Diyarbakırda duygusal birliktelik yaşadığı ileri sürülen 14 yaşındaki Z.B.yi surların içerisine götürerek, önce kafasına taşla vurup, bayıltan, ardından da cinsel istismarda bulunan Y.T.ye yargılandığı davada saygın tutum indirimi verilmesi vatandaşların tepkilerine neden oldu.
Diyarbakırda, 2012 yılında duygusal birliktelik yaşadığı ileri sürülen Z.B.yi, merkez Sur ilçesindeki çiftkapı semtine götürerek, başına taşla vurup, bayılttıktan sonra cinsel istismarda bulunduğu ve hamile bıraktığı iddiasıyla yargılanan Y.T. (22) hakkında karar verildi. Hakkında 43,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava nedeniyle Diyarbakır 2nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Y.T., çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve Cinsel amaçlı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından 14 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın duruşmadaki saygın tutumunu dikkate alan mahkeme indirim yaparak, Y.T.nin 11 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, mağdurun ruh sağlığının bozulmadığı gerekçesiyle ceza oranını artıran kanun maddelerinin uygulanmadığını da belirtti.
KARARA SESSİZ KALINMAMALI
Mahkemenin söz konusu kararı Diyarbakırdaki vatandaşların tepkilerine neden oldu. Metin Ateş adlı vatandaş, mahkemenin yanlış bir tutumda bulunduğunu belirterek, Basit bir olay değil. Genç bir kardeşimizin yaşadığı travma var ortada. Acı çekiyordur. Bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Diyarbakır Barosu buna sessiz kalmamalıdır dedi.
O KIZIN PSİKOLOJİSİNİ DÜŞÜNEMİYORUM
Şevin Kaymaz adlı vatandaş, kararı asla onaylamadığını anlatarak, O kızın psikolojisini düşünemiyorum. Aynı durum benim başıma gelse hayatta yaşayamazdım. Keşke müebbet verseydiler. Kadınları savunurlarsa böyle bir şey olmazdı diye konuştu.
NE YAZIK Kİ KANUNLARIMIZ BUNLARA ELVERİŞLİ
Mehmet Ali Demir ise, tecavüzün başlı başına onaylanmayan bir karar olduğunu belirterek, kişinin yaşının hiçbir öneminin olmadığını ve bunun emsal taşıdığı bilindiği zaman bu tür olayların daha da artacağını dile getirdi. Demir, şunları kaydetti:
Ağırlaştırılmış bir ceza uygulandığı takdirde bir daha böyle bir olayın tekrar etmemesi açısından iyi olur. Ne yazık ki kanunlarımız bunlara elverişlidir. Kişinin kılık kıyafet nedeniyle iyi hal alması toplumca ve vicdanen kabul edilemez bir durumdur. Kişinin işlediği suç karşısında ağırlaştırılmış bir ceza alması durumunda en azından toplum tarafından caydırıcılık olur. Kimse bir daha böyle bir şeye yeltenmez diye düşünüyorum.
BAKANLIK TEMYİZE GÖTÜRECEK
Toplumda vicdan rahatsızlığı yaratan kararı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temyize götürecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2013te Diyarbakırda 14 yaşındaki Z.Bye tecavüz eden 22 yaşındaki Y.Tnin, 43,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada, mahkeme tarafından saygın tutum indirimi ile 11 yıl 8 ay ceza verildiği davaya ilişkin haberlerin bazı basın yayın organlarında yer aldığı belirtildi.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: Diyarbakırda 2013 yılında 14 yaşındaki Z.Bye tecavüz eden 22 yaşındaki Y.T, 43,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada mahkeme tarafından saygın tutum indirimiyle 11 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmıştır. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen saygın tutum indirimi kararı açıklandıktan sonra Bakanlığımız davaya müdahil olup karar, yine Bakanlığımız tarafından temyiz edilecektir.