Şeyh Said'in kıyamının 97. yıl dönümü

Şeyh Said ve Arkadaşları Derneği, kıyamın 97'nci yılına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Kürtlerin haklarının yok sayılması bakımından günümüzün 1925'ten farklı olduğu söylenemez" iddiasında bulunması dikkat çekti.

Haberler 14.02.2022 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-eyh Said ve Arkadalar Dernei, 13 ubat 1925te eyh Said ve arkadalarnn balatt kyamn 97nci yldönümü dolaysyla dernek binasnda açklama yapt. Açklamann Kürtçesini okuyan Dernek Bakan Mehmet Kasm Frat, Kürtler üzerindeki basknn halen devam ettiini iddia etti.

BAKALDIRI DÖNEM

Frat, 97 yl önce yaananlara dikkat çekerek, Birinci Dünya Sava ve Kurtulu Sava sonras Kürtler bölünme sürecine tabi tutuldu. Arap, Fars ve Türk yönetimleri altnda yaamak durumunda braklan Kürtler dörde bölündüler. Lozan sürecinde Kürtlerin siyasi varlklar yok sayld. Kürtler temel siyasi, kültürel ve idari haklarn talep ederken, daha önce kendilerine özerklik sözleri verilmesi bir yana medreseleri kapatlarak asimilasyon sürecine tabi tutuldular. Azadi örgütü çats altnda örgütlenen Kürtler haklarn talep etmek amacyla çalmalar balatmlardr. Azadi liderlerinden Cibranl Halit Bey ve Bitlis eski mebusu Yusuf Ziya Bey tutuklanm, eyh Said efendinin de ifadesine bavurulmutur. Bunun üzerine araya geçen eyh Said Efendi Pirana doru yola çkarken yolda baz toplantlar ve ziyaretler gerçekletirdii Kürt airetleri ve ileri gelenleri ile birlikte mücadele karar almlardr. Piranda kardei eyh Abdürrahimin evine misafir olduu srada kendisini ziyarete gelenlerden iki kiinin askerler tarafndan gözaltna alnmak istenmesi sonucu ortaya çkan çatma erken bir ayaklanmann balanmasna sebep olmutur dedi.

MEZARI çN BAVURU

Frat, Kürtler dier milletler gibi temel insani haklarnn tannmasn talep etmektedirler. eyh Said kyam bugüne yürüttükleri tüm mücadele süreçlerinde temel talepleri eit yurtta olarak kabul görmek olmutur. Kürtlerin haklarnn yok saylmas bakmndan günümüzün 1925ten farkl olduu söylenemez. Bir milletin dilini yasaklamak, varln yok saymak, bu amaçla bask tutuklama sürgün ve katliam gibi çok ar uygulamalar maruz kalmak dini, vicdani, ahlaki ve hukuki olarak kabul edilemezdir ifadelerini kulland. Frat, ey Saidin mezarnn bulunmas için haftaya bavuru yapacaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git