Sanal alemde sağlık hizmeti

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, internetteki bilgi kirliliğinin önlemek ve hastaları doğru bilgilendirip, yönlendirme yapmak için oluşturduğu ''dicledoktorum.com'' internet sitesini hizmete sundu.

Haberler 22.02.2012 - 13:34 Son Güncelleme : 22.02.2012 - 13:34

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, internetteki bilgi kirliliğinin önlemek ve hastaları doğru bilgilendirip, yönlendirme yapmak için oluşturduğu ’’dicledoktorum.com’’ internet sitesini hizmete sundu.

Kırk farklı branşta alanında uzman hekimlerin bilgi vereceği siteyle dünyanın her yerinde Türkçe bilen hastalar, ’’dicledoktorum.com’’ sitesi aracılığıyla yazıştıkları doktorlardan hastalıklarla ilgili tedavi yöntemleri, doğru bilgi ve yönlendirme hizmeti alabilecek.

Yurt dışında örnekleri her geçen gün artan, Türkiye’de ise kişisel veya az sayıda doktorun bir araya gelerek bireysel olarak kurdukları siteler dışında kurumsal açıdan kurulan en kapsamlı sağlık sitesi olan ’’dicledoktorum. com’’un talebe göre Kürtçe ve İngilizce versiyonunun da kurulması planlanıyor.

’’Sağlıkla ilgili her yazılan doğru değil’’

Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, 40 öğretim üyesi ile yeni hizmete sunulan ’’dicledoktorum.com’’ sitesini AA’ya tanıttı.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak sağlıkla ilgili bilgiye ulaşmanın daha kolay hale geldiğini, internet ortamında ancak her konuda olduğu gibi sağlıkta da bilgi kirliliğinin olduğunu söyledi.

Alan, internette her yazılanın doğru olmadığını, amaçlarının hastaların aklından geçen, ’’acaba doğru yerde, doğru hekime tedavi oluyor muyum-’’ şeklindeki sorulara yanıt vermek olduğunu vurgulayarak, internet ortamında doğru bilgilendirme ve doğru yönlendirmenin büyük ihtiyaç haline geldiğini belirtti.

Bir hasta için doğru olan tedavinin, bir başka hasta için doğru olamayabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Alan, şöyle konuştu:

’’40 farklı branşta 40 gönüllü öğretim üyesi ile biraraya gelerek bu sitenin oluşumunu sağladık. İnternet ortamındaki bilgi kirliliğini ortadan kaldırarak erken teşhis, hastalıklarla ilgili doğru bilgilendirme ve yönlendirme amacıyla kurulan en kapsamlı sağlık bilgilendirme sitesini hastaların hizmetine sunduk. Genel ve plastik cerrahi, ortopedi, yanık, psikiyatri ve çocuk hastalıkları gibi 40 farklı branştaki profesyonel hekimi, hastalarla internet ortamında buluşturuyoruz. Umarız vatandaşlarımızın benimsediği popüler bir site haline gelir ve sosyal sorumluluk kapsamında üniversite hastanesi olarak üzerimize düşen görevi hakkıyla yerine getirmiş oluruz.’’

Hasta için rehber olacak

Prof. Dr. Alan, bu türdeki sitelerin kurulmasının kolay, işletilmesinin ise büyük özveri gerektirdiğini, binlerce soruya yanıt verebilmenin çok zor bir iş olduğunu ancak site için görev yapacak uzmanların bu özveriye sahip olduğunu kaydetti.

Sitede yer alan branşları polikliniklerdeki hasta yoğunluğuna göre belirlediklerini ifade eden Alan, şöyle dedi:

’’Hastalar, dicledoktorum.com sitesine girdiklerinde karşılarına çıkacak sayfada hem branşları hem hastalardan gelen soruları hem de sağlıklı bir yaşam için gereken öneri, pratik bilgi ve makaleleri bulacak. Bazı durumlarda hastalar hastalığının farkında olamayabiliyor ya da internetteki bilgi kirliliğinden dolayı hastalığının asıl nedenini göz ardı edip, başka alanlara yönelebiliyor. Bu da zaman kaybına yol açıyor. Biz bunu önleyerek, erken teşhisin konulması, hastalığın tedavisi için uygun adres ve hekime yönlendirme yapacağız. Sitede yer alan doktorlar, hastalar için rehber olacak. Bu doktorlarımıza ek bir görev getiriyor. Ancak hastalardan gelen sorulara en geç bir hafta içerisinde yanıt verilecek. Bu kapsamda aile hekimliği tarafından yönetilen sayfa editörlerimiz var. Örneğin tüm dünyada en önemli ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar hastalıklarına yakalanmamak için gerekli bilgiler yer alacak.’’

Alan, talep doğrultusunda sitenin İngilizce ve Kürtçe versiyonunu da hazırlamayı planladıklarını, böylece Suriye ve Irak’ın kuzeyi başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden kendilerine ulaşacak hastalara sanal alemde bilgi vereceklerini kaydetti.

’’Hastalıklarla ilgili farkındalık yaratılacak’’

Hematoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Ayyıldız, şifresiz ve ücretsiz olarak tüm hastalara ulaşarak onlardan gelen soruları yanıtlamaya hazır olduklarını söyledi.

Hastaların artık daha ciddi ve kurumsal şekilde bilgilendirileceğini ifade eden Ayyıldız, yeni uygulanmaya başlanan organ ve ilik nakli konusunda da hastalarla iletişim halinde olacaklarını söyledi.

Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Bez de sitenin, psikolojik olarak kendini ifade edemeyen, hastalığını kabullenemeyen kişilerin de başvuracağı bir ’’rehber’’ niteliği taşıdığını belirterek, hasta ile birebir görüşmek kadar etkili olmasa da sitenin bazı imkansızlıkların önünü açması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Tuncel, bölgede 6 ay öncesine kadar çocuk alerji ve bağışıklık sistemi uzmanı bulunmadığını, şimdi ise dünyadaki tüm Türkçe bilen hastalara internet ortamında sağlık hizmeti sunacak olmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Alerji ve bağışıklık sistemine yönelik hastalıkların yeterince tanınmadığını, bazı hastaların çareyi yanlış yerlerde aradığına dikkati çeken Tuncel, şöyle dedi:

’’Bazı hastalarımız geleneksel yöntemlerde şifa arayabiliyor. Basit gibi görünen astım ileri dönemde akciğer fonksiyonlarında ciddi kayıplar meydana gelmesine yol açabiliyor. Bağışıklık sistemi hastalıkları ise geç kalındığında ciddi ölümcül risk taşıyabiliyor. Sitede hastalıklarla ilgili farkındalık yaratılacak. Böylece erken teşhis ile ölümcül hastalıklar önlenebilecek.’’

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır