kazanan torakç olarak adlandrlan içiler, ate karsnda verdikleri zorlu mücadeleyle mee aaçlarn mangal kömürüne dönütürüyor.
Mardinden gelerek Diyarbakrn çermik ilçesinde Orman letme Müdürlüünce belirlenen bölgelerde kurduklar çadrlarda aileleriyle birlikte kalan kömür içileri, mesaiye günün ilk klaryla balyor.
Orman sahalarnda yürütülen gençletirme çalmalar kapsamnda kesime ayrlan mee aaçlarn motorlu testereyle kesen içiler yma ii bittikten sonra odunlarn üzerini ve etrafn mee yapra ve toprakla kapatyor.
Yn daha sonra atee veren içiler, günlerce gece ve gündüz nöbet tutarak ate karsnda duman ve ise aldr etmeden çalyor.
Elleri ve yüzleri kömür karasyla kaplanan içilerin ate banda verdikleri zahmetli mücadeleye e ve çocuklar da destek oluyor.
HER YERMZ KÖMÜR KARASI OLUYOR
Mardin Mazda ilçesinden ailesiyle gelen 24 yandaki Vedat Yalanc, 12 yldr mangal kömürü üretiminde çaltn söyledi.
Yalanc, sabah erken saatlerden itibaren arazide çalma yürüttüklerini, kesilen ve istiflenerek üzeri saman ve toprakla kapatlan odunlar yakmaya baladklarn belirterek, kül olmamas için de yaklak 15 gün banda geceli gündüzlü nöbet tuttuklarn aktard.
Mart aynda balayp, kasm ayna kadar gece gündüz demeden çalyoruz. Dada çalyoruz, kenesi, ylan var. Sabah erkenden kalkp, akama kadar çalyoruz. çocuklarmz da buraya getiriyoruz. diyen Yalanc aileden toplam 20 kii ile bu ite çaltklarn söyledi.
Yalanc, her gün günein altnda yaklak 8 kilogram arlndaki testerelerle kesim yaptklarn dile getirerek, Sadece gözlerimiz görünüyor bazen. Her yerimiz kömür karas, siyah oluyor. dedi.
SABAHTAN AKAMA KADAR GÜNEN ALTINDAYIZ
çilerden 55 yandaki Arif Özylmaz da sabahtan akama kadar çaltklarn, çadrlarda kaldklarn söyledi.
Bulunduklar bölgede elektrik olmadn anlatan Özylmaz, Sabahtan akama kadar günein altndayz. Dedemizden kalma iimiz ve yaantmz var. Ormanda olduumuz için pandemiden haberimiz bile yok. Televizyonumuz olmad için haberleri de dinleyemiyoruz. Köylüler bize haber veriyor. diye konutu.
Kömürün kilogramn 1 lira 80 kurua satyoruz. Marketlerde 7 liraya satlyor. ifadelerini kullanan Özylmaz, ekmek paras için çalmaya devam ettiklerini aktard.
ERKEK çOCUKLARININ YAPTII LER YAPIYORUZ
Annesi, babas ve 6 kz kardeiyle zorlu mesaiyi sürdüren 15 yandaki Melek Delek de çalma koullarnn güç olduunu ancak ailesiyle bir arada olmaktan mutluluk duyduunu söyledi.
Delek, zorluklar sorun etmediklerini aktararak, kz kardeleri ile sabahn erken saatlerinden akama kadar çaltklarn, gece de nöbet tuttuklarn kaydetti.
Aaçlarn arasnda bulunmann güzel olduunu anlatan Delek, Ailemizden kimse koronavirüs olmad, bu bizim için avantaj. Dün annem ve babam burada olmad için sabaha kadar nöbet tuttuk. Erkek kardeimiz yok, 7 kz kardeiz. Erkek çocuklarnn yapt ileri yapyoruz. Akam olunca ablamlarla çay yapp, sohbet ediyoruz. ifadelerini kulland.
Kahraman Diniir ise ailesiyle mangal kömürü üretimi yaptn, atee kar zorlu bir mücadele verdiklerini belirtti.