DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın tarihi Dağkapı Burcu restore ediliyor.
Kente egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlerden en önemlisi sayılabilecek olan ve kuş bakışı bir kalkan balığını andıran biçimiyle kenti baştan başa kuşatan, UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı Diyarbakır Surları’nın 82 burcundan ilk iki burcunu oluşturan, 3 katlı ve üzerinde birbirinden önemli kitabeler ve kabartmalar olan Dağkapı Burcu restore edilerek işlevlendiriliyor.
BURC RESTORE EDİLİYOR
Valilik tarafından kültürel mirasın korunması ve turizme kazandırılması için Karacadağ Kalkınma Ajansı Turizm Mali Destek Programı kapsamında ’’Dağkapı Burçlarının Onarımı ve İşlevlendirilmesi’’ projesiyle burcun onarımı yapılıyor. Dağkapı Burcu’nun bir bölümü surlar tanıtım bölümü, diğer bölümleri ise geleneksel el sanatları satış merkezi ve bu el sanatlarının Diyarbakır’ın tarihi gelişiminin ziyaretçilere aktarıldığı bir sergi salonu ile turizm danışma bürosu olarak restore edilecek.
MEDENİYETİN İZLERİ
Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır’ın çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimiyle bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman korumayı başardığını belirterek, her uygarlığın kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir açık hava müzesi şeklinde sunduğunu dile getirdi.
Valilik tarafından kentin kültürel mirasının korunması ve turizme açılması adına hazırlanan proje kapsamında Dağkapı Burcu’nun onarımının yapıldığını kaydeden Toprak, kentte onu farklı kılan dinamiklerini ve potansiyelini harekete geçirerek bölgede önemli bir cazibe merkezi olması adına yoğun çalışmalar yapıldığını vurguladı.
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI
Diyarbakır’ın kültürel mirasının korunması, turizme açılması ve tanıtılması adına Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamındaki proje çalışmalarının sürdüğünü anlatan Toprak, şöyle devam etti:
’’Diyarbakır Surları, valiliğimiz tarafından yapılan yoğun çalışmalarla cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeleriyle ele alınarak proje çizim ve restorasyon çalışmaları yapılıyor. Valiliğimiz tarafından yapılan bu çalışmalarla Yedi Kardeş, Evli Beden, Urfakapı, Leblebi Kıran, Mardinkapı, Nur Burcu, Fındık Burcu gibi özellikli burçlar ve sur duvarlarıyla birlikte Diyarbakır Surları’nın büyük bir bölümünün proje çizimi ve restorasyon çalışmaları yapılarak korunmaya ve turizme en iyi şekilde kazandırılmaya çalışılıyor. Bu çalışmalarla Diyarbakır Surları belki son dönemlerindeki en büyük değişim ve dönüşümünü yaşayacak. Surlar, yoğun tahribattan uzaklaştırılarak dünya kültür mirası listesinde hak ettiği yerini alacaktır.’’
Toprak, farklı dönemlerde onarımlar geçiren surların tarihten bu yana ilk defa proje çizimlerinin yapılacağını ve kapsamlı onarımlar geçireceğini, Dağkapı Burcu’nun tüm onarım ve işlevlendirme çalışmalarının haziran ayına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.