Voltaj işkencesi felç etti

Diyarbakır'da sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları özellikle esnaf, sulama yapan çiftçiler ve hastanelere ciddi sıkıntı yaşatıyor.

Haberler 21.07.2012 - 11:02 Son Güncelleme : 21.07.2012 - 11:02

Aşırı sıcakların etkili olduğu kentte özellikle son haftalarda, TEİAŞ’ın enerji hatlarından kaynaklı DEDAŞ’a aktarılan enerjede sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları, özellikle küçük esnafın soğutma ve diğer cihazlarında arızaya neden olması satışları durma noktasına getirdi. Kesinti ve dalgalanma nedeniyle ciddi zarara uğradığından yakınan esnafın yanı sıra hastaneler ve sulama yapan yöre çiftçisi büyük sıkıntı yaşıyor.

KESİNTİLER ESNAFI VURDU

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu yaptığı açıklamada, ilin sosyo ekonomik sorunlarının yanı sıra, zaman zaman yaşanan toplumsal olaylar ile kredi alımlarına kadar bölge esnaf ve sanatkarının pek çok konuda ciddi sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

Bu sıkıntılarla birlikte özellikle yıllardır devam eden elektrik kesintilerinin esnaf için ekstra sıkıntı yarattığını, bu sorunun tam anlamıyla çözüme kavuşmadığını belirten Ebedinoğlu, Diyarbakır Tedaş’ın da son 3 yıldır Özelleştirme programına alındığını ancak bir türlü bunun gerçekleşemediğini savundu.

Ebedinoğlu, sadece yaz aylarında değil kışın da küçük sanayi siteleri, esnaf ve sanatkarın aynı durumla karşı karşıya kaldığına değinerek şunları söyledi:

Son bir haftada günde 15-20 esnaf, kesinti ve dalgalanmadan dolayı yaşadığı sıkıntıyı dile getirmek için beni arıyor. Elektrik kesintileri ve dalgalanmalardan dolayı ciddi sıkıntı yaşamaktayız. Ekonomiye olan katkımız maalesef baltalanmaktadır. Şu anda bölgede istihdam yaratan en önemli kesim esnaf sanatkar kesimi. 10-50 kişi çalıştıran işletmeler var. Kesintiler yüzünden esnafımız zor dorumda kalıyor. Maalesef elektrik kesintileri yüzünden iş yerlerinin bir çoğu kapanma aşamasına geldi. Çünkü elektronik eşyası zarar görmektedir, bilgisayarını çalıştıramamaktadır. Her şey artık elektronik sistem üzerinden yürüyor. Esnaf, hiper ve süper marketlerle yarışamadığı gibi kesinti de cabası. Sorun ’il yönetimindedir’ demek doğru değildir. Sorunun temelinde altyapı sorunu yatmaktadır.

Diyarbakır nüfusunun 15-20 yıl önce 300-350 bin iken, bugün 1,5 milyona yaklaştığını buna rağmen eski altyapıyla hizmet verildiğine işaret eden Alican Ebedinoğlu, Mutlaka altyapının değiştirilmesi gerekiyor. Özelleştirilecekse özelleştirilsin, özelleştirilmeyecekse mutlaka ilgili bakanlığın buradaki yatırımları hızlandırması gerekiyor. Esnafın yok olma noktasına gelmesine en büyük etkenlerden biri de elektrik kesintisidir dedi.

-Bir ayda 25-30 bin lira zararım oldu-

Gıda toptancısı Mehmet Yıldırım, İstanbul’dan gelen malı soğutuculara bıraktıklarını, elektrik kesintisi veya ani düşüş ve yükselişlerde ürünlerin bozulduğunu söyledi.

Karşıdan mal düzgün geliyor ama biz elektrik kesintisinden dolayı bunu koruyamıyoruz diyen Yıldırım, 40-50 çalışanımız var. Elektrik kesilince hiç birimiz iş yapamıyoruz. Fiş kesemiyoruz, sevkıyat yapamıyoruz. Son bir ayda elektrik kesintisinden dolayı en az 25-30 bin lira zararımız oldu. Dalgalanmalardan dolayı bütün güç kaynaklarımızı değiştirdik. Ama yine arızalandı. Bu da bizim için ciddi bir maddi külfet dedi.

Market işleten Ömer Yavuz, soğutucu olmadan ürünün taze kalmasının mümkün olmadığını belirterek, yaşadıkları sıkıntının giderilmesini istedi.

Esnaf Erol Yüksekol da küçük işletmesinde süt ve yoğurt sattığını, kesinti ve dalgalanma yüzünden peynir ve yoğurdun bozulup ekşidiğini ifade ederek,

Küçük bir işletmeyiz. Artık dolap arızasına para yetiştiremez olduk. Bir tek dolabım var. En son tamirine 175 lira ödedim. Benim için ciddi bir para. Bu sıkıntının giderilmesini istiyoruz diye konuştu.

Vatandaşlardan Cahide Duruk ise voltaj dalgalanmasından dolayı çamaşır makinesinin bozulduğunu, ayrıca buzdolabı çalışmadığından sıcak yaz günlerinde kana kana soğuk su bile içemediklerini söyledi.

Hizmet durma noktasına geliyor-

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan da elektrik kesintileri ve dalgalanmalarının bu dönem çok arttığını, bazen günde 50’ye yakın dalgalanmanın olduğunu belirtti.

Elektrik voltajı azaldığında jeneratörlerin devreye girdiğini, kısa sürede tekrar elektriğin geldiğini ifade eden Alan, şunları söyledi:

Bazen bir dakika içinde bir kaç kere bu olay tekrarlanmış oluyor. Bütün jeneratör sistemimizi yenilememize rağmen hakikaten zor bir durum. Bununla başa çıkamıyoruz. Geçenlerde ciddi bir kaç problemimiz oldu. Bir trafomuzda yangın çıktı. Sterilizasyon cihazımız yandı. Elektrikteki dalgalanmalar fazla miktarda. Hastane olduğumuz için çok zor durumda kalabiliyoruz. En çok bilgisayarlar etkileniyor. Özellikle kesintiler yüzünden polikliniklerde zaman zaman hizmet durma noktasına geliyor. Tam hasta bilgilerini giriyorlar, elektrik kesiliyor. Çok kısa sürede bitmesi gereken işlem bazen 15-20 dakikaya çıkıyor. Bu seferde hasta kuyrukları oluyor. Bu durumdan en çok bilgisayar ve klimalarımız etkileniyor. Onların tamiriyle uğraşıyoruz. Ameliyathanede ciddi bir sorun meydana gelmedi ama sorun devam ederse oralarda da olabilir. Korkumuz o.

Hastanenin soğutma atölyesi sorumlusu Ali Çolak ise 300’ün üzerinde klimanın arızalandığını belirterek, onarımların devam ettiğini kaydetti.

-Sulama yapan çiftçiler de zorda-

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, elektrik kesintisi ve dalgalanmalarının sulama yapan pamuk, mısır ve sebze üreticilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Su motorlarının yandığını, ürünün zarar gördüğünü anlatan Erdem, Bu sıkıntılara çözüm bulunması lazım dedi.

Diyarbakır Valiliği’nden daha önce yapılan açıklamada, elektrik enerjisindeki dalgalanmalar nedeniyle tüketicilerin mağduriyetinin önüne geçilmesi için ilave tedbirler alınmakta olduğu belirtilerek Enerji tüketiminin yoğun olduğu bu yaz sezonunda tüketicilerimizin ihtiyaçları kadar enerji tüketerek bu alanda tasarruf yapmaları sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır denilmişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır