Vali Aksoy, düzenlediği basın toplantısında, ilçedeki operasyonlarda 6 mahalledeki sıkıntılı bölgenin yüzde 98inin temizlendiğine dikkat çekerek, yüzde 2lik bölüm için ise operasyonların sürdüğünü vurguladı. İlçede, daha önce de, sivillerin zarar görmemesi için güvenlik güçlerince büyük bir hassasiyet gösterildiğini belirttiklerini anlatan Aksoy, Yapılan operasyonlar sırasında sizlerle de daha önce paylaşıldığı üzere birçok vatandaşımız güvenlik birimlerimiz tarafından bölgeden çıkarıldı. Asker ve polis, yaşlı insanları sırtına aldı dışarı taşıdı. Sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına büyük bir hassasiyet gösterildi. Sivillerin olduğu yönünde sivil toplum örgütleri tarafından bize bazı taleplerde bulunuldu. Biz de her türlü tedbiri alacağımız ifade ettik. Bu amaçla operasyonlarımıza ara verdik. çıkmak isteyenlere her türlü kolaylığı tanıdık. İlk aşamada 1 saatlik bir süre verdik. Bugüne kadar içerden çok sayıda sivil vatandaşımız dışarıya çıktı. Yine çıkması düşünülen 6 sivil olduğu iddia edilen vatandaşımız güvenli bir şekilde çıkartıldı. Yine biz açıklamalarımızda, içeriden çıkmak isteyen teröristler varsa onların can güvenliği de devletin güvencesi altında olduğunu söyledik. 3 terörist 22 Şubatta teslim oldu. Bunları biz adalete teslim ettik dedi.
AMACIMIZ KİMSENİN BURNUNUN KANAMAMASIDIR
İçerden çıkan insanlara farklı davranıldığı şeklinde sosyal medyada haberlerin yer aldığına dikkat çeken Vali Aksoy, Türkiye hukuk devletidir. Bu şartlarda hareket edilmiştir. İçeride var olduğu iddia edilen sivil vatandaşlarımız dışarı çıkmak isterlerse yine her türlü kolaylığı göstereceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Daha önce de ifade ettiğim gibi gerek sivil vatandaşlar gerek teröristler çıkartılmış ve yargıya teslim edilmiştir. Bu anlamda içerde sivil vatandaş varsa bunları çıkarmaya ve her türlü tedbiri almaya hazırız. Ama içeriden çıkmalarına izin verilmiyorsa sorumluluğu da bunu yapanlara aittir. Bizim amacımız kimsenin burnu kanamadan Diyarbakırın huzur ve güvenliğinin tesis edilmesidir. Bundan sonra da güvenlik güçlerimizi ayrı kararlılığı taşımaya devam edecektir diye konuştu.
HERKESİ SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUM
Diyarbakırda yarın yapılması planlanan yürüyüşe ilişkin de açıklamalarda bulunan Aksoy, Diyarbakırda toplantı, yürüyüş ve gösteri eylemleri ile ilgili her türlü toleransı göstermeye büyük gayret ediyoruz. Ancak yürüyüşlerin nasıl yapılacağı kanunda açıkça belirtilmiştir. İzin alınması gerekir ve güzergah bellidir. Dolayısıyla kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum ve herkesi sağduyuya davet ediyorum ifadelerinde bulundu.
Sur, Diyarbakırın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Diyarbakırın en eski yerleşim merkezinde kurulmuştur. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan tarihi Diyarbakır surlarından almıştır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin orta bölümünde yer alan Sur ilçesi, Dicle Nehrinin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağın lavları üzerine kurulmuştur. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.
Tarihi geçmişi; çok eskilere, MÖ 7500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda Dünyadaki en eski yerleşim alanlarının bu bölgede olduğu görülmüştür.
İlçede sırasıyla Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Osmanlılar ve 30a yakın uygarlık hüküm sürmüştür.
İlçe çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olmuştur. İlçe bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman koruyabilmeyi başarmıştır. Her uygarlık kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp, daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir Açık Hava Yazıtlar Müzesi şeklinde sunmuştur.
Kaynak: İHA