Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesinde, 15 Temmuz Darbe Girişiminden Sonra Türkiye konulu oturum gerçekleştirildi. Oturuma Atlantik Konseyinden Aaron Stein, Amerikan İlerleme Merkezinden (CAP) Alan Makovsky, Gazetecileri Koruma Komitesinden (CPJ) Nina Ognianova ve Uluslararası Şiddet İçeren Aşırılıkları çalışma Merkezinden Ahmet Sait Yayla katıldı.
YAYLA SON ANDA EKLENDİ
Alt komitenin internet sitesinde oturumdan birkaç saat öncesine kadar programa Stein, Makovsky ve Ognianovanın katılacağı yazılıydı ancak son dakikada Yaylanın da eklendiği görüldü. Sunumunda darbenin arkasında FETÖ elebaşı Gülenin olmadığını savunan Yayla, Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın darbe girişiminin arkasında olduğunu ima etti.
Yaylanın uzun yıllar emniyet amirliği yaptıktan sonra 2014 yılında mahkeme kararıyla Harran Üniversitesine atandığı, 2015 yılının kasım ayında bir haftalık izin alarak ABDye gittiği ve sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir daha geri dönmediği kaydediliyor.
Yaylanın ABD Kongresinin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisinin bir alt komitesindeki Türkiye ile ilgili oturuma son dakika nasıl davet edildiği henüz net olarak bilinmiyor. Ancak alt komitenin başkanı California vekili Cumhuriyetçi Dana Rohrabacherin oturumun açılışında Türkiyeyi ve Türk hükümetini hedef alan sözleri dikkati çekti.
Darbe girişiminin arkasında FETÖnün olduğuna inanmadığını vurgulayan Rohrabacher, aynı zamanda FETÖ elebaşı Gülenin iadesi için Türkiyenin daha fazla ve somut kanıtlar sunması gerektiğini savundu. ABD, 15 Temmuz gecesi yaşananlara daha derinlikli bakmalı FETÖnün uzun yıllardır devlet kademelerine ve orduya sızdığının herkes tarafından bilindiğine işaret eden Aaron Stein, Türkiyede büyük bir kesimin darbe girişiminin arkasında FETÖnün olduğuna inandığını ifade etti.
ABDde 15 Temmuz gecesi yaşananların hala tüm boyutlarıyla anlaşılmadığına dikkat çeken Stein, bu ölçekteki bir girişime daha ciddi ve derinlikli bakılması gerektiğini kaydetti. Alan Makovsky de Türk-Amerikan ilişkileri açısından kritik bir dönemeçten geçildiğini dile getirerek, Türkiyede darbe girişiminin bir yerlerinde ABDnin parmağının olduğuna dair bir inanç olduğunu belirtti.
15 Temmuzdan sonraki anketlerde Türk halkı nezdinde ABD karşıtı söylemin giderek yükseldiğini ifade eden Makovsky, Darbe girişimine karşı reaksiyonumuzu dengeleyecek daha iyi bir iş çıkarabilirdik. ifadelerini kullandı. Oturumda söz alan vekiller ise Türk-Amerikan ilişkilerinin tek bir faktörle açıklanamayacak kadar karmaşık olduğunu savunarak FETÖ elebaşı Gülenin iade sürecinin hukuki bir işlem olduğuna işaret ettiler.
Oturuma FETÖyle bağlantılı olduğu iddia edilen ve Türk pasaportu iptal edilen Yaylanın son anda konuşmacı olarak davet edilmesini, Washington DCdeki Türk sivil toplum kuruluşlarıda tepkiyle karşıladı. Turkish Heritage Organization (THO) Başkan Yardımcısı Ali çınar, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, kendilerinin Türkiye ile ilgili bu oturuma katılmak için birkaç haftadır çaba gösterdiklerini, ancak alt komite yöneticilerinin sadece üç kişilik yerimiz var mazeretiyle karşılaştıklarını belirtti.
Daha dün programa baktığımızda üç kişi vardı, oturum sabahı Yaylanın eklendiğini üzülerek gördük. Bu tür çabalar, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha iyi olmasına hizmet etmiyor. şeklinde konuşan çınar, konuyu yakından takip ettiklerini vurguladı.