Silvan'da neler oluyor?

Silvan'da bir yılda 20 ölüm: Taciz, tecavüz, uyuşturucu, işsizlik...

Haberler 11.06.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvanda kadna yönelik artan iddet, taciz, tecavüz, uyuturucu kullanm, isizlik ve yoksullluk nedeniyle artan intiharlar dikkat çekiyor. Son 1 ylda en az 20 kiinin intihar ettii bildirildi.

Kadna yönelik iddet, taciz ve tecazvüzün ciddi art gösterdii Silvanda, son bir ylda yaamn yitirenlerin büyük bir bölümü, intihar etttii ileri sürülen yada intihara sürüklenen kadnlar oldu. Ayrca vakalarn çou 16-28 ya arasndaki çocuk ve gençlerden olmas da dikkati çekiyor. Uzmanlar, kadna yönelik artan iddet, ülkenin içinde bulunduu ekonomik kriz, Kürt sorunundan kaynakl çatma-iddet ortam ve yoksulluk hali nedeniyle ölüme sürüklenmenin genel bir eilim olduunu belirtirken, Silvanda son bir ylda yaananlara dair ayr bir parantez açlmas gerektiine iaret ediyor.

SZLK

Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezinin 29-30 Kasm 2019 tarihinde, ilçedeki istihdam durumuna ilikin paylat verilere göre, ücretli bir ie sahip olmayanlarn toplam oran yüzde 68,4 olarak kaydedildi. Bu rakam Türkiye ortalamasnn çok üstünde.

Üç KARDE

En son 5 Haziranda ilçeye bal Beypnar (Fra) Mahallesinde, Muhammed (26) ve kardei Rengin (22), ikamet ettikleri evde ateli silahla yaamn yitirdi. Kz kardeleri Mizgin imekin ise 16 gün önce yaamna son verdii ileri sürüldü.

Aileler yaanan duruma dair bilgi vermekten kaçnrken, nedenlerine ilikin hiçbir sorunlar yoktu demeyi tercih ediyorlar.

KONUMAKTAN KAçINILIYOR

Bu tür vakalarn, yoksulluktan kaynaklandna dair genel bir kan var. Yine uyuturucu kullanm oranlarndaki art ile bu eilim arasnda bir paralellik kuruluyor. lçede genel anlamda konuya dair konumaktan kaçnlyor.

EKONOMK KAYNAKLI

Gazeteci Ferhat Parlaka göre, tarihte ilk defa Silvanda bu kadar fazla oranda yaamna son verme vakalar yaanyor. lçede isizlik orannn yüzde 80lerde olduuna dikkati çeken Parlak, ekonomi kaynakl sorunlar vurgulad.

NSANLAR GELECE ÖNGÖRMÜYOR

Aile içi iddet, tefecilik, uyuturucu kullanm, kumar oynatma ve alkol tüketiminin arttn, toplumsal bir bunalm halinin yaandn, insanlarn gelecei öngöremediini ifade eden Parlak, Sosyo-ekonomik ve siyasal bir sorunla kar karyayz. Bu bireylerin çözebilecei bir sorun deil. Kamusal bir sorundur ve bu sorunun üzerine mutlaka gidilmesi gerekiyor dedi.

KADERNE TERK EDLM

Art gösteren vakalara dair herhangi bir çalmann yaplmadn da sözlerine ekleyen Parlak, veri olmamas nedeniyle vakalarn nedenlerinin spekülasyonlara açk olduunu hatrlatt. Yaananlarn önlenebilir ölümler olduunun altn çizen Parlak, tehisin konulmas için çabann olmas gerektiini dile getirdi. Silvan kaderine terk edilmi diyen Parlak, hiç kimsenin kentte sahip çkmadn ifade etti.

ÖZELKLE 16- 27 YA GRUBU

Yaamna son verenlerin 16 ila 27 ya arl arasnda seyrettiini belirten Parlak, yetkililerin bu konudaki tepkisizliini eletirdi. Parlak, sözlerine öyle devam etti: Ben bir gazeteci, Silvanl bir Kürt olarak, u çarda bulunuyorum: Lütfen evlatlarnz üzerine gitmeyin. Bu evlatlarnzn sorunu deil. Onlarn hatas deil. Anne ve babalar ne diyor evlatlarna, Tu qurbana kur xelk bib (Sen bakalarnn çocuuna kurban ol), çalmyorsun, i yapmyorsun diyorlar. Ya i yok ki, ne i yapsnlar.

Ana Sayfaya Git