DİYARBAKIR - Diyarbakırda uçak sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarındaki fahiş artış ulaşımı ve iş camiasını olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, son dönemlerde rötarlı uçuşlar yüksek oranda mağduriyetlere neden oluyor. Bu sorun Diyarbakırdan uçacak ya da Diyarbakıra gelecek yolcuların günlerce beklemesine veya komşu illere yönelmelerine sebep oluyor.
Tüm çağrı ve yapılan açıklamalara, gösterilen tepkilere rağmen muhatap olarak görülen Türk Hava Yolları (THY) sessizliğini koruyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakırdan ne çıkabiliyoruz ne girebiliyoruz. O hale getirdiler. Bu sorun özellikle Doğu illerinde var diyor.
THYNİN TEKELİ KALDIRILMALI
Uçak seferleri konusunda iki şeyin yanlış yapıldığını söyleyen Kaya, bunlardan birinin THYnin tekel olmasından kaynaklandığını söyledi. Eğer THYnin kapasitesi ve sistemi yetersizse, bunun önlemini alamıyorsa başka bir yöntem geliştirmeli diyen Kaya, THYnin kendi ticari kaygılarını öne çıkaran bir tekeli olduğunu ve bunun kaldırılması gerektiğini belirtti.
Kayaya göre bir diğer sorun ise özel hava yolları şirketlerinin yurt içi bağlantılı yurt dışı seferlerine izin verilmemesi: Öyle olunca da özel hava yolları en krlı olanı tercih ederek yurt dışına uçuyorlar. Ya uçağı siz getireceksiniz bu sorunu çözeceksiniz ya da özel işletmelerin gelmesini sağlayacak yöntemler oluşturacaksınız. Hem tekel olacağım hem de ihtiyacı karşılamayacağım derseniz, bu ülkeye yapacağınız en büyük kötülüklerden biri olur.
BİZ DE UçMAK İSTİYORUZ
THYnin bu duruma sessiz kalmasının büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirten Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlunun Trabzondaki uçuşlarla ilgili sosyal medya paylaşımlarını hatırlattı. Uraloğlu söz konusu paylaşımında 30 Haziran Cuma günü Trabzon Havalimanında 145 sefer sayısıyla tüm zamanların en yüksek uçuş sayısının gerçekleştiğini Ulaşımda çığır açıyor; kesintisiz kavuşturuyoruz notuyla paylaştı.
Mehmet Kayanın bu paylaşıma yanıtı ise, Sayın bakanım biz de uçmak istiyoruz oldu. Kaya, paylaşımında 30 Haziranda Trabzona yapılan uçak seferi sayısının yanında Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Van ve Malatyaya yapılan uçak seferi sayısını gösteren bir grafiğe de yer verdi. Bu grafiğe göre 30 Haziranda sadece Trabzona 145 uçak seferi olmuşken söz konusu 6 ile toplamda 102 sefer yapılmış.
Diyarbakır ile Trabzonun nüfusuna göre sefer sayısını da karşılaştıran Kaya, buna göre 822 bin 659 nüfuslu Trabzona 145 uçak seferi yapılmışken 1 milyon 804 bin nüfuslu Diyarbakıra ise 34 uçak seferi yapıldığını söyledi.
BU BAŞARI DEĞİL AYRIMCILIKTIR
Söz konusu istatistikleri, Burada iyi niyet arama şansımız yok diyerek değerlendiren Kaya, şöyle konuştu:Bölgedeki uçak sefer sayıları, bir ilin uçak sefer sayısı kadar değilse ve bölgenin nüfusu o ilin 10 katıysa burada iyi niyet arama şansımız yok ve THYnin sessizliğini de bunun üzerinden değerlendirmek lazım. Bunlar yaşanıyorken sessiz kalıyorsanız o zaman siz bu işinizde ayrımcılık yapıyorsunuz demektir. Uçaklar havada dolaşırken Ben nereye insem? demiyor. Bunlar tarifeyle konulmuş, izin verilmiş uçuşlar. Siz 6 ile toplam 102 uçak gönderip bir tek ile 145 uçak gönderiyorsanız ve bunu da başarı diye sunuyorsanız bu başarı değil ayrımcılıktır.
HEM PAHALI UçAĞA BİNİYORUZ HEM DE UçAMIYORUZ
Uçak doluluk oranı çıkardıklarını da belirten Kaya, bölgedeki illerde bu oranın yüzde 90larda iken Trabzonda ise yüzde 70lerde olduğunu söyledi.
Bu durumun izah edilebilir bir yanının olmadığını söyleyen Kaya, Bizim tepkimiz biraz da buna. Burada bir yanlışlık var. Oda başkanlarının ortak sorunu bölgeden uçak seferlerinin yetersiz olması. Bu durum hem insanları hem yaşamı hem de iş camiasını olumsuz etkiliyor dedi.
İç hatlarda rekabet ortamının oluşmasının fiyatlara da yansıyacağını söyleyen Kaya, Geçmiş dönemde birçok havayolu şirketi 100 liraya kampanyalar yaptılar. Bu insanları bundan muaf tutmamak lazım. Hem uçuş sorunu giderilecek hem de fiyatta avantaj sağlanacaktır. THYyi tekel tutmak, güçlü tutmak amacı nedir bilmiyorum. Hem pahalı uçağa biniyoruz hem de uçamıyoruz diye konuştu.