Paşa hamamı restore edildi

Teröristlerin ateşe verdiği 500 yıllık hamamda restorasyon bitti

Haberler 16.05.2022 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesindeki Osmanl eseri Paa Hamamnn restorasyonu tamamland. PKKl teröristler tarafndan çukur ve hendek olaylarnda igal edilerek yerle bir edilen hamam, yeniden eski görünümüne kavutu ve hafta sonu turlaryla ehre giden yerli ve yabanc turistlerin ilgi oda oldu.

PKKnn 2015 ylnda ehirlere silah ve patlayc yna yaptktan sonra sözde özerklik ilanyla balatt çukur ve hendek teröründen nasibini alan Sur ilçesinin Hançepek Mahallesindeki Paa Hamam 3 yl süren restorasyon çalmalarndan sonra yeniden eski ihtiaml görünümüne kavutu.

110 gün süren Sur operasyonlar srasnda ar hasarla yüzde 70i yklan Paa Hamam, çevre ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl tarafndan ihalesi yaplarak tescilli yap olduu için restore edildi. Hamamn yklan duvarlarndan çkarlan talar özenle tarihçilerin ve mimarlarn gözetiminde yerlerine konuldu. Tavan ve duvarlar tamamen çöken tarihi hamamda arlkl olarak kendi öz parçalar kullanld, eksik kalan ksmlar özgün plan korunarak yeni malzemelerle takviye edilerek tamamland.

HALAR GÖRÜNTÜ ALMASIN DYE ATEE VERDLER

Eski Baro Bakan Tahir Elçinin öldürüldüü 4 Ayakl Minarenin hemen arka sokandaki Paa Hamam çatmalarda yaralanan teröristlerin, tedavi edildii yer olarak kullanlyordu. Geceli gündüzlü silahl nöbet tutan teröristler, havadan HA ve helikopterlerin görüntü almasna engellemek için hamamn içini ve dn lastiklerle yakmt.

17 GÜVENLK GÖREVLS EHT EDLMT

Hamamn içinde kstrlan 8 terörist sa yakalanmt. Hamamn içinde öldürülen Suriye uyruklu bir teröristin üzerinden Arapça yazl Suriye gizli servisi El Muhaberata ait kimlik çkmt. Surun genelinde 74 güvenlik görevlisi ehit olurken, sadece Paa Hamamnn bulunduu sokakta 17 asker ve polis ehit edilmiti.

7 YIL SONRA YENDEN ZYARETE AçILDI

7 yl aradan sonra restorasyonu tamamlanan Paa Hamam yeniden turizme kazandrlrken, 1 Mays frsat bilen ve turlarla

500 YILLIK ESER HAKKINDA

1564-67 yllar arasnda Diyarbakr Osmanl Valisi Beylerbeyi Behram Paa tarafndan yaptrlan Paa Hamam için Evliya çelebi seyahatnamesinde hamamn, çok itina ile Gazze ve Kudüsten getirilen ustalara yaptrldn, mermerleri ile göz alc olduunu, Msrdaki Osman Bey Hamam ile yartn belirtmitir.

Ana Sayfaya Git