Yangınlar sabotaj mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Cami'nde cuma namazını kıldı. Erdoğan, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, orman yangınları konusundaki sabotaj iddialarının sorulması üzerine, "Bu eş zamanlı çıkan yangınlarla ilgili soruşturma devam ediyor. İçişleri Bakanlığımızın, istihbarat birimlerimizin yoğun çalışmaları var. Çalışmalar sonrası net ne olur o zaman değerlendirmemiz lazım" dedi.

Haberler 31.07.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, Burada bile siyaset, spekülasyonlar, siyasi partilerin yaklamlar üzüntü veriyor. Bizim bir tarafta cierimiz yanyor. Ben bakan arkadalarmzdan ilgili olanlar annda bölgeye göndermi durumdaym. Dünyada sayl itfaiye örgütlerine sahip ülkelerden biriyiz. THKnn uça varm, bilmem neymi. THKnn u anda elinde buralarda rahatlkla kullanlabilecek uçak yok ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, cuma namazn Üsküdarda bulunan çamlca Camiinde kld. Erdoan Cuma namaznn ardndan camideki cemaate seslenerek, Bildiiniz gibi bu ara art arda baz felaketleri yayoruz. Rabbim bu felaketlerden de bir an önce kurtulmay bizlere nasip eylesin dedi. Erdoan, konumasnda Salat- Münciye duasn okuduktan sonra da unlar kaydetti: Ya Rabb, dualarmz kabul eyle. Ya Rabb, biz aciziz, bizler bu skntl anda sana sndk ve bu dualarmzn kabulüyle yangn felaketlerinde ölen 3 kardeimize rahmet eyle. Ya Rabbi, bir an önce bu felaketleri inallah tamamyla çözerek, hallederek bu ehirlerimizi sahiplerinin yüzünü güldürecek hale dönütürmeyi de bizlere nasip eyle. Ya Rabbi, bizi bize brakma, bizi bize brakma, bizi bize brakma. Ya Rabbi, ülkemizde birliimizi, beraberliimizi, kardeliimizi daim eyle.

ORMAN YANGINLARI

Cumhurbakan Erdoan daha sonra cami çknda gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad. Erdoan orman yangnlar ve sabotaj iddialarnn sorulmas üzerine unlar kaydetti: E zamanl ülkemizin deiik yerlerinde çkan yangnlarla ilgili soruturma youn bir ekilde devam ediyor. Yani burada acaba herhangi bir suikast, bu tür eyler var m yok mu, bunlarn üzerine gidiliyor. çileri Bakanlnn ve istihbarat örgütlerinin youn çalmalar bulunuyor. Bütün bu çalmalardan sonra net ne olabilir bunu o zaman açklamak durumunda olacaz. Fakat tabii öyle bo verip de geçilecek bir i deil. çünkü deiik mekanlarda ama hemen hemen ayn anda Manavgattan balayp Mula, Marmaris, Bodrum bütün bu bölgeleri kapsayacak ekilde süren bir yangn. Bir durumu da öyle açklamam lazm. Bu bir eer milli bak gerektiriyorsa, eer bu ülke, millet olarak birlikte karar vereceimiz veyahut da birlikte dayanma içerisinde adm atacamz bir konuysa, buna herkesin ayn istikamete bak gerekir. Fakat bakyoruz ki burada bile siyaset, burada bile spekülasyonlar, burada bile maalesef siyasi partilerin yaklam tarzlar gerçekten üzüntü verici. Bizim bir tarafta cierimiz yanyor. Cumhurbakan olarak ilgili bütün bakan ve bakan yardmclarm bölgeye annda gönderdim. Bütün imkanlarmz seferber etmek suretiyle burada dünyada sayl itfaiye örgütlerinden bir tanesine biz sahibiz. Böyle bunlarn anlatt gibi deil. Türk Hava Kurumunun uçaklar varm da. Neye göre söylüyorsun bunu? Neyi biliyorsun da söylüyorsun? Türk Hava Kurumunun u anda elinde buralarda rahatlkla kullanabilecek uçak falan yok. Ama bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar. Biz ise u anda bir defa burada 45 helikopterle, bunlar fonksiyonel helikopterler, çalyoruz. Bunlarn yannda u anda biz bugün itibaryla uçak saymz 5-6ya çkm vaziyette. Bu uçaklardan Rusyadan, Ukraynadan aldmz uçaklar var. Az önce yaptmz görümeler neticesinde Azerbaycan da bir amfibik uçan gönderecek ki bunlarla beraber uçak says 6-7yi bulacak. Bizim için en verimli olanlar zaten bu yangn söndürmede bu uçaklar. Amfibik olmalar hasebiyle de çok daha tesirli, çok daha suyu alp çok seri bir süreç içerisinde yangn söndürmeye ulaabilen bu uçaklarla en modern anlamda bir etkinlik arzu ediyorlar.

57 KONTROL ALTINA ALINDI, 14 ORMAN YANGININ KONTROL ALTINA ALINMA çALIMALARI SE U ANDA DEVAM EDYOR

Erdoan, HAlar özellikle bölgelerin durumlarn sürekli inceliyor. Bunlarla beraber 1080 arazöz u anda yangn bölgesinde çalyor. 1080 arazözden bahsediyoruz dikkat edin. te bunlar, bunlar bilerek konumuyor ki. Sanki hiçbir ey yok, biz sadece seyrediyoruz. Bir dieri 280 su tankeri u anda aktif olarak çalyor. Bir dieri 2 bin 270 ilk müdahale arac yine burada u anda aktif çalyor. makinelerinde 660 dozer ve i makinesi, bir yangn tank aktif olarak devrede. çi noktasnda ise 10 bin 550 yangn, itfaiye içisi aktif olarak burada görevde. 4 bin 110 teknik eleman yine bölgede çalyorlar. Bir dieri ise 6 bin 440 orman muhafaza memuru çalyor. 1140 noktada ise orman yangnlaryla u anda mücadele devam ediyor. 28-30 Temmuz, bu yangnn süreci ve 71 orman yangn ne yazk ki çkm vaziyette. 57 kontrol altna alnd, 14 orman yangnn kontrol altna alnma çalmalar ise u anda devam ediyor. Yani olumlu istikamette bir gelime söz konusu. Dolaysyla u anda, özellikle ölen itibaryla uçaklarn geliiyle olumlu istikamete dönüyoruz diye konutu.

HçBR VATANDAIMIZ MADUR ETMEYECEZ

Cumhurbakan Erdoan, unu da çok açk net söylüyorum; sel felaketinde nasl kimseyi madur etmeyeceimizi söyleyip, oralarda admlarmz attysak, burada da evi yananlar, hayvanlar maalesef telef olanlar onlarla ilgili de bütün hasar tespit çalmalar yaplmak suretiyle biz hiçbir vatandamz madur etmeyeceiz. Bu hasar tespitlerinden sonra da telef olan hayvanlarn sahipleri madur edilmeyecektir. çevre Bakanlmz çalmalarn yapp TOK ile beraber yine bölgede evi yananlarn evlerini süratle yeniden ina edilmek suretiyle onlar da inallah en ksa zamanda yaplp sahiplerine teslim edilecektir. diye konutu.

AI çALIMALARI VE VAKA SAYISI

Erdoan, vaka saylarndaki artn sorulmas üzerine, Deiik zamanlarda deiik tedbirler açkladk. Fakat çok deiik sesler deiik zamanlarda yine çkt. Biz böyle hep adeta hapis hayat m yaayacaz bu nereye kadar böyle devam edecek? Dünyann deiik yerlerinde bunlar zaten hep bu ekilde oldu. Önce maske yasakland, sonra tekrar maske taklmas mecbur edildi. lk kabine toplantsnda tedbirleri yeniden ele alacaz. Toplam yaklak 72 milyon doz a yapm vaziyetteyiz. Dünyada a yapacak ellerinde imkan olmayan ülkeler varken, Türkiye olarak hamdolsun biz, böyle bir sknty yaamadk. Bu noktada rahatz. Gerek çinden aldmz a gerek Biontech bütün bunlarla beraber u anda en salkl ekilde bu mücadeleyi nasl sürdürürüz, bunu devam ettiriyoruz. Daha ileri gideceim. Biz u anda hamdolsun bütün solunum makinelerine varncaya kadar bunu bile üreten bir ülke haline geldik. Bütün bu solunum makineleriyle vatandalarmzn entübe durumlarnda da müdahale etmemizi, zaten hastane noktasnda skntmz yok, bu noktada çok çok aktif bir ülke konumundayz, bunu da devam ettiriyoruz. Fakat bu çalmalar yaptrmak suretiyle de inallah yapacamz ilk kabine toplantsnda durumu tekrar gözden geçireceiz. Bu ekilde devam m? çünkü bayram açk söylüyorum her eyi bir yerde bayramdaki halkmzn yaam tarz tersine çevirdi. Bunu nereden biliyoruz? Önümüze gelen rakamlardan görüyoruz. Bu rakamlarda tabii durum maalesef aleyhe döndü. Bunu tekrar bizim lehe döndürmemiz lazm. Eer olumlu istikamette bir gelime olursa vatandamz skntya sokmakla ilgili bir derdimizi yok. Tam aksine normal hayata nasl döneriz bunun gayreti içerisindeyiz. Onun için de bütün tedbirlerimizi alyoruz ve normallemeyi hzlandrmann gayreti içerisinde olacaz dedi.

ABDNN DEDEAAçA ZIRHLI ARAç SEVKYATI

Cumhurbakan Erdoan, ABDnin Yunanistan Dedeaaça zrhl araç sevkiyat yapmasnn sorulmas üzerine unlar kaydetti: Bu 2014 ylndan beri Amerikann Dedeaaçtaki aslnda bir planl programdr. Dolaysyla yani burada anormal bir gelime söz konusu deil. Bu kendisinin bu planl att adm da bizler de yakndan takip ediyoruz? Yunanistan-Amerika ilikilerini zaten biliyorsunuz fakat bizler de burada üzerimize düen neyse bunu her zaman yapyoruz. Tedbirse tedbir. Bunlar da zaten her zaman bizim için alnan veya atlan admlardr.

Ana Sayfaya Git