İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 44. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali, 11-22 Nisan arasında Türkiyeden ve dünyadan nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri bir araya getiriyor.
İKSVden yapılan açıklamaya göre, festivalin kapsamlı seçkisi, 139 uzun metrajlı ve 15 kısa filmden oluşuyor.
Dünya sinemasının nitelikli örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinden oluşan festival seçkisinde dünya, uluslararası, Balkan ve Türkiye prömiyerlerini yapan filmler de bulunuyor. Festivalde 12 gün boyunca gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.
NKolayın sponsorluğunu üstlendiği festival gösterimleri, Beyoğlu, Kadıköy ve Şişlide 7 salonda yapılacak.
Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 24 Mart Pazartesi günü başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 27 Mart Perşembe günü genel satışa çıkacak.
- Sinema Ödülleri
Festival tarafından sinemaya gönül ve emek veren kişilere sunulan Sinema Onur Ödülü, bu yıl sanat yaşamına sayısız tiyatro oyunu, film ve müzik albümü sığdıran usta oyuncu ve şarkıcı Zuhal Olcaya sunulacak.
Emek Ödülü ise 2006da dahil olduğu Köprüde Buluşmalarda 2010-2023 arasında yöneticilik görevini üstlenen Gülin Üstüne verilecek.
- Festivalin açılış filmi Berlin Film Festivalinde prömiyerini yapan Köln 75
44. İstanbul Film Festivalinin açılış galasında Berlin Film Festivalinde bu yıl özel bir galada prömiyeri yapılan, Ido Fluk imzalı Köln 75 gösterilecek. Filmin ekibi de festivalin açılış gösterimine katılmak üzere İstanbulda olacak.
Festivalin resmi seçki kapsamında Altın Lale Yarışması, Kısa Film Yarışması ve Yeni Bakışlar bölümleri yer alıyor.
Yerli ve yabancı filmlerin bir arada uluslararası bir jüri tarafından değerlendirileceği Altın Lale Yarışmasında 15 uzun metrajlı film var. Hintli sinemacı Shekhar Kapurun başkanlığını yürüteceği Altın Lale Yarışması jürisinde yapımcı Ada Solomon, senarist ve yönetmen Ebru Ceylan, oyuncu Saadet Işıl Aksoy ve Toronto Uluslararası Film Festivali Başkanı Cameron Bailey bulunuyor.
Kısa Film Yarışmasında da yerli ve yabancı 12 kısa film bir arada değerlendirilecek.
Genç yönetmenleri desteklemek, yeni çalışmaları daha görünür kılabilmek için yalnızca ilk ve ikinci filmlerini çeken yerli yönetmenlere açık olan Yeni Bakışlar bölümünde 11 film var. Bu bölümde en iyi filme verilen ödül, Seyfi Teomanın adını taşımaya devam ediyor.
Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonunun (FIPRESCI) verdiği ödüllere ek olarak Türkiyeden üç farklı meslek kuruluşu Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (BSB), Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), festivaldeki filmleri bağımsız jürilerle değerlendirip ödüller takdim edecek.
Altın Lale Yarışması ve Yeni Bakışlar bölümlerinde yer alan yerli kurmaca filmleri değerlendiren Film-Yön, bu yıl En İyi Yönetmen Ödülünü yakın zamanda vefat eden usta yönetmen Şerif Gören anısına verecek.
İstanbul Film Festivali 2026 yılından itibaren, yarışmalarında yer alacak filmlerde Balkan prömiyeri şartı arayacak. Festival Türkiyede film alanında çalışan farklı meslek birlikleriyle iletişim halinde planladığı tüm bu değişikliklerle kariyerinin başındaki, dikkati çeken yönetmenleri daha güçlü bir şekilde desteklemeyi, yenilikçi seslere ifade alanları açmayı, karşılıklı kültürel etkileşim ve bölgesel tanıtım imkanları oluşturmayı ve Türkiyedeki sinema kurumları ve sinema profesyonelleriyle ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.
- Festival programı
44. İstanbul Film Festivali programında, Genç Ustalar, Mayınlı Bölge, dünyanın dört bir yanından çoğu ödüllü filmlerden oluşan Devrialem ve sinema dünyasının ustalarını toplayan Cinemania olmak üzere 13 farklı bölümde filmler yer alıyor.
Festivalin sevilen bölümlerinden Galalarda saygın festivallerde henüz buluşmuş, geniş kitlelere seslenen parlak filmlerin Türkiye prömiyeri yapılacak.
Bu bölümde ünlü yıldızlardan usta yönetmenlere, sezonun merakla beklenen 11 filminin Türkiyedeki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek.
Festivalin Genç Ustalar bölümünde de Cannes, Venedik, Locarno, Selanik ve daha birçok festivalden ödüllerle dönmüş 18 film izleyiciyle buluşacak.
Belgesel Kuşağında siyaset, müzik, fotoğrafçılık, aile bağları, toplum, mimari, radyoculuk, insan hakları gibi farklı güncel konuları işleyen, toplumsal değişimleri ele alıp gerçeği belgelerken alışılmadık ve çarpıcı tarzlar izleyen 21 yapım var.
Festival resmi seçkisinin farklı bölümlerindeki yerli belgeseller Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından oluşturulan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek.
Devrialem bölümü, son sinema akımlarını yansıtarak, izleyiciyi 11 günlük bir dünya turuna çıkaracak. Dünya sinemasının en yeni ve nitelikli 21 yapıtı bu bölümde bir araya geliyor. Cinemaniada ise 10 filmlik bir seçki bulunuyor.
Festival programındaki Heyula bölümü ise Burak çevikin hazırladığı bir film seçkisi ile sinemanın yeni olanaklarını deneyen filmleri keşfe çıkartacak.
Antidepresan bölümünde hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya beklenmedik, ters köşelerden bakan filmlerden bir seçki izleyicileri bekliyor.
- Amansız Yol yeniden restore haliyle izleyicilerin beğenisine sunulacak
İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta iş birliğiyle bu yıl da Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını sinemamıza kazandırmaya devam ediyor. Sinemaseverler bu yıl, Ömer Kavurun, Barış Pirhasan ile yazdığı senaryodan sinemaya aktardığı, başrollerini Kadir İnanır ile Zuhal Olcayın paylaştığı, 1985 yapımı Amansız Yolu Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.
44. İstanbul Film Festivalinin Retrospektif bölümünde, insan ilişkilerine dayanan filmlerinde usta sinemacılığıyla tanınan Norveçli yönetmen Dag Johan Haugerudün altı uzun metrajlı filmi ve alanının yetkin isimlerinden kurgucu Ayhan Ergürselin çalıştığı filmlerden bir seçki gösterilecek. Haugerud, festivalde bir izleyicilerle bir sohbet de gerçekleştirecek.
- Köprüde Buluşmalar 20. yılını kutluyor
Her yıl Türkiyeden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim ve ağ kurma platformu Köprüde Buluşmalar, 15-17 Nisan tarihlerinde Hope Alkazar, Borusan Müzik Evi, Yapı Kredi Kültür Sanat ve Atlas 1948 Sinemasında gerçekleştirilecek.
20. Köprüde Buluşmalar seçkisinde yer alan ilk filmlerden birine OGM Pictures sponsorluğunda İlk Film Teşvik Ödülü verilecek.
Türkiyede bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar kapsamındaki Film Geliştirme Platformu, Work in Progress Platformu ve Kısa Film Atölyesi, Türkiyeden sinemacılara uzun ve kısa metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor. Köprüde Buluşmalarda bu yıl 20 proje yer alıyor.
Köprüde Buluşmalar Ödülleri, 17 Nisan akşamı yapılacak ödül töreniyle sahiplerini bulacak.
- Gençlere Yönelik Stop-Motion Animasyon Atölyesi
İKSV Alt Kat, festival kapsamında ayrıca 14-19 yaş arası gençlere yönelik stop-motion animasyon atölyeleri düzenliyor. Yönetmen Gökalp Gönenin yürütücülüğündeki atölye, gençlerin animasyon film yapım süreciyle tanışmalarına ve stop-motion tekniğiyle kısa filmler üretmelerine olanak sağlayacak.
Nisan-Haziran 2025 döneminde çevrimiçi olarak ücretsiz gerçekleştirilecek atölyelerde stop-motion tekniğiyle üretilecek kısa animasyon filmler, İKSVnin dijital platformlarında paylaşılacak.
44. İstanbul Film Festivaline Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu, Goethe-Institut Istanbul, German Films, İtalyan Kültür Merkezi, Institut Français, Unifrance, Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu, Norveç Krallığı Büyükelçiliği, Avusturya Kültür Ofisi, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi ve Brezilya İstanbul Başkonsolosluğu destek veriyor.
Festivalle ilgili diğer ayrıntılı bilgilere ve festival programına film.iksv.org adresinden ulaşılabilir.