Suriye’deki Kürt bölgesine statü istediler

Diyarbakır’da aralarında DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi’nin (EMEP) yer aldığı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinden oluşan 419 kuruluş, Suriye’deki Kürt bölgesi için statü talebinde bulundu. Açıklamada, “Tüm ilgili tarafları Kuzey ve Doğu Suriye yönetimini tanımaya ve Suriye'deki tüm kesimlerin haklarının korunduğu demokratik bir yönetimin oluşması için destek sunmaya çağırıyoruz” denildi.

Haberler 26.01.2025 - 13:49 Son Güncelleme : 26.01.2025 - 13:49

DİYARBAKIR(SÖZ)-Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM Parti) öncülüğünde aralarında Demokratik Bölgeler Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Emek Partisi, Özgür Kadın Hareketi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneğinin de yer aldığı 419 kuruluş, Diyarbakırda bir araya gelerek, Suriyedeki Kürt bölgesi için statü talebinde bulundu.

419 KURULUŞTAN ORTAK AçIKLAMA

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen toplantıda kurumlar adına hazırlanan metni okuyan Özgür Kadın Hareketi aktivistlerinden Zeryam Işık Yıldız, şunları söyledi:

Genel olarak Orta Doğuda, özelde de Suriyede yaşanan gelişmeler bir kez daha göstermiştir ki, farklılıkların inkarına dayalı tek ulus yaratma projelerinin ayakta kalma şansı yoktur. Suriyedeki çözümün yegane yolu, bütün halkların yaşadıkları coğrafyada kendilerini yönetebilme hakkından geçmektedir. Son 10 yılda Rojavada kadınların öncülüğünde inşa edilen yönetim modeli, halklara barış ve huzur ortamı sunmuştur. Kendi Kürt meselesini yüz yıldır çözemeyen Türkiye, bugün Rojavada inşa edilen demokratik yönetim modelini ortadan kaldırmak istemektedir. Bu politikaların ne Türkiyede ne Suriyede ne de başka bir yerde Kürt sorununun çözümüne fayda sağlamadığı yaşanarak görülmüştür. Tam aksine Kürt sorununun uluslararası bir hal almasına neden olmuştur.

KÜRTLER STATÜ İSTENDİ

Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, demokratik kurum ve kuruluşlar olarak Suriyedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildiren Yıldız, Kamuoyuna Rojava Toplumsal Sözleşmesinin giriş bölümünü hatırlatıyoruz: Din, dil, ırk, inanç, mezhep ve cinsiyet ayrımının olmadığı, eşit ve ekolojik bir toplumda adalet, özgürlük ve demokrasinin tesisi için, demokratik toplum bileşenlerinin siyasi-ahlaki yapısıyla birlikte çoğulcu, özgün ve ortak yaşam değerlerine kavuşması için, kadın haklarına saygı ve çocuk ile kadınların haklarının kökleşmesi için, savunma, özsavunma, inançlara özgürlük ve saygı için bizler demokratik özerk bölgelerin halkları Kürtler, Araplar, Süryaniler, Türkmenler ve çeçenler olarak bu sözleşmeyi kabul ediyoruz. çağrımız şudur: Bölgede yaşayan halkların statüsüz yaşamaya tahammülü kalmamıştır. Özelde Kürt sorununun demokratik çözümü, Orta Doğuda da barışı beraberinde getirecektir. Bu bağlamda tüm ilgili tarafları Kuzey ve Doğu Suriye yönetimini tanımaya ve Suriyedeki tüm kesimlerin haklarının korunduğu demokratik bir yönetimin oluşması için destek sunmaya çağırıyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git