Tahir Elçi davasının karar duruşması görülmeye başlandı

 Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine dair açılan davanın 11’inci duruşması Diyarbakır’da başladı. Savcı, sanık polisler hakkında beraat kararı verilmesi talebini yinelerken davayı çok sayıda gazetecinin yanı sıra yargı mensubu ve siyasilerin takip ettiği vurgulandı.

Haberler 12.06.2024 - 13:12 Son Güncelleme : 12.06.2024 - 13:25

Diyarbakırın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015te Surun tarihi yapılarını tahrip eden çatışmaların durması için basın açıklaması yapıldığı sırada katledilen Tahir Elçinin ölümüne dair açılan davanın 11inci duruşması Diyarbakır 10uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.

Bugün karar çıkması beklenen duruşmaya Elçinin eşi CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, ayrıca, CHP adına görevlendirilen Ankara milletvekilleri Aliye Timisi Ersever ile Okan Konuralp, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ile Yüksek Taşkın, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun ve Trabzon Milletvekili Sibel Suiçimez ile Türkiye Barolar Birliği yöneticileri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti milletvekilleri, çok sayıda kentin baro başkanı, uluslararası hukuk kuruluşları ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri takip ediyor.

BERAATİ İSTENEN POLİSLER SEGBİS İLE BAĞLANDI

Sanık polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgiye bilinçli taksirle ölüme neden olmak suçlaması yöneltiliyor. Firari Uğur Yakışır ise, 2 polisi öldürmek ile devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak gerekçesiyle yargılanıyor.

Savcının beraat istediği sanık polisler duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Savcılık, celse arasında mahkemeye sunduğu esas hakkındaki görüşünü tekrar etti. Savcı, Tahir Elçinin nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla hayatını kaybettiğini ileri sürerek, suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirtti ve sanık polisler hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

NAHİT EREN; OLAY YERİNDE KEŞİF BİLE YAPMADINIZ!

Durşmada söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, 4 yıl süren soruşturmanın ardından açılan davada, soruşturma aşamasının etkin bir şekilde yürütülmediğini söyledik ve eksikliklerin giderilmesi için taleplerde bulunduk. Hepsini reddettiniz. Tahir Elçinin katledilmeden önce hedef gösterilmesi ve katledildikten sonra da ülkenin siyasi yetkililerince yapılan açıklamalar bize bu davanın, Tahir Elçinin katledilmesinin siyasi bir suikast olduğunu gösteriyor. Bunu dönemin başbakanı da söyledi. Bu nedenle cinayetin aydınlatılması, adaletin sağlanması için çok kez talepte bulunduk. Ancak mahkemeniz bir kez bile taleplerimizi kabul etmedi. Dosyanın aydınlatılması konusunda cesaret gösterilmedi. Olay yerinde keşif dahi yapmadınız. Soruşturma aşamasında bulunan bir tanık, bir savcı tarafından Tahir Elçinin örgüt tarafından öldürüldüğü şeklinde ifade vermesi konusunda baskı gördüğü ve karşılığında cezasızlık ile ödüllendirilmek istendiğini anlattı. Bu tanık hakkında dahi hiçbir işlem yapmadınız. Bu ve daha önce soruşturmanın eksikliklerinin giderilmesi için sunduğumuz tüm talepleri yineliyoruz. Sunulan mütalaa asla bu davaya ait olamaz dedi.

SAVCILIK DELİL YETERSİZLİĞİNDEN BERAAT İSTEYEMEZ

Avukat Orhan Kemal Cengiz de şunları söyledi: Tarafsız ve bağımsız bir yargılama yapılmadığını başından bugüne gördük. Sunduğumuz onlarca talebi reddedip delil toplamayan cumhuriyet savcısı bugün delil yetersizliğinden sanık polislerin beraatini mütalaa ediyor. Olay yerine 4 ay sonra gidilmesi, delillerin kısmen toplanması, Dört Ayaklı Minareyi gören onlarca kamerada ya hiç görüntü olmaması ya da görüntülerin olay saatinde aniden kesilmesi, dinlenen tüm tanıkların baskı gördüklerini söylemesi bunların birinin dahi peşine düşmeyen savcılık delil yetersizliğinden beraat isteyemez.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git