AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, bugün bir araya gelen AB içişleri bakanlarının, AB Komisyonunun Ukraynalılara sağlanan geçici korumanın süresini 4 Mart 2024ten 3 Mart 2025e kadar uzatılması yönündeki teklifini kabul ettiği bildirildi.
Öte yandan AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, içişleri bakanlarının toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, AB içerisinde 4 milyon civarı Ukraynalının bulunduğunu, bu rakamın uzun süredir sabit olduğunu söyledi.
AB-Ukrayna sınırında haftada yaklaşık 250 bin kişinin geçiş yaptığına dikkati çeken Johansson, bu rakamın her iki yön için de aşağı yukarı aynı olduğunu belirtti.
Johansson, AB sınırları içerisinde geçici koruma altındaki yaklaşık 4 milyon Ukraynalının iş gücü piyasasına başarılı şekilde entegre olduğunu ifade ederek, Üye ülkelerden aldığımız rakamlar, halihazırda özel sektörde çalışan en az 750 bin kişinin ve kamuda faaliyet gösteren yaklaşık 300-350 bin kişinin bulunduğunu gösteriyor. Aslında rakamların muhtemelen daha yüksek olduğunu düşünüyorum çünkü her şey kaydedilmiyor. Pek çok üye ülkede, geçici korumadan yararlananların yarısından fazlası zaten iş gücü piyasasına entegre olmuş durumda. Dolayısıyla genel tablo iyi. diye konuştu.
AB GEçİCİ KORUMA YÖNERGESİ İLK KEZ UKRAYNALILAR İçİN HAREKETE GEçİRİLMİŞTİ
AB, savaşın başlamasının akabinde Ukrayna-Rusya Savaşından kaçanların sayısının hızla artması üzerine, 2001de çıkarılan AB Geçici Koruma Yönergesini ilk kez harekete geçirmişti.
Bu kapsamda Ukraynalılar, AB ülkelerinde oturma izni alabiliyor, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor, iş bulup çalışabiliyor.
Ukraynalılara, sosyal refah, barınma ve geçim yardımı gibi imkanlar da veriliyor.