Vahit Kirişci'den, Diyarbakır'da yaş koza üreticilerine müjde

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Diyarbakır'ın Kulp ilçemiz Türkiye'deki ipek böcekçiliği konusunda gerçekten aslan payını alıyor. Çok büyük bir faaliyeti var. İnşallah 80 lira olan yaş kozayla ilgili desteklerimizi yüzde 100 arttırarak 160 liraya çıkarıyoruz. Aynı şekilde koza tohumuyla ilgili olarak da 120 lira iken 240 lira kilogram başına desteği de sunuyoruz." dedi.

Haberler 11.06.2022 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Kirici, Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Gelecekte Diyarbakrn Tarmsal Perspektifi çaltaynda, tarma dair faaliyetlerin kendilerini heyecanlandrdn söyledi.

Tarmn aslnda mevzuat açsndan bir eksiinin kalmadn dile getiren Kirici, 12 temel kanunun 20 yllk AK Parti hükümeti döneminde gündeme geldiini, u anda bu kanunlarn icra edildiini anlatt.

Tarm ülkesi olan Türkiyenin daha önce bir tarm kanununun olmadna dikkati çeken Kirici, konumasn öyle sürdürdü:

Lisanl depoculuun hayat bulmas için büyük bir çaba sarf ettik. Vatandaa da anlatmakta güçlük çekmedik, fakat bilinmeyen bir konuyu anlatmak ne kadar mahir ve ne kadar yetenekli olursanz olun somutlatrmak ancak o hayata geçtikten sonra oluyor. Bugün tarm sigortas var. Onun içeriine u poliçe de dahil edilsin, bu risk de burada yer alsn. diye her geçen gün talep artyor. Biz bundan mutlu oluyoruz. çünkü medeni üreticiler dünyann dört bir yannda hep bu tarm sigortasn arzu etmiler. Ama bunu uygulayabilen ve bunda baarl olabilen nadir ülkeler olmu. O ülkelerin diyebilirim ki en tepesinde u anda gelmi durumdayz. Bu ülke tohum ithal eden ve ithal tohumlarla üretimini yapan bir ülkeydi. Islahç haklar kanunu getirdik. Bu çerçevede kendimize olan yeterliliimiz yüzde 31lerden yüzde 94lere çkt. Önemli bir kanun da toprak koruma ve arazi kullanm kanunu. Bu kanun çkana kadar 32 ylda 2 milyon hektar alan maalesef kaybedildi. Bu kanun bizim bütün çabalarmza ramen elbette sfrlamad fakat bu ii en azndan yavalatt.

Konumasnda ya koza üreticilerine müjde veren Bakan Kirici, Diyarbakrn Kulp ilçemiz Türkiyedeki ipek böcekçilii konusunda gerçekten aslan payn alyor. çok büyük bir faaliyeti var. Orada kurulmu olan tesiste emei geçen herkese çok teekkür ediyorum. nallah 80 lira olan ya kozayla ilgili desteklerimizi yüzde 100 artrarak 160 liraya çkaryoruz. Hayrl uurlu olsun diyorum. Ayn ekilde koza tohumuyla ilgili olarak da 120 lira iken 240 lira kilogram bana destei de sunuyoruz. ifadelerini kulland.

- Dünyada vazgeçilmeyecek tek sektör tarm

Diyarbakr Valisi Ali hsan Su da dünyada vazgeçilmeyecek tek sektörün tarm olduunu anlatarak, tarm sektörünün insanln balangcndan itibaren balayan ve kyamete kadar devam edecek tek sektör olduunu söyledi.

Tarmn planlanmas ve programlanmasnn çok önemli olduuna iaret eden Su, öyle konutu:

Bir taraftan dünya nüfusu hzla artyor. 50 yl önceye göre dünya nüfusu iki katna çkt. Tarm ve gda sektörünün gittikçe çok daha önemli hale geliyor. Bu sektörle ilgili çok ciddi çalmalar yapmamz lazm. te bu çaltaylar bunun için bize önemli birer k olacaktr. Diyarbakrn tarmsal alanda çok önemli bir potansiyeli var. Buday, mercimek, pamuk üretiminde, manda saysnda, koyun varlnda il olarak birinci, üçüncü, dördüncülüümüz var. pek böcekçilii de çok önemli bir sektör. nallah bu barajlardan sulamay arttrdmz zaman bu sektörlere birincilik, ikincilik, üçüncülükleri ekleme imkanmz olacak.

- Diyarbakr dünya çapnda öne çkan, bir tarm ve gda sanayi merkezi olacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu da devam eden büyük sulama projeleri bittiinde Diyarbakrn dünya çapnda öne çkan, bir tarm ve gda sanayi merkezi olacana inandn söyledi.

Silvan Baraj faaliyete geçtiinde 2 milyon dönümlük bir alann daha sulu tarma açlabileceine dikkati çeken Hisarcklolu, böylece pamuk, msr, soya gibi önemli tarmsal sanayi ürünlerinin buradan çkabileceini aktard.

Tarmsal haslada Türkiyenin Avrupada ilk srada, dünyada 10. srada olduunu dile getiren Hisarcklolu, öyle devam etti:

Buradan elde ettiimiz 25 milyar dolar ihracat sayesinde, net döviz geliri kazanmakta ve d ticaret fazlas vermekteyiz. Dünyada orta snf devaml büyüyor. Orta snf, daha çok tüketiyor, daha çok harcyor. Her yl orta snfa neredeyse 2 Türkiye ekleniyor. Yan bamzda, çevre corafyamzda 2 milyar kii yayor. 500 milyar dolar gda, tarm ve hayvanclk ürünü ithal ediyor çevremiz. Demek ki elimizin altnda müthi bir imkan var. Tüm bu corafyay biz doyurabiliriz. Böylece hem para, hem de stratejik güç kazanrz. Dünyay doyuran kimse, dünyann lider ülkesi de odur. te bu nedenlerle tarm asla ama asla ihmal edemeyiz.

çaltaya, AK Parti Diyarbakr Milletvekilleri Mehdi Eker ile Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, l Tarm ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah çiftçi, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, akademisyenler, i adamlar ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git