Diyarbakırın Sur ilçesinde PKK mensuplarına yönelik operasyonların tamamlanmasının ardından yürütülen arama tarama faaliyetlerinde güvenlik güçlerinin tarih duyarlılığı dikkati çekiyor.
Surda, 28 Kasım 2015te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçinin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet çiftaslan ve Adem Erdurun şehit edildiği saldırının ardından PKKlıların yakalanması, çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, kamu düzeninin sağlanması ve tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesi için başlatılan operasyon 9 Martta başarıyla tamamlandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca 103 gün süren müşterek operasyonun ardından ilçede tuzaklanan patlayıcıların temizlenmesi amacıyla yürütülen arama tarama faaliyetleri sürüyor.
Özellikle Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yoğunlaşan arama tarama çalışmalarında, terör saldırıları sonucu zarar gören yapılarda kullanılan bazalt taşlarına özel hassasiyet gösteriliyor.
BAZALT TAŞLARI MUHAFAZA EDİLİYOR
Yıllara meydan okuyan yapısıyla şehrin kadim mimarisinin korunmasına yardım eden, cami, kilise ve han gibi birçok yapıda kullanılması nedeniyle Diyarbakırın hafızası olmayı sürdüren bazalt taşları, güvenlik güçlerince tek tek toplanıyor.
Karacadağın püskürttüğü lavların soğumasıyla oluşan bazalt taşları, Karacadağın şehre armağanı olarak nitelendiriliyor. Yer yer 80 metre kalınlığındaki özgün görünüşlü bazalt taşları, restorasyon çalışmalarında kullanılmak üzere güvenlik güçlerince büyük bir özenle toplanarak muhafaza ediliyor.
Bazaltın dayanıklılığı sayesinde Diyarbakır surları gibi birçok yapının yüzlerce yıl ayakta kalabildiği kentte, ilçedeki özgün mimari yapının korunması planlanıyor.
Surun yeniden inşası sürecinde özgün Diyarbakır mimarisinin korunmasına özen gösterileceği, bu kapsamda bazalt taşı kullanılacağı, evlerin iç ve dış cephelerinde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden el işçiliği örneklerinin sergileneceği belirtiliyor.