DİYARBAKIR-Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı ile ilgili, Türkiye’de ilk kez UNESCO uzmanlarının katılımıyla ’’ICOFORT Çalıştayı’’nın düzenleneceğini bildirdi.
Vali Toprak yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın turizm potansiyeli ve tarihi kültürel değerlerinin en iyi şekilde tanıtımının sağlanması adına Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan ’’Travel Turkey İzmir Turizm 2012 Fuar ve Konferansı’’nda Diyarbakır’ın en iyi şekilde temsil edileceğini söyledi.
Kentin, zengin tarihi ve kültürel birikimiyle farklı medeniyetlerin merkezi olduğunu dile getiren Toprak, İçkale, surlar, İslam’ın 5’inci Harem-i Şerifi Ulucami, Hazreti Süleyman Camisi ve 27 sahabe türbesi, Hilar Mağaraları ve Çayönü, Kortiktepe arkeolojik kazı alanı ile Hassuni mağaralarının tüm zamanların önemli inanç ve medeniyet merkezi olduğunu kaydetti.
UNESCO SÜRECİNİN TAMAMLANMASI
Vali Toprak, Diyarbakır’ın sahip olduğu turizm potansiyeline ve birbirinden farklı turizm aktivite çeşitliliğine rağmen bu yönüyle iyi bir şekilde tanınmadığını, bu nedenle yapılacak uygulamalarla kentin en iyi şekilde tanıtılmasına yönelik yapılan çalışmaların hız kazanacağını söyledi.
Valilik olarak Diyarbakır’ın tanıtımının sağlanması konusunda farklı dillerde gezi rehberi, gezi haritası, broşür, kitapçık ve Diyarbakır kültürel mirasını konu alan birbirinden farklı bilimsel özelliğe sahip tanıtıcı materyallerin basımının yapıldığını vurgulayan Toprak, potansiyeli harekete geçirerek bölgede önemli bir cazibe merkezi olma adına çalışmalar yapıldığını anlattı.
Toprak, 2012 yılında yoğun bir şekilde ağırlık kazanan restorasyon ve turizm altyapısı çalışmalarının, 2013 yılında da devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:
TARİHİ SURLARA KAZANIM SAĞLAMAK
’’Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı sürecinin en iyi şekilde ilerlemesi için çalışmalar hızla devam etmektedir. Bu süreçte ülkemizde ilk kez UNESCO Dünya Kültür Mirası uzmanlarının katılımıyla düzenlenecek ’ICOFORT Diyarbakır Çalıştayı’ 10-13 Nisan 2013 tarihinde ilimizde düzenlenecektir. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Suriçi bölgesi rahat bir nefes alarak adeta açık hava müzesine dönüşecektir. 2013 yılı restorasyon çalışmalarıyla birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı için çok güçlü bir şekilde Diyarbakır Surları’nın adaylık sürecinde çok etkin bir yıl olacaktır. 2014 yılında yürüttüğümüz projelerle surların kapsamlı restorasyonu, Sur içindeki sokak sağlıklaştırmaları, renovasyon çalışmaları, tarihi yapıların restorasyonunun tamamlanmasıyla UNESCO sürecinin başarılı bir şekilde sona erdirilmesi planlanmaktadır. 2014 yılının gerçek manada ’Diyarbakır Surları’ yılı olması ve bununla birlikte UNESCO sürecinin tamamlanması hedeflenmektedir.’’