Hevsel Bahçelerinde 14 saatlik çalmann karlnda sadece 65 lira alan tarm içisi kadnlar, Bu emee, bu para az diyerek emeklerinin karln istiyor.
Her alanda emei sömürülen kadnlar, bütünletii ve hayat verdii toprak iinde de emeinin karln alamyor. 50-100 dönümlük arazilerde, dikim, sulama, çapa, ot temizleme, toplama ve daha birçok ii yapan kadnlar, tarlalarda saatlerce günein altnda tarlada çalmadan sonra ev ilerini de yapyor. Kadnlar, kn souktan, yazn da günein kavurucu scaklndan etkileniyor.
30dan fazla uygarln izlerini tayan 8 bin yllk Hevsel Bahçelerinde çalan kadnlar da güvencesiz ve emeinin karln alamyor.
Diyarbakrn farkl yerlerinden kimi zaman kamyon arkalarnda kimi zaman da yer olanann kstl olduu dolmularla Hevsel Bahçelerine doru yol alyor. Kn marul dikimi, çapas, kesimi ile uraan kadn emekçiler, yazn da kabak, salatalk vb. çeitli sebzeleri topluyor. Sabah saat 05.00te günein ilk klaryla çalmak için yola koyulan kadnlar, kimi zaman akam saat 18.00-19.00a kadar gün boyu kavurucu günein altnda çapa sallyor, ot topluyor ve sadece yemek aralarnda dinlenme olanan yakalayabiliyor.
Sabah erkenden yola koyulan kadnlardan Cahide Akba (55) da, reyhan tarlasndaki otlar ayklayarak geçimini salyor. 20 yldr güvencesiz bir biçimde tarlalarda çaltn söyleyen Akba, 14 saatlik emee sadece 65 lira verilmesine tepki gösterdi. Akba, Hayat o kadar pahal olmu ki o para neye yetecek? 65 lira para m? Bütün gün bu otlar topluyoruz, ellerimiz perian oluyor. Bu emee bu para az. Ama bize hesabnza gelirse deseler de çalmaya mecburuz. Ücret konusunda birlik olmad için zorluk çekiyoruz. Aslnda bütün içiler ortak bir ücrette birlesek ve o ücret verilmedii sürece de i yapmazsak mecbur bizim dediimizi kabul edecekler diye belirtti.
Bütün zorluklara ramen kendi bölgelerinin tarlasnda çalmann önemine deinen Akba, Buradan kalkp da baka yerlere çalmaya gidince Kürtleri dövüyorlar, tehdit ediyorlar. En iyisi kendi tarlalarmzda birlik olarak çalmak dedi.
Akba, emeklerinin karln almak istediklerini belirterek, Yevmiyelerimizin artp, 85 TL olmas gerek. Sosyal güvencemizin olmas gerek dedi.
SABAH TARLA, AKAM EV
Ezlibe Fermez (19), 12 yandan beri tarlalara çalmaya gittiini kaydetti. Ailesinin ekonomik skntlar nedeniyle liseye gidemeyen Fermez, 5 Kardeiz, baktm zorlanyoruz aileme destek olmak için çalmaya baladm. Sabah erkenden kalkp, tarlaya gidiyoruz. imiz kimi zaman erken bitse de eve gidince de çalyoruz. Halimiz hal deil, sabahtan akama kadar köpek gibi çalyoruz. Bu günein altnda, sineklerin içinde gerçekten çok zordur. Aldmz para da hiç iyi deil. Hem buraya geliyor çalyorum, hem de eve gidip temizliktir, yemektir çok zor oluyor. Yevmiyelerimizin artmasn ve saatlerimizin daha uygun olmasn ve sosyal güvenceli çalmak istiyoruz ifadelerini kulland.
EMEK SÖMÜRÜSÜ
Hiç izin günlerinin olmadn söyleyen Remziye Ekdemir (49) ise, Mecburuz bu ii yapmaya. Eimde Diyarbakrdan çoruma gidiyor i için ve sigortas da yok. Kredi çektik, borçlarmz da çok. Aldmz paralar da borca gidiyor. Bir göz odal evdeyiz. Millet hepsi aç, yoksulluk var. Bizim bu iinde yevmiyesi hep ayn emeimiz sömürülüyor diyerek yaadklar zorluklara deindi. Ekdemir de kadn emeinin görülmesini talep etti.