Şeyh Said anıldı!

Şeyh Said ve arkadaşları, 96 yıl önce idam edildikleri Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği tarafından da anıldı. Anmada, Şeyh Said’in mezar yerinin açıklanması talep edildi.

Haberler 30.06.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

eyh Said ve arkadalar, 96 yl önce idam edildikleri Diyarbakrn Dakap Meydannda eyh Said ve Arkadalar Dernei tarafndan da anld. Anmada, eyh Saidin mezar yerinin açklanmas talep edildi.

eyh Said ve Arkadalar Dernei, eyh Saidin idam edilmesinin yldönümüne ilikin Diyarbakr Dakap Meydannda anma etkinlii gerçekletirdi. eyh Saidin resminin açld açklamaya, Halkalarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, HDP Diyarbakr il e bakan ve yöneticiler, nsan ve Özgürlük Partisi (PA) Genel Bakan Yardmcs Ahmet Kaya ve dernek üyeleri katld.

KÜRTLER VAR OLACAK

eyh Said ve Arkadalar Dernei Bakan Mehmet Kasm Frat, Kürtlerin uzun yllardr zulüm gördüünü, sorunun ölümle tehditle bitmeyeceini belirterek, Bir öldürdüler binler dodu. Bunlar doru deildir. Kürtlerin dilini ve kültürünü tansnlar. Kürtler vard, var olacak. Tarihimize sahip çkalm. eyh Said ve arkadalarnn idamlarn lanetliyoruz. Onlar bizim ehitlerimiz, yollar yollarmz diye konutu.

çALIMALARA DEVAM EDECEZ

HDP Milletvekili mam Taçer ise eyh Said ve arkadalarn anarak, unlar söyledi: Yüzyllardr Kürtler burada yayordu, baka yerden gelmediler. Onlarn direnii durmad, devam etti. Biz u an onlarn kabrini bilmiyoruz. O iktidarlarn zulmü bugün de devam ediyor. O gün bu zulümlere bir çözüm bulunsayd, bu olaylar yaanmazd. Ama o iktidarlar bartan yana tutum almadlar, sava seçtiler ve böyle de devam ediliyor. Bu sorunlar çözülmez ise bar gelmeyecek. eyh Said ve arkadalarnn dilei neyse, bizim de bugün dileimiz ayn. Kendi topraklarmzda, kendi dilimiz ve kültürümüzle yaamak istiyoruz. Onlarn amaçlarna ulancaya kadar çalmalara devam edeceiz.

NKARA KARI çIKTILAR

Açklamay okuyan PA Genel Bakan Yardmcs Ahmet Kaya da eyh Said ve arkadalarnn bundan 96 yl önce ehadete ulatklarn belirterek, Baskya, zulme, inkara ve yok edilmeye kar çktlar. Ad stiklal Mahkemesi olan ama gerçekte yarglama yapmayarak sadece yargy açklayan bir heyetin kararyla haklarnda idam karar verildi. 1925 direniinin üzerinden 96 yl geçmesine karn olayn tarihsel ve toplumsal gerçeklii tüm yönleriyle açkla kavumu deil. eyh Said ve arkadalar hakkndaki idam kararlar usulünce yaplan bir yarglama sonucunda verilmedikleri gibi cenazeleri de ailelerine teslim edilmeyerek hem hakl direnileri ve hem de adlarnn yaatlmasnn önüne geçilmek istendi dedi.

ÖLÜLERMZDEN KORKUYORLAR

eyh Said ve arkadalarndan önce Cibranl Halit Beyden balayarak Kürtlerin cenazelerini vermemeye, defnedildikleri yerleri gizlemeye, mezarlarn tahrip etmeye baladklarn kaydeden Kaya, Cibranl Halit Bey, eyh Said ve Dava Arkadalar, Seyit Rza, Said Kurd ve daha sayamadmz çok sayda Kürt münevverlerinin mezar yerleri bilinmemektedir. Ölülerimizden bile korkuyorlar diye konutu.

TOPLUMU TAHKR ETME AMACI

dam edilmelerinden sonra 1938 ylnda çkarlan 3527 sayl kanun ile stiklal Mahkemelerinin kararlaryla mahkum olanlarn cezalarnn af edildii, cezalar infaz edilenlerin ise itibarlarnn iade edildiini hatrlatan Kaya, itibarn iade edilmesi bile ahadet yldönümüne denk getirildiini hatrlatt.

Kürtlerin bu onurlu önderlerine bir mezar yerinin bile fazla görülmesinin sadece ailelerini deil tüm toplumu tahkir etme amacn tadna dikkat çeken Kaya, bu politik kararn hiçbir dini, hukuki, ahlaki ve insani kuralla açklanamayacan söyledi.

MEZAR YERLERN STYORUZ

Bu tutum sadece ölüye duyulan öfke ile açklanamaz. Ayn zamanda toplum hafzasz braklmak istenmektedir diyen Kaya, unlar söyledi: stiklal Mahkemeleri kararlar ortadan kaldrlmasna ramen bugüne kadar eyh Said ve arkadalarna ait stiklal Mahkemesi tutanaklar da açklanmamtr. Buradan çarmz bata eyh Said ve arkadalar olmak üzere Cibranl Halit Bey, Seyit Rza, Said Kurd ve dier tüm ölülerimize usulünce defin hakk ve mezar istiyoruz.

Ana Sayfaya Git