AB Konseyi Başkanı Terör saldırısını kınadı, yasa dışı geçişleri önlemeliyiz dedi

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı kriziyle ilgili olarak, kapsamlı bir Avrupa planından daha iyi bir alternatif olmadığını söyledi. Sığınmacı krizi, İngiltere'nin AB'deki geleceği, Suriye ve Libya gündemiyle yerel saatle 17.00'de başlayan AB Liderler Zirvesi'nin ilk günü 02.30'da sona erdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara'daki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.

Haberler 19.02.2016 - 12:22 Son Güncelleme : 19.02.2016 - 12:22

AB Liderler Zirvesinin ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankaradaki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.

Türkiye ile üzerinde anlaşılan sığınmacı kriziyle ilgili Ortak Eylem Planının önemini koruduğunu aktaran Tusk, Başarılı olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de AB ve Türkiye arasında mart ayının başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planlıyoruz dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de düzenlediği basın toplantısında, mart ayı başında 28 üye devletin katılacağı olağanüstü AB-Türkiye Zirvesi yapılacağını kaydetti.

Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasımda yapılmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlunun katıldığı zirvede, yeni fasıllar açılarak üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve ABnin Türkiyedeki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 miyar avroluk yardım yapmasına karar verilmişti.

İngilterenin ABdeki geleceği

AB Konseyi Başkanı, İngilterenin AB kalmak için istediği reformlara ilişkin görüşmelerle ilgili bazı ilerlemeler kaydettiklerini ancak hala yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Tusk, bu konuya dair olarak başta İngiltere Başbakanı David Cameron olmak üzere, Fransa, Belçika ve çek Cumhuriyeti liderleri ile ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Yasa dışı geçişler önemli ölçüde azaltılmalı

Sığınmacı krizine dair kabul edilen sonuç bildirgesinde ise AB-Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde Türkiyenin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vermesi ve AB ile bilgi paylaşımı adımlarını attığı belirtildi. Bununla beraber, Türkiye üzerinden Yunanistana geçen sığınmacı sayısının hala çok yüksek olduğu, yasa dışı girişlerin sayısının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiği bildirildi.

Türkiyeden daha kararlı bir çaba beklendiği ifade edilen bildirgede, sığınmacılar için harcanacak 3 milyar avroluk fonun onaylanması ile gönüllük esası çerçevesinde bazı üyelerin Türkiyeden sığınmacı kabul etmesini öngören programdan duyulan memnuniyet vurgulandı.

NATOnun yasa dışı geçişlerle ilgili olarak Ege Denizinde gözlem ve keşif görevlerinde bulunacak olmasının da memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır