"Turist sayısını 1 milyona çıkarmalıyız"

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, turizmi canlandırmak için seyahat acenteleri ve tur operatörlerini Diyarbakır'da ağırlayacaklarını söyledi.

Haberler 05.03.2012 - 23:48 Son Güncelleme : 05.03.2012 - 23:48

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, turizmi canlandırmak için seyahat acenteleri ve tur operatörlerini Diyarbakır’da ağırlayacaklarını söyledi.

Business Otelde Valilikçe kentteki turizm potansiyeli ile kültürel altyapısının harekete geçirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Vali Toprak, Diyarbakır’da turizmin gelişmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

Toprak, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen bu toplantıda turizmin gelişmesi için yapılması gerekenleri tartışacaklarını ifade ederek, şöyle dedi:

’’Sadece Diyarbakır’da bulunan tarihi kültürel değerler dahi ülkemize önemli bir değer katabilecek noktada. Ancak kentimize gelen yerli ve yabancı turist sayısı oldukça az. O zaman biz ’Diyarbakır’a gelen turist sayısını 3-5 yıl gibi kısa bir süre içinde bir milyona nasıl çıkarabiliriz-’ diye düşünmeliyiz. Şüphesiz ki altyapıyı geliştirici, sokakları sağlıklaştırıcı projeler ile restorasyon ve röleve çalışmaları sürerken otellerin kapasite artışını beklemek işin doğrusu zaman alıyor. Bu konuda çözüm önerilerini tüm dinamiklerin katkısı ile biran önce hayata geçirelim istiyoruz. Turizmini canlandırmak için seyahat acenteleri ve tur operatörlerini Diyarbakır’da ağırlayacağız. Bu gezi kapsamında 2 gün süreyle buradaki altyapıyı inceleme fırsatı bulacak davetlilerle Diyarbakır’daki turizmi geliştirme konusunda da görüş alışverişinde bulanacağız.’’

’’Sağlık ve inanç turizmi kenti olmaya doğru hızla ilerliyoruz’’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’da turizmin gelişmesi için sektörde yer alan aktörlerin görüş ve önerilerde bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

Turizmin gelişmesi için her tür desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Baydemir, ’’Sağlık ve inanç turizmi kenti olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Olmamız gereken noktada olmadığımızın bilincindeyiz, ancak dünden daha iyi durumdayız. Kültür, termal, doğa ve öğrenci turizmi açısından gelişmekteyiz. Bu toplantı ile sizlere sormak istedik. ’Ne yaparsak turizmi canlandırırız-’. Vilayet ve bağlı kuruluşlardan beklentiniz ne- Benim sizlerden ve esnafımızdan beklentim var. Sadece valilik ve belediye bunu çözemez bizzat esnafımızın bu konuda müdahil olması lazım. Sizlerin katkısına, çabasına, duruş belirmesine ihtiyaç var’’ dedi.

Baydemir, turistlere 24 saat aktivite sunulabilmesi gerektiğine dikkati çekerek, kent halkının da buna hazır olması gerektiğini belirtti.

Dünyanın her yerinde turistlerin bu beklenti içerisinde olduğunu vurgulayan Baydemir, ’’Kudüs’te, Paris’te dünyanın neresine giderseniz gidin insanlar sadece tarihi bir binayı görmeye gitmiyor. Mutfağına da gidiyor. 24 saat aktivite ve eğlence sunabilmelisiniz. Kent ahalisinin de yabancıyı ağırlama konusunda hazır olması için yapılması gerekenleri konuşmalıyız’’ diye konuştu.

Uluslararası toplantılar için altyapı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, üniversitedeki kongre merkezinin İstanbul’daki Reşit Rey Kongre ve Sergi Salonu ile yarışacak büyüklükte olduğunu söyledi.

Üniversiteyi ziyaret eden öğretim üyelerine kongre merkezini gezdirdiklerinde hayranlık duyduklarını anlatan Sır, ’’Uluslararası toplantılar yapmak istiyorlar. Ancak kentteki 5 yıldızlı otellerdeki yatak sayısını az buldukları için yaklaşık 10-13 bin turistin geleceği uluslararası toplantılardan vazgeçiyorlar. Bir hedef belirlendiği taktirde biz de o sürece kadar bu tür uluslararası toplantıların anlaşmasını yapabiliriz’’ dedi.

Botan Turizm Firması sahibi Ahmet Açılmış da kentte 40 Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, yaklaşık 200 de kaçak acente bulunduğunu söyledi.

Bu acentelerin haksız rekabete yol açarak vatandaşları mağdur ettiğini ileri süren Açılmış, bunların denetlenmesini istediklerini belirtti.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır