Vali, çeltik hasadı yaptı

Karacadağ'ın eteklerinde kaynak suyuyla yetiştirilen, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacadağ pirinci düz arazide biçerdöver, eğimli alanlarda ise işçiler tarafından orakla toplanıyor.

Haberler 23.09.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Karacada eteklerinde kaynak suyuyla yetitirilen Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacada pirincinde hasat balad.

K aylarnda Karacadaa yaan karn erimesiyle beslenen derelerden sulanan, mays aynda çounlukla talk araziye ekilen pirincin hasad yaplyor.

Diyarbakrda 13 bin 727 dekar alanda ekimi yaplan Karacada pirinci, düz arazide biçerdöver, eimli alanlarda ise içiler tarafndan orakla toplanyor.

Güneydounun pirinç ihtiyacnn büyük ksmn karlayan Karacadan eteklerindeki tarlalara erken saatlerde giden içilerin toplad çeltik halindeki Karacada pirinci, bo arazilere serilerek güne altnda kurumaya braklyor.

Kurutulduktan sonra kabuklarnn soyulmas için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki ilemlerin ardndan tüketime hazr hale getiriliyor. Rengi, aromas ve lezzetiyle bölge halknn vazgeçilmezlerinden olan Karacada pirinci zahmetli yolculuunun ardndan sofralarda yerini alyor.

Diyarbakrn çnar ilçesinde de Karacada pirincinde hasada baland.

ÜRETCLERE DEVLET DESTE

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, çnar ilçesinin Yarmka köyündeki çeltik hasadna katld. Vali Karaolu, çiftçilerle bir süre orakla çeltik topladktan sonra biçerdöverin bana geçerek hasat yapt.

Karalolu, gazetecilere yapt açklamada, Diyarbakrn bir üretim merkezi olduunu, ilin özellikle tarmsal üretimde dünyann en verimli topraklar üzerinde olduunu söyledi.

Karacada bölgesi Diyarbakrllar için sadece sönmü bir volkan deildir. Binlerce çiçek ve böcein de yaam alandr. Medeniyetler beiidir. Talarla dolu bir alandayz ama bu alanda Diyarbakrn çalkan insanlar emeiyle aln teriyle talarn arasnda tarm faaliyeti yapyorlar. Hem de çok özel bir tarm faaliyeti, çeltik yetitiriyorlar. diyen Karalolu, Karacada pirincinin kentin tescilli ürünleri arasnda yer aldn belirtti.

Pirincin, bazaltik toprakta yetitii için organik deerinin yüksek olduunu kaydeden Karalolu, bölgede doal sulama yapldn, pirincin kar suyuyla suland için çok lezzetli olduunu vurgulad.

Karalolu, Karacada çeltiine devletin de desteinin bulunduunu dile getirerek öyle konutu:

Dönüm bana 66 liralk mazot ve gübre destei var. Ayn zamanda kilogram bana 10 kuru da destekleme bulunuyor. Her yl bölgede hasat da artyor. 2016da 5 bin 500 ton olan üretim geçen sene 7 bin 600 tona yükseldi. nallah bu sene daha verimli olacak. Dier pirinçlerin Karacada markas altnda satlmasna da engel olmamz lazm. Üreticiler verimli bir sene olduunu söylüyor. Hasadn bereketli olmasn diliyorum.

Ana Sayfaya Git