Tonaj isyanı!

Diyarbakır'da, Kum ve nakliye işlerinde çalışan kamyoncular, "tonaj farkı" karşısında kesilen cezalara isyan etti. 5 ila 10 bin lira arasında kesilen cezalar, sürücülere işkence olurken, istihdam sektörüne de büyük darbe vuruyor.

Haberler 18.03.2016 - 09:12 Son Güncelleme : 18.03.2016 - 09:12

Muhammet YILDIZ

Havaların ısınmasıyla canlanan Diyarbakırdaki inşaat sektörüne beton ve kum ihtiyacını sağlayan, kamyoncu ve beton firmaları, Karayollarının tonaj farkı yüzünden Trafik ekiplerince kesilen, 10 bina lira civarındaki, cezaya veryansın etti. Yüksek tonajlı kamyonların, karayollarının belirlediği tonajla, kamyonun tonaj kapasitesi arasındaki farkı, anlamsız bulurken, cezaların keyfiyete dayalı olduğunu söyledi.

İstihdamda önemli rol oynayan inşaat sektörüne ve nakliye işinde çalışan kamyonculara iş yapamaz hale getiren uygulamanın sadece Diyarbakırda yaygın bir şekilde olmasının anlamlı olduğunu belirten Kamyoncular, Terör var, şiddet var, işsizlik var. Karayollarının tonaj farkı derdine düşülerek, Diyarbakır mağdur ediliyor. Bir tek Diyarbakırda bu uygulama var. Başka yerde yok. Biz bu cezayı ödemek için 3 ay çalışacağız. Kazandığımızı bir günde veriyoruz, bu bir zulümdür.

Diyarbakırın ekonomisine olduğu gibi inşaat sektörüne de hayat veren ve on binlerce kişinin istihdamını sağlayan yapım sektörü keyfi uygulamalar karşısında büyük sıkıntı yaşıyor. Özel ve Kamu İnşaatları için, Dicle Nehri kıyısındaki Kum ocaklarından, şantiyelere Kum taşıyan kamyonlara, Jandarma ve Polis tarafından tonaj fazlası iddiasıyla uygulanan para ve puan cezası isyan ettirdi. Kamyon başına 10 bin liraya varan para cezası ile sürücüye uygulanan puan cezası, inşaat sektörüne darbe olarak değerlendirirken, Sürücü ve İnşaat Firması yetkilileri İçişleri Bakanlığı ile Valiliğin olaya el koymasını istedi.

YİNE TONAJ UYGULAMASI YİNE İSYAN

Terör var, şiddet var, işsizlik var. Karayollarının tonaj farkı derdine düşülerek, Diyarbakır mağdur ediliyor. Bir tek Diyarbakırda bu uygulama var diyen Kamyon şoförleri İşlerimizi nasıl daha kolay yapabiliriz, daha hızlı, daha ucuza nasıl mal edebiliriz diye düşünürken, iş bilmez birkaç devlet memurunun aldığı ve uyguladığı bu karar anlamsız ve acımasızdır diyerek tepki gösterdi.

Söz Habere konuşan kamyon şoförlerinden Nurettin Kaçmaz, Bu çözüm değildir, her gün ceza yazmak çözüm değildir. Toplantıya çağırsın burada mevcut olan kum ocaklarıyla bir çözüm bulsunlar Bir araca 10 bin lira ceza yazıldığında bu bir hafta bu bir ay da kazanamaz iki ay da kazanamaz. Üç ayda ancak o parayı kazanabilir. Soruna çözüm istiyoruz. Buradan Valiye beye, Emniyet Müdürüne sesleniyoruz. Sesimizi duysunlar. Diyarbakırda şuanda bu süreçte tonaj uygulaması ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Halk ekmek bulamıyor biz neyin mücadelesi veriyoruz. Şuan da tonaj uygulaması var. Kontağı kapatırsak, Diyarbakırda inşaat sektörü durur, binlerce kişi işsiz kalır diye konuştu.

7 ARACA CEZA 7 KONTAK KAPATMADIR

Abdulkadir Altun gelişi güzil bir uygulamayla karşı karşıya olduklarını ifade ederken, yaşadıklarını şöyle dile getirdi; Kum ocağından şantiyeye kum taşırken, birden önümüzü sivil ekipler sardı. Tonaj fazlalığı var deyip, kantara çektiler. 3 gün evvel yine aynı uygulamayı yaşadık. 7 ila 10 bin lira arasında ceza kesiliyor. Birde diyorlar ki, şikyet var. Kim şikyet ediyor, kim kontrol ediyor belli değil. Her Allahın günü, sizi şikyet ettiler deyip, cezaya tabi tutuluyoruz. İş yapamaz nakliye yapamaz hale geldik. Eve ekmek götüremiyoruz. Bakınız 7 araç birden ceza aldı, bu demek ki, 7 araç kontak kapattı.

HER BİRİMİZE 10 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

Kamyon şoförlerinden Şehmus, yaşadıklarına isyan ederek, İş yapamaz hale geldik. Nakliye sektörü, inşaat sektörü, durma noktasında. Ekmek kazanamaz olduk. Kimi zaman sivil polisler, kimi zaman üniformalı polisler önümüzü kesiyor. Haftada bir iki kez ceza kesiliyor. Her biri 10 bin lira civarında. Kamyonun tonajıyla karayollarının belirlediği tonaj arasında büyük fark var. Bir de, maliyet var. Kimse maliyete bakmıyor. Tonaj fazla diyorlar. Ama bizim kanuna göre yükleyeceğimiz tonajı yüklersek zaten o hafriyatı şantiyeye taşımamızla yakıt parasını bile karşılamıyor, arabanın masrafını karşılamıyor. Bir ton bile fazla olduğu zaman adamlar kabul etmiyorlar fazlalık diye bir şey değil yok zaten. Ama işte kamyonlarımız inşaat sektöründe çalışıyor. Bir tek inşaat sektörü şuan ayakta. Onu da engelliyorlar. çalışamıyoruz.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE DARBE VURULUYOR

Şehmus, kendileri aldıkları ceza ve puanın yansıra, şantiye firmasına da kesilen cezanın olduğuna dikkat çekerek, Şimdi burda şantiyenin üç aracı var. Her birine 10ar bin lira ceza. Toplam 30 bin lira para ediyor. Arabalar satılırsa, bu para etmez. Devlete hibe edelim daha iyi. Yaklaşık 20 yıldır bu işte çalışıyorum bu güne kadar tonaj uygulaması yapılmadı hele bu dönemde hele bu kıyamette neden bu dönemde tonaj uygulaması yani neyin açığını kapatmaya çalışıyoruz biz buradan kimden alıp kime veriyoruz. Bu araç bir ay çalışsa 10 milyar para kazanmıyor. Ama bir sefer de bir kalemde 10 milyar ceza yazılıyor. diyerek tepki gösterdi.

İŞçİLERİ İŞTEN çIKARMAK ZORUNDAYIZ

İşverenlerden Burak Gezici ise, sektörün bu tür uygulamalarla darbe yediğini belirterek, şöyle dedi; Yaşadıklarımız yetti dedirtiyor. Şikyetçiyiz. Yanımda, 50 tane işçi çalışıyor. Eğer böyle uygulamalar devam ederse tonaj uygulaması devam ederse ben bu işçileri işten çıkarmak zorunda kalacağım. Ocağımı kapatmak zorunda kalacağım. İnsanlar evlerine ekmek götüremez hale gelmişler. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz.

İlhan Arslan Biz hepimiz bu durumdan şikyetçiyiz yani buna bir çözüm getirmelerini istiyoruz. Bu şekilde olursa kimse ne çalışabilir nede kimse evine ekmek götürebilir bu kadar şoför bu kadar insan çalışıyor araçlar üzerinde böyle olursa insan ne çalışabilir nede evine bir ekmek götürebilir. Adam yapacak bir şey bulamaz ise şuan da terör olayları oluyor ve bunun gibi birçok şey olur ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır