Diyarbakırın merkez Sur ilçesinde bulunan ve terör örgütü DAEŞin Kobaniye (Ayn el Arap) saldırıları bahane edilerek, 6-7 Ekim 2014te düzenlenen izinsiz gösterilerde molotofkokteyli atılarak yakılan Ziya Gökalp Müzesi restore edilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokol kapsamında, Ziya Gökalp Mahallesi Gökalp Sokakta bulunan 2 katlı müzenin restorasyon çalışmalarına bir süre sonra başlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli müze, TÜRSABın gerçekleştireceği restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılacak.
- Bir müzenin yakılması kabul edilebilir değil
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Bu olayları şiddetle kınıyoruz. Kültürel eserlerin zarar görmesi, bir müzenin yakılması kabul edilebilir değil. Bu olayları şiddetle kınıyoruz. Burada önemli bir tahribat söz konusu oldu dedi.
Vali Aksoy, olayda 15 etnografik eserden 9unun kaybolduğunu veya yakıldığını, kontrol altında tutulan diğer eserlerin müzede yapılacak restorasyonun ardından sergileneceğini kaydetti.
- Restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılacak
Vali Aksoy, restorasyon çalışmalarına bir süre sonra başlanacağını, ardından müzenin yeniden ziyarete açılacağını söyledi.
Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğüne dikkati çeken Aksoy, faillerin bulunup yargı önüne çıkarılacağını vurguladı.
Aksoy, Diyarbakır için önemine değindiği Ziya Gökalp Müzesinin yeniden ziyarete açılması için hazırlanan projelerin Koruma Kurulunca onaylandığını, restorasyona başlanmadan önce kültürel eserlerin bulunması ihtimali doğrultusunda alanın temizlenmesi için de titiz bir çalışma yürütüleceğini sözlerine ekledi.
- TÜRSAB sponsorluğunda restorasyon
TÜRSAB Kültürel Miras Projeleri Direktörü Köyüm Özyüksel de kullanılamaz hale gelen tescilli yapının restorasyon uygulamalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol doğrultusunda TÜRSAB sponsorluğunda gerçekleştirileceğini belirtti.
Ziya Gökalp Müzesinin geleneksel bir Diyarbakır evi olarak, en az 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Diyarbakırın kendine özgü mimarı karakterini yansıtan örnek binalardan olduğuna dikkati çeken Özyüksel, şunları söyledi:
Binada projeye uygun restorasyon, elektrik ve mekanik uygulamaları yapılacak, elektrik, yangın, hırsızlık, ısıtma ve soğutma sistemleri kurulacak. çatı yeniden inşa edilerek, aslına uygun şekilde yenilenecek. Uygulamalar Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Rölöve Anıtlar Müdürlüğü kontrolünde yapılacak. TÜRSAB, çalışmaları bilimsel ve teknik niteliklere sahip bir ekiple yürütecek, restorasyonda bilimsel sorumluluklara uyulacak.
Özyüksel, restorasyonla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığınca Piray Mimarlık İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞye hazırlatılan projelerin Koruma Kurulunca onaylanarak TÜRSABa teslim edildiğini aktardı.
- Restorasyonun maliyeti 1,5 milyon lira
Özyüksel, restorasyonun maliyetinin yaklaşık 1,5 milyon lira olduğunu kaydederek, gerekli keşiflerin yapıldığını ve restorasyona en kısa sürede başlanacağını dile getirdi.
Köyüm Özyüksel, Bina bu yıl Ekim ayında projelere uygun olarak restore edilerek, tozsuz teslim aşamasında teslim edilecek dedi.
- Ziya Gökalp Müzesi
Ünlü fikir ve siyaset adamı, şair ve yazar Ziya Gökalpin 23 Mart 1876da Diyarbakırda doğduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen ev, 23 Mart 1956da bin 79 kitap ve 15 etnografik eser ile Ziya Gökalp Müzesi olarak açılmış, müze 2012 yılında Bakanlık ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi tarafından sağlanan destekle 591 bin 490 lira bütçeyle kapsamlı bir onarımdan geçirilmişti.
6-7 Ekim 2014de meydana gelen olaylarda 11 kamera ve kayıt cihazı tahrip edilerek yakılan müzede 15 etnografik eserden 9unun yakıldığı veya kaybolduğu tespit edilmiş, çıkan yangının sıçraması sonucu tarihi mekanlarda faaliyet yürüten Sur Belediyesine ait Gençlik Merkezi ve çok Amaçlı Toplum Merkezi (çATOM) ile çevredeki çok sayıda evde de hasar meydana gelmişti.