"ABD'nin PYD'yi desteklemesi Kürtleri çok kötü etkileyecek"

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro, ABD'nin PKK/PYD'yi desteklemesinin Suriye'deki Kürtlerin yararına olmadığını vurgulayarak, "Bu destek Kürtleri çok kötü etkileyecek." dedi.

Haberler 01.12.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sviçrenin Cenevre kentinde Birlemi Milletler (BM) gözetiminde 8incisi düzenlenen Suriye görümelerinde muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti içinde yer alan Bro, AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Görümelerin 8. turundan umutlu olduklarn anlatan Bro, muhaliflerin kapsaml bir heyetle ve birlemi ekilde Cenevreye geldiinin altn çizdi.

Bro, Bu yeni oluuma uluslararas toplum büyük destek veriyor. Suriyede barçl bir çözüme ulamak için rejimin ne yapaca ve Rusyann rejime i birlii yapmas için ne kadar bask uygulayaca çok daha önemli hale geldi. dedi.

- PYDyi MYKnin içine kabul etmiyoruz

MYK çats altnda Suriyedeki tüm muhalif unsurlarn yer aldn vurgulayan Bro, Arap, Kürt, Türkmen ve Süryanilerin hepsi MYK çats altnda. Ama PYD deil. çünkü, hiçbir muhalif unsur PYDyi MYKnin içine kabul etmiyor. ifadesini kulland.

SDG ismini kullanan PKK/PYDye tepki gösteren Bro, PYD Suriyenin kuzeyinde kendilerini desteklemeyen tüm siyasi partileri kapatt. Ayrca ENKS bata olmak üzere baz partilerin bir çok üyesini tutukladlar ve gözaltna aldlar. ENKSnin onlarca üyesi u an PYD tarafndan gözaltnda tutuluyor. diye konutu.

- PYD gibi bir örgütün asla kontrolü eline almamas gerekiyor

Bro, kendilerinin, bata DEA olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadele verdiini belirterek, unlar kaydetti:

ABDnin Araplarn yaad bölgelerdeki PYD unsurlarn desteklemesi Kürtler için iyi bir ey deil ve bu destek Kürtleri çok kötü etkileyecek. çünkü bunlarn çatt yerler Kürt bölgesi deil. PYD gibi bir örgütün asla kontrolü eline almamas gerekiyor.

PKK/PYD, ay banda muhalif Kürt gruplarn oluturduu ENKSnin olaan kongresini yapaca binay çevreleyerek, yaknnda patlayc infilak ettirmiti. PKK/PYDnin, baz ENKS üyelerini tutuklad örenilmiti.

PKK/PYD, daha önce de ENKSye ait birçok ofisi ve çats altnda faaliyet gösteren muhalif Kürt siyasi partileri kapatmt.

PKK/PYD, Suriyenin kuzeyinde Türkiye snr boyunca, douda Haseke ve Rakka illeri, Halepin dousundaki Münbiç ve kuzeybatsndaki Afrin ilçelerini igal ediyor.

sviçrenin Cenevre kentindeki 8inci tur Suriye görümelerinin üçüncü gününde taraflar, BM heyeti ile ikili görümelere devam ediyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da görümelerin gelecek haftaya sarkabileceini belirtmiti.

Ana Sayfaya Git