Diyarbakırda PKKlılarla girdikleri çatışmalarda yaralanan güvenlik görevlilerine, Sağlık Kurumlarındaki skandal uygulamalara bir yenisi eklenirken, Askeri Hastaneden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinden talep edilen 4 doktorden 3ünün birden rapor alarak, göreve gitmemesi soruşturma konusu oldu.
İki doktorun düşme, bir kadın doktorun da kadın hastalıklarından rapor alarak, göreve gitmemesi skandala dönüşürken, Sağlık bakanlığı tarafından görevlendirilen müfetişlerin yürüttüğü soruşturmada, 6-7 Ekim olaylarına ilişkin idiaların da iki yıldan buyana üstünün örtümeye çalışıldığı ortaya çıktı.
Diyarbakırda PKKlılarla girdikleri çatışmalarda yaralanan güvenlik görevlilerine, Sağlık Kurumlarındaki skandal uygulamalara bir yenisi eklenirken, Askeri Hastaneden talep edilen 4 doktorden 3ünün birden rapor alması soruşturma konusu olurken, Sağlık bakanlığı tarafından görevlendirilen müfetişlerin yürüttüğü soruşturmada, 6-7 Ekim olaylarına ilişkin idiaların da iki yıldan buyana üstünün örtüldüğünü ortaya çıkardı.
Alınan bilgiye göre, Surda yaralanan ve Diyarbakır Asker Hastanesinde ameliyata alınan güvenlik görevlileri için görevlendirilen 3 doktorun ameliyata girmemek için rapor aldıkları ortaya çıktı. 28 Aralık 2015te çatışmada yaralanan 2 güvenlik görevlisi Diyarbakır Asker Hastanesine kaldırıldı. Acil olarak ameliyata alınan güvenlik görevlileri için Diyarbakır Valiliğinden doktor talebinde bulunuldu.
HAKLARINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Doktorların görevi kabul etmemesi üzerine tutanak tutularak soruşturma başlatıldı. Muhakkik olarak atanan Dr. Atilla Yazıcıoğlunun bir usulsüzlük görmediğini belirtmesi üzerine, bağımsız bir hastaneden rapor istendi. Elazığ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, ise bu isteğe Sağlık kuruluna rapor süresi içinde bizzat müracaatı gerekmektedir. Ancak yazı elimize geç geçmiştir ve teşhisin iyileşebilir olması sebebiyle değerlendirme yapılamamıştır denildi.
Üç DOKTOR BİR ANDA DÜŞMÜŞMER
Valiliğin, Kamu Hastaneler Birliğinden doktor talebiyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 4 kalp damar cerrahi uzmanı doktor görevlendirildi. Görevlendirildikleri saate kadar poliklinikte bir çok hastayı muayene eden U.S. ve F.A. düşme tanısıyla rapor alırken kadın olan M.Y. ise kadın hastalığından dolayı özel bir hastaneden rapor alarak ameliyattan kaçtılar. Doktorlardan sadece M.F.Ö. görevlendirmeyi kabul ederek ameliyat için Diyarbakır Asker Hastanesine gitti.
HASTANELERDEKİ PKK SORUŞTURMASI
Öte yandan, Diyarbakır Surda PKK ile yaşanan çatışmalarda yaralanan polis ve askerlerin söz konusu hastanelerde tedavi edilmedikleri yönündeki haberler üzerine başlatılan soruşturma kapsamında görevlendirilen müfettişler, İlke Haber Ajansı (İLKHA) tarafından 6-7 Ekim olaylarının hemen ardından gündeme getirilen iddiaları 2 yıl sonra da olsa araştırmaya başladı.İLKHA konuyla ilgili yaptığı haberlerle Diyarbakırdaki kamu ve üniversite hastanelerinde yaşanan ihmalleri gündeme getirmiş ve bu hastanelerin adeta PKKye hizmet eder hale geldiğini iddia etmişti. Ajansın gündeme getirdiği iddiaların suç duyurusu kabul edilerek soruşturma başlatılması gerekirken bugüne kadara ya soruşturma başlatılmadı ya da başlatılan soruşturmalar birileri tarafından engellendiği öne sürülürken, Türkiye kamuoyunun, yaşanan usulsüzlük ve suiistimaller hakkında neden 2 yıl boyunca bir soruşturma başlatılmadığını soruyor.
GAZİ YAŞARGİL HASTANESİ
Olayların hemen ardından İlkha tarafından yayımlanan belgelerler Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde çok sayıda usulsüz kayıt yapıldığı ve PKK/PYDli yaralıların kayda geçilmeksizin tedavi edildiği öne sürülmüştü. Belgelerde olaylarda yaralanarak hastaneye getirilen PKKli Abdullah Kobaninin, sistemde 364513 hasta numaralı bir kadının ismiyle, Aram Ademin ise 364510 numaralı başka bir kadın hastanın üzerine kaydedildiği ifade edimişti.
Haberde, 6-7 Ekim saldırılarına katılarak yaralandıkları tespit edilen birçok Kobanili ve zidi sığınmacıların da usule aykırı bir şekilde, Diyarbakır Gazi Yaşargil Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde tedavi edildikleri basına yansımıştı. Hastanenin bir bölümünün (ortopedi servisi) bu yaralıların tedavi edilmesine tahsis edildiği iddia edilmişti.
Haberde ayrıca Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Murat Kanğın ve Hastane Müdür yardımcısı İhsan Ekenin o gece sabaha kadar hastanede olduğu ve yaralı olarak hastaneye getirilen PKKlilerle birebir ilgilendikleri belirtilmişti.SORUŞTURMA NEDEN BEKLETİLDİ
İddiaların ardından İLKHAya konuşan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Murat Kanğın, o gece hastanede olduğunu kabul etmiş ve soruşturma açılması için iddiaları Cumhuriyet Başsavcılığına bildirdiklerini dile getirmişti. Ancak söz konusu soruşturmanın açılıp açılmadığı, açıldıysa akıbetinin ne olduğu kamuoyuna açıklanmamıştı. Şimdi merak edilen o zaman soruşturma açıldıysa bugüne kadar neden bu iddiaların üzerine gidilmedi ve sorumlular yargı karşısına neden çıkarılmadı.
TÜM KAYITLAR SİLİNMİŞ CEVABI
Kanğının soruşturma açılması yönünde başvuruda bulundukları yönündeki açıklamasının aksine olaylardan yaklaşık 2 yıl sonra görevlendirilen müfettişlerin, yaptıkları incelemede söz konusu belgelerin hastane sisteminden silindiğini tespit ettikleri öğrenildi.
Sağlık Bakanlığı iddiaları araştırmak üzere 3 kişiden oluşan müfettiş heyeti görevlendirdi. Başlatılan soruşturma sürerken iddialarla ilgili olarak şimdiye kadar neden beklendiği ve soruşturmanın Diyarbakırdaki diğer hastaneleri de kapsayacak şekilde genişletilip genişletilmeyeceği merak ediliyor