Yabani hayata şifa veriyorlar!

Diyarbakır'da yaralı yaban hayvanlarına "şifa" veriyorlar

Haberler 11.04.2022 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Dicle Yaban Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi görevlileri, doada yaral bulunan ve çounluu yaban kularndan oluan yüzlerce hayvan tedavi ederek, yeniden doayla buluturdu.

Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüü ile Dicle Üniversitesi i birliiyle 2 yldr hizmet sunan merkezde, yaral yaban hayvanlar koruma altna alnp, tedavi ve rehabilitasyonun ardndan doal yaam alanlarna braklarak doadaki yaam zinciri korunuyor.

çeitli nedenlerle doal yaam alanlarnda yaralanan, zehirlenen ve yardma muhtaç yaban hayvanlar, vatandalarn ihbar sonras, Doa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakr ube Müdürlüü ekiplerince merkeze getiriliyor.

Aralarnda nesli tükenme tehlikesi altnda olan türlerin de bulunduu yaral yaban hayvanlar, alannda uzman veteriner hekimlerce yaplan müdahale ve rehabilitasyonun ardndan alndklar yerde doaya yeniden salnyor.

Merkezde alannda uzman veteriner hekimlerce yürütülen çalmalarla, son 2 ylda büyük çounluu yaban kular olmak üzere yüzlerce hayvann yeniden doaya dönmesi saland.

Merkez Müdürü Doç. Dr. Semih Altan, AA muhabirine, 2020de hizmete giren ve 40 dönümlük alan üzerinde kurulu merkezde, ameliyathaneler, rehabilitasyon merkezleri, gözlem odalar ve karantina odalarnn bulunduunu söyledi.

Merkeze getirilen yaban hayvanlarnn tedavilerini yaptklarn, beslenmelerini saladklarn, sonra rehabilite ederek onlar yeniden doaya kazandrdklarn anlatan Altan, imdiye kadar yüzlerce yaban hayvanna hizmet sunduklarn belirtti.

Altan, öyle konutu:

Merkeze gelen hayvanlarn yaklak yüzde 94ü yaban kularndan oluuyor. Bunlarn yüzde 20si ahin. Leylekler yüksek oranda bulunuyor hatta bir tanesi nesli tehdit altnda olan kara leylekti. Kalan yüzde 6s da memeli türlerden. Memeli türlerden alaca sansar, oklu kirpi gibi riskli türler de merkezimize geldi ayrca öksüz 3 yavru yaban kedisini de tedavi ettik. Türü tehdit altnda olan bir çizgili srtlan da merkezimize ölü olarak getirildi.

Merkezin bölgenin yaban hayatna çok büyük deer kattn ifade eden Altan, Gün geçtikçe hayvanlarn doasn igal ediyoruz. Sonra bu hayvanlar bir tehdit olarak görüyoruz. Silah ve tuzaklarla bu hayvanlar yakalanyor. çok ükür ki duyarl vatandalarmz var. Yaral hayvanlar bildiriyorlar, biz de tedavi edip doaya salabiliyoruz. Merkezimizde yaban hayata dair birtakm farkndalklar yapyoruz. ifadelerini kulland.

YAVRU YABAN KEDLER

Merkezde Doa Koruma ve Milli Parklar l ube Müdürlüüne bal olarak görev yapan veteriner hekim Emre Yalçn da yabani hayata yönelik uygulamalarn yan sra doaya duyarllk konusunda okullarda ve krsal alanlarda bilinçlendirme çalmalar yürüttüklerini bildirdi.

Veteriner hekim Aye Ekinci Yldz ise Buraya gelen hayvanlarn çounluu yavru kular, memeliler. Örnein 4 yavru yaban kedisi, 4 yavru daha gözleri açlmam sincap, kurt yavrusu geldi. Onlara burada elimizden geldiince yardm etmeye çalyoruz ayrca onlara yuva scakln salyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git