ABD iddiası: Rusya Karadeniz'deki sivil gemilere saldırabilir

ABD, Rusya'nın Ukrayna limanlarının girişlerine ilave deniz mayınları döşediğini ve bu konuda Ukrayna'yı suçlayıp Karadeniz'deki sivil gemilere saldırı düzenleyebileceğini ileri sürdü.

Haberler 20.07.2023 - 22:26 Son Güncelleme : 20.07.2023 - 22:26

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük çevrim içi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirby, Rusyanın Ukrayna limanlarına saldırdığını ve tarımsal altyapıya zarar verdiğini kaydederek, Moskovanın saldırılarını Karadenizdeki sivil gemilere yönelik saldırıları da içerecek şekilde genişletebileceği uyarısında bulundu.

Koordinatör Kirby, şunları kaydetti:

Elimizdeki bilgiler Rusyanın Ukrayna limanlarının girişlerine ilave deniz mayınları döşediğini gösteriyor. Dün de Rusyanın Ukraynaya ait olduğunu iddia ettikleri deniz mayınının tespit edilip patlatıldığına dair bir video yayınladığını gördük. Bunun Karadenizde sivil gemilere yönelik herhangi bir saldırıyı meşrulaştırmak ve ardından sahte bayrak operasyonu kapsamında Ukraynayı suçlamak için koordinasyon içinde yürütülen bir çaba olduğuna inanıyoruz.

Bu konudaki gelişmeleri yakından izleyeceklerini belirten Kirby, diğer yandan Rusyaya Tahıl Koridoru Anlaşmasına geri dönme çağrılarını yineledi.

MİSKET BOMBALARI UKRAYNANIN ELİNDE

Kirby, ABD tarafından verilen misket bombalarının Ukraynaya ulaştığını ve sahada konuşlandırıldığını teyit etti ancak detaylar için Ukraynalıların bilgi vermesinin doğru olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Ukraynalıların misket bombalarını uygun ve etkin şekilde kullandığını söyleyen Kirby, bunun Rusyanın savunma manevraları üzerinde etkisi olduğunu ifade etti.

Kirby, ayrıca, farklı kanallardan ulaştıkları Kuzey Korenin, sınırı geçen ABDli askerle ilgili herhangi bir yanıt vermediğini kaydetti.

Ana Sayfaya Git