ABD, Nijer'de darbenin güvenlik işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı

ABD, Nijer'de darbenin güvenlik işbirliklerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı

Haberler 28.07.2023 - 23:35 Son Güncelleme : 28.07.2023 - 23:35

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrim içi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nijerde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurların yönetimi zorla ele geçirme girişimlerinden ve ülkede yaşanan gelişmelerden derin endişe duyduklarını belirten Kirby, alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumun ve ailesinin derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılması çağrılarını yineledi.

Kirby, ülkedeki durumu yakından izlemeye devam ettiklerini belirterek, ABD, Nijerde yönetimi zorla ele geçirme ve anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü girişimi şiddetle kınıyor. ifadesini kullandı.

Askerin yönetime el koymasının ABDnin Nijer hükümetiyle olan güvenlik ve diğer işbirliklerini sona erdirmesine ve mevcut ortaklıkları tehlikeye atmasına neden olabileceği uyarısında bulunan Kirby, Askerin yönetimi ele geçirmesi Nijerin bölgesel bir lider olarak yetkisini de baltalayacaktır. değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, demokratik yollarla seçilen Cumhurbaşkanı Bazumun devrilmesinin ABDnin, Nijer hükümeti ile demokratik normlar ve hukukun üstünlüğüne bağlılığın devam etmesi üzerine kurulu olan önemli işbirliklerini de riske atacağı konusunda uyardı.

Diğer yandan gelişmelerle ilgili darbe ifadesini kullanmayan Kirby, Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchianinin devlet televizyonunda geçiş yönetiminin başına geçtiğini söylemesiyle ilgili ise diplomasi için hala bir alan olduğuna inandıklarını söyledi.

Bu diplomasinin sadece ABD değil, müttefikler ve Afrikalı ortaklarla da aktif olarak sürdürüldüğünü kaydeden Kirby, Nijerde yetkililerle irtibatta kalmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

- Nijerde askeri darbe

Nijerde 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumu alıkoymuş, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Silahlı Kuvvetler de Güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchianinin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, geçiş yönetiminin başına geçtiğini bildirmişti.

Ana Sayfaya Git