Brüksel
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Komisyonu Bakan Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Bakan Charles Michel, NATOnun Brükseldeki ana karargahnda Rusyann Ukraynaya askeri müdahalesi nedeniyle yaptklar görümenin ardndan ortak basn toplants düzenledi.
NATO ve ABnin Rusyaya kar birlik olduunu belirten Stoltenberg, Moskova yönetiminin uluslararas hukuku ve Avrupann güvenliinin ina edildii temelleri ihlal etmesini knadklarn bildirdi.
ki kuruluun birliinin, Rusyann ne kadar izole ve yalnz olduunu gösterdiini dile getiren Stoltenberg, yarnki NATO Liderler Zirvesine von der Leyen ve Micheli de davet ettiini söyledi.
Olas mülteci akn konusu
Von der Leyen de potansiyel mülteci aknna hazrlkl olunmas gereken bir aamada olunduunu belirterek, Ukraynadan gelen mültecileri hemen karlamak ve ev sahiplii yapmak için net acil durum planlarmz var. dedi.
Ülke içinde yerinden edilmi insanlar için de yardm planlarnn bulunduunu ifade eden von der Leyen, Ukraynaya yönelik mevcut 1,2 milyar avroluk yardmn ötesinde yeni desteklerin de verileceini söyledi.
Von der Leyen, mümkün olduunca az mülteci olmasn umduklarn vurgulayarak, Ancak onlar için tamamen hazrz ve gelenleri memnuniyetle karlarz. diye konutu.
Michel de Belarusa seslenerek, Minsk yönetimini Rusyann eylemlerinde yer almamaya çard.
Tek sorumlu Rusya
Liderler, bir gazetecinin Ukrayna sizin kurulularnza yakn olmak istedii için saldr altnda. Saldry engellemek için yaptklarnz ie yaramad. Baka ne yapabilirdiniz? sorusunu yantlad.
Stoltenberg, soruya, Ukraynada u an olanlarn tek sorumlusu Rusya. yantn verirken, Von der Leyen Ukraynann ABye yaknlamas sürecinde son iki ylda büyük yol katettiini, Serbest Ticaret Anlamasna imza atldn ve ABnin halihazrda Ukraynann elektrik ebekesini Rusyadan ayrma çabasnda destek verdiini söyledi.
Donbas krizi ve Rusyann askeri müdahalesi
Ukraynada 2014teki Meydan olaylarnn ardndan, Bat yanls bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Bakan Viktor Yanukoviç ülkeden kaçt. Rusya, Krm yasa d ekilde ilhak etti. Ukraynada Rus etnik kökene sahip nüfusun youn olarak yaad Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrlkçlar sözde yönetimler ilan etti. Rusyann destekledii ayrlkç güçlerle Ukrayna ordusu arasnda kanl çatmalar yaand. Batl güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015te Minsk Anlamalar imzaland. Ancak atekes ihlalleri sürdü. ubat ay itibaryla çatmalarda yaklak 14 bin kii hayatn kaybetti.
Rusya, 2021 yl sonlarnda Ukrayna snrnda on binlerce asker konulandrmaya balayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusyann igale hazrlandn yinelerken Rusya bunu reddetti. Batl ülkeler Rusyay yaptrmlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbastaki ayrlkç yönetimleri tand ve 24 ubatta Ukrayna topraklarna askeri harekat balatt.
Rus lider Vladimir Putin, amaçlarnn, Kiev tarafndan soykrma maruz kalan insanlar korumak, Ukraynay Nazizmden ve militarizmden arndrmak olduunu savunarak, Ukrayna ordusuna silah brakma çars yapt.