Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Uluslararası Diyarbakır Surları Sempozyumu düzenlenecek. Diyarbakır Valiliği, Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteği ile düzenlenecek Uluslararası Diyarbakır Surları Sempozyumu 19-20 Nisan tarihlerinde Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak. Sempozyumun açılış konuşmalarını sırasıyla ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak yapacak.
SURLARIN TARİHİ
Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Zülküf Güneli’nin yapacağı ’Diyarbakır Surlarının Tarihsel Değerlendirmesi’ başlıklı oturumda Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Canan Parla ’Diyarbakır Surlarının Söyledikleri’, Fransa Paul Üniversitesi’nden Martine Assenat ’Antik Dönemde Diyarbakır’, İTÜ’den Prof. Dr. Metin Ahunbay ’Diyarbakır Surlarının Erken Dönemi’ ve ÇEKÜL Vakfı’ndan Necdet Sakaoğlu ’Vakidi’den Diyarbakır Kentinin Efsanesi’ başlıklı bildiriler sunacak.
YAPISAL ÖZELLİK
Sempozyum kapsamında Yrd. Doç. Dr. Evren Daşdağ’ın ’Surlardaki Bellek’ adlı sergisi Dicle Üniversitesi’nde açılacak. Prof. Dr. Canan Parla’nın oturum başkanlığını yapacağı ’Diyarbakır Surlarının Yapısal Özellikleri ve Koruma Sorunları’ başlıklı oturumda da Dicle Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Meral Halifeoğlu ’Diyarbakır Surlarının Mimari ve Yapım Özellikleri’, Ufuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil Değertekin ’Diyarbakır Surları Kitabeleri ve Süslemelerini Koruma Önerileri’, odtü’den Prof. Dr. Vedat Toprak ’Diyarbakır Surlarının Jeolojik ve Morfolojik Özellikleri’, Dicle Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç ve Adnan Nakiboğlu ’Diyarbakır Surlarını Koruma ve Günümüz Koşullarında Değerlendirme Sorunları’ ve Dicle Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Evren Daşdağ ’Diyarbakır Surlarındaki Sembolik Motiflerin Geleneksel El Sanatlarına Yansıması’ başlıkları ile bildiri sunacak.
SURLAR GEZİLECEK
Sempozyumun ilk gününün sonunda Surlara gezi düzenlenecek. 20 Nisan Cuma günü Ufuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil Değertekin’in moderatörlüğünü yaptığı ’İçkale Deneyinden Bakarak Diyarbakır Surları İçin Koruma Önerileri’ başlıklı oturum yapılacak. Bu oturuma Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya ’İçkale Neden Yeni Bir ’Müze-Kale’ Olmalı?’, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Sevinç ’Diyarbakır Kalesi ve Suriçi Bölgesinde Yapılan Koruma Çalışmaları’, Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer ’Diyarbakır Dış Surlarının Ayağa Kaldırılması Projesi’ ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Ünsal ’Kültür Mirası Olarak Diyarbakır Surları’nın Değeri: Yeni Bir Bakış Açısı7 adıyla sunum yapacak.
BİLİMSEL ÇALIŞMA
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın moderatörlüğünü yapacağı ’Dünya Kaleleri Koruma Uygulamaları’ oturumun ise Koruma Araştırma ve Danışma Müdürü Davit Michelmore ’Dünya mirası Adaylığı Bağlamında Koruma, Özgünlük ve Geliştirmenin Bağdaştırılması: Erbil Kalesi Örneği’, İtalya’dan Evropa Nostra Bilimsel Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gianni Perbellini ’Veneto (İtalya) ve Famagusta’da (Kıbrıs) Koruma ve Yönetim Çalışmaları’ ve Suriye Halep Üniversitesi’nden Ruba Kasmo ’Halep Kalesi’nin Koruma Çalışmaları, Turistik Alan Olarak Koruma ve Geliştirilmesi’ başlıkları ile dünyadaki benzer deneyimlerini aktaracak.