VİDEOLU HABER-CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu:  6 bebek öldü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Kadın Hastalıkları Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bir ay içinde 6 bebeğin anne karnında öldüğüne dikkati çekerek, “Bu çağda anne karnında altı çocuğun ölümü çok büyük bir rakam. Bunların üzerine gidilmesi lazım” dedi.

Haberler 05.09.2024 - 14:51 Son Güncelleme : 05.09.2024 - 15:42

Tanrıkulu, 16 gündür kendisinden haber alınamayan Narin Güranın halen bulunamamasına tepki göstererek, Bu kadar teknolojinin geliştiği bir ortamda, teknik imkanların geliştiği ortamda. 8 yaşındaki bir çocuğun akıbetinin bulunmamış olmasını ben kabul etmiyorum diye konuştu.

CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında Türkiyenin hukuk, demokrasi ve çevre konularındaki güncel sorunlarını değerlendirdi.


6 BEBEĞİN ÖLÜMÜ


Diyarbakır Kadın Hastalıkları Doğum ve çocuk Hastalıkları Hastanesinde bir ayda 6 bebeğin anne karnında öldüğünü söyleyen Sezgin Tanrıkulu, Bende araştıracağım soruşturacağım. Böyle olunca anneler şikayet falan da etmiyorlar. Bu büyük bir rakam. Bu çağda anne karnında altı çocuğun ölümü çok büyük bir rakam. Bunların üzerine gidilmesi lazım. Basın mensupları da bunu araştırmalı dedi.


RUSYANIN AçIKLAMALARI VE TÜRKİYENİN TERCİHLERİ


Tanrıkulu, bu sabah okuduğu bir haberin kendisini üzdüğünü ifade ederek, Rusya Dışişleri Bakanının yaptığı açıklamanın Türkiyenin siyasi tercihlerini değiştirecek önemli bir topluluğa yönelik olduğunu belirtti. Tanrıklu, bu durumun, Türkiyede ve Parlamentoda tartışılmadan ve kamuoyundan gizlenerek bir başvuru yapıldığını gösterdiğini vurguladı. Tanrıkulu, Türkiyenin demokratik ilkelerden ve hukuktan ne kadar uzaklaştığını gösteriyor. Ayrıca, Türkiyenin yeni tercihlerinin Avrupa Birliği yerine, demokrasi standartlarından uzak Doğu topluluklarına yöneldiğini ortaya koyuyor dedi.

DEMOKRASİ VE HUKUKTA GERİLEME


Tanrıkulu, bu tür siyasi tercihlerin kamuoyundan saklanarak, gizlenerek ve tartışılmadan yapılmasının Türkiyenin demokrasi ve hukuk ilkelerinden ne kadar uzaklaştığını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiyenin uluslararası ilişkilerdeki tercihleri, demokrasi ve hukuk ilkelerinden sapma anlamına geliyor. Bu, ülkemizin uluslararası düzeydeki demokratik standartlarla uyumunu ciddi şekilde zedeliyor diye konuştu.


TÜRKİYE ABDEN UZAKLAŞIYOR


Tanrıkulu, Türkiyenin son dönemde Avrupa Birliği hedeflerinden uzaklaştığını ve hukuk ile demokrasi standartlarından sapıldığını vurguladı. Yargıtayın açılış töreninde, evrensel hukuk ilkelerinin gündeme gelmemesinin Türkiyenin hukuk sisteminin ne kadar gerilediğini gösterdiğini belirtti. Yargıtay Başkanı evrensel hukuktan değil, hukuk bilgisinden bahsetti. Hukukun evrensel değerleri vardır ve bunlar tüm dünyada kabul edilmiştir. Ancak, bu değerlerden uzaklaşma, yargının en üst kurumunun bile hukuktan sapması anlamına gelmektedir dedi.


NARİN GÜRANIN KAYBOLMASI


Diyarbakırda 8 yaşındaki Narin Güranın kaybolmasıyla ilgili yaşanan gelişmelere de değinen Tanrıkulu, bu durumun kendisini derinden üzdüğünü ifade etti. Narin Güranın kaybolmasının ardından güvenlik güçlerinin kamuoyunu bilgilendirmemesi ve soruşturmanın basına kapalı olarak yürütülmesi üzerine eleştirilerde bulundu. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda 8 yaşındaki bir çocuğun akıbetinin belli olmaması kabul edilemez. Güvenlik güçlerinin ilk günden itibaren bilgi ve delil toplaması gerekirdi. Basına kapalı yürütülen soruşturma, kamuoyunun bilgilendirilmesini engelliyor ve bu, halkın güvenini zedeliyor dedi.


TANRIKULU: KAMİAD KARARINDAN GERİ DÖNMELİ


Tanrıkulu, DİMDER Başkan Vekili Nedim Şimşekin KAMİAD tarafından Kürtçe dil nedeniyle görevden alınmasını da kınadı. KAMİADın bu kararını Türkiyenin hak ettiği bir durum olarak görmediğini belirten Tanrıkulu, Söyleyecek en az sözle kınıyorum. Basına verdiği demeç ve Rudawa verdiği açıklamalar nedeniyle bir kişinin görevden alınması kabul edilemez. KAMİADı bu kararından vazgeçmeye çağırıyorum ifadelerini kullandı. Ayrıca, siyasi kurumların bu duruma tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.

CHP KURULTAYI


Tanrıkulu, CHPnin büyük kurultayının bu sabah başladığını ve resmi kurultayın yarın yapılacağını duyurdu. Kurultayda, 81 il başkanı, 3 parti meclis üyesi ve 2 milletvekilinden oluşan bir komisyonun, gelen talepler doğrultusunda parti programında değişiklikler yapacağını belirtti. Kurultayda, Türkiyenin ihtiyaçlarına uygun bir parti programı hazırlamak ve yeni dünya vizyonuna uygun hale getirmek amacıyla çalışmalar yapılacak diyen Tanrıkulu, CHPnin önümüzdeki 6-7 ay boyunca bu süreçte toplumsal kesimlerle görüşmeler yaparak parti programını güncelleyeceğini söyledi.


DİYARBAKIR TRAFİĞİ


Diyarbakır kent trafiğinin giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini ve raylı sisteme geçilmesi gerektiğini aktaran Tanrıkulu, şunları anlattı: Şimdiden yapılması gereken sorunlar var. Raylı sistemin Diyarbakırda olması lazım. Kentte dolaşıyorum ve trafikten de gerçekten şikayet ediyorum. Diyarbakır artık trafiğinden şikayet ettiğimiz bir kente dönüştü. Trafikten dolayı geç kalmakta olduğumuz İstanbul, Ankara ve İzmirdeki dostlarımız gibi söylemek zorunda kalıyoruz Diyarbakırda da. Dolayısıyla bu trafik sorununun bir an önce çözülmesi, raylı sistemin bir an evvel şehir içerisinde hizmete girmesi gibi projelerin projelendirilmesi, en azından kaynağının bulunması lazım. Bu yalnızca yerel yönetimin yapabileceği bir iş değil. Hükümetin ve Ulaştırma Bakanlığının da destek vereceği bir iştir. Bunun acil planlanması lazım Diyarbakır için
Öte yanan Tanrıkulu, basın mensuplarıyla her ay bir araya gelip, gündemi değerlendireceğini kaydetti.

Haber: Mahfuz EKİN

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git