DYARBAKIR - Diyarbakrda Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde oluturulan Psikososyal destek ekibi hastane ziyaretleri ile bula riskinin önüne geçmek için, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi süren hastalarn durumu ile ilgili yaknlarn telefonla arayarak, bilgilendiriyor.
Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde, Kovid-19 tedavisi gören hastalarn durumu ile ilgili yaknlarnn doru ve düzenli ekilde bilgilendirilmesi amacyla sosyal hizmet uzmanlar ve salk çalanlarndan oluan 12 kiilik psikososyal destek ekibi hizmet veriyor.
Bir yl akn süredir haftann 7 günü sunulan hizmet ile hekimlerin sistem üzerinden kaydettikleri günlük bilgileri ve gelimeler cep telefonlarndan aranarak, hasta yaknlarna iletiliyor.
Yaknlarndan bir haber almak için endieli bekleyiini sürdüren vatandalara hastalarla ilgili tbbi gelimeleri aktaran sosyal hizmet uzmanlar ve salk çalanlar ayrca kaygl hasta yaknlarn rahatlatabilme adna onlara psikolojik destek de vermeye çalyor.
Bu hizmet sayesinde yaplmak istenen ziyaretlerle hastanede oluacak olas younluun da önüne geçiliyor.
Yaklak 10 bin hasta yaknna bilgi verildi
Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekim Yardmcs Mine Bahçvan, Kovid-19 vakalarnn ülkede görülmesinden itibaren bu alanda da hizmet vermeye baladklarn söyledi.
Bahçvan, salgn süresince hasta ziyaretlerini mümkün olduunca snrlandrdklarn, servise hastalarn yaknlarn dahi kabul etmediklerini belirterek, hasta yaknlarn merakta brakmamak adna psikososyal destek ekibi kurduklarn bildirdi.
Ekibin hasta yaknlarn günlük bilgilendirdiini dile getiren Bahçvan, Bu ekilde hastaneye gelinmesini engellemeyi amaçlyoruz. Böylelikle temasn da azalmasn salyoruz. Ekipte görev alan arkadalar ciddi bir emek veriyor. Hastanemize bu süreçte yaklak 10 bin hasta ve yaknna bilgi verildi. Arkadalarmz tbbi bilginin dnda, kaygl hasta yaknlarn rahatlatabilme adna psikolojik destek de vermeye çalyor. diye konutu.
Hastann yanna girilmez, yasak. denildiinde bir kargaa douyordu. Bazen tartmalar, kavgalar çkabiliyordu. diyen Bahçvan, hem hasta yaknlarn bilgilendirdiklerini hem de bu tür istenmeyen durumlarn önüne geçtiklerini aktard.
çok duygulanan hasta yaknlarmz oluyor
Ekipte yer alan sosyal hizmet uzmanlarndan Teslime Karabulut Doyurgan, yaklak 4 yldr hastanede sosyal hizmet biriminde çaltn belirterek, mesleklerinde en youn dönemi Kovid-19 sürecinde yaadklarn söyledi.
Hastanede yatan hasta ile yaknlar arasnda fiziksel temas en aza indirmek için sürecin bandan bu yana çaltklarn aktaran Doyurgan, hastalarla görüemeyen yaknlarnn strese girdiini, endielendiini panie kapldn dile getirdi.
Doyurgan, hasta ve yaknlar arasndaki iletiimi saladklarn anlatarak, Baz hastalarn 20 yakn kapda bekliyor. Böyle olunca da temas ile hastalk yaylyor. Onun için telefonla bilgilendirme yapyoruz. Gayet iyi dönüler oluyor. Görümelerde hasta yaknlaryla mutlu oluyoruz, onlarla beraber bazen üzüldüümüz de oluyor. Taburcu olan hastalarmz için de çok mutlu oluyoruz. ifadelerini kulland.
En büyük zorluu hastalarn entübe edildii bilgisini aktarrken yaadklarn kaydeden Doyurgan, Alayan hasta yaknlarmz oluyor. çok duygulanan hasta yaknlarmz oluyor. Hastalarn süreci nasl geçirdiini anlatyor, endielerini gidermeye, onlar rahatlatmaya çalyoruz. Onlarla beraber bu süreci bandan sonuna kadar yayoruz. dedi.
Levent Yldrm da 30 yllk meslek hayatnn en youn dönemini yaadn anlatarak, hasta yaknlarnn kayg ve endielerini gidermek için çaltklarn ifade etti.
Doktorlarn her sabah hastalar kontrollerinin ardndan bilgileri klinik seyirlerine kaydettiini, bu bilgileri hasta yaknlar ile paylatklarn dile getiren Yldrm, hasta yaknlarna gerekli psikolojik destei de saladklarn sözlerine ekledi.