ABD'de donanmasında casus operasyonu

ABD Adalet Bakanlığı, iki donanma mensubunun Çin'e "hassas askeri istihbarat sağladıkları" suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Haberler 04.08.2023 - 00:28 Son Güncelleme : 04.08.2023 - 01:43

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD Donanmasında aktif görevde bulunan 20li yaşlarındaki iki denizcinin casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

İddianameye göre, San Diego merkezli USS Essexte çalışan 22 yaşındaki Jinchao Wei, çinli istihbarat yetkililerine ABDnin ulusal savunma bilgilerini göndermekle suçlanıyor.

Weinin Şubat 2022de çinli yetkiliyle temas kurduğu ve talep üzerine çalıştığı yerdeki geminin fotoğraf ve videolarını ilettiği iddia ediliyor.

Ayrı bir davada ise 26 yaşındaki Wenheng Zhao, ABD Donanmasına ait hassas askeri bilgileri Ağustos 2021den Mayıs 2023e kadar çinden bir istihbarat görevlisine iletmesi karşılığında rüşvet almakla suçlanıyor.

Zhaonun yetkililere gönderdiği bilgilerin arasında Hint-Pasifikteki ABD askeri tatbikatının operasyonel planlarının da yer aldığı öne sürüldü.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen, yaptığı açıklamada, bu iki denizcinin ABDyi korumak için verdikleri sözleri ihlal etmek ve kamu güvenine ihanet etmekle suçlandıklarını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder da Hassas bilgilerin korunması ve saklanması konusunda net politikalarımız ve prosedürlerimiz olduğunu düşünüyorum. Eğer bu kurallar ihlal edilirse gerekli önlemler alınacaktır. dedi.

Ana Sayfaya Git