"Afganistan'da DEAŞ ABD'nin projesidir"

Afganistan'ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkesinde terör örgütü DEAŞ'ın varlığının ABD'nin projesi olduğunu söyledi.

Haberler 31.05.2017 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karzai, Afganistanda terör faaliyeti yürüten DEA üyelerinin hepsinin yurt dndan baz hedefler için getirildiini ve terör örgütünün ABD tarafndan desteklendiini ifade etti.

ABDnin Afganistanda terör faaliyetlerinin bitmesini istemediini savunan Karzai, 2002 ylndan bu yana terörle mücadele amacyla Afganistanda bulunan ABD güçlerine atfta bulunarak, Durum böyle olmasayd, ABD burada olmasna ramen terör tehdidi gün geçtikçe artmazd. diye konutu. Karzai, ABDnin Afganistandaki varlnn aksine DEAn güçlenmesine katkda bulunduunu söyledi.

DEAn asl amacnn Afganistan olmadn, Afganistan topraklarn kullanarak bölge ülkelerini istikrarszlatrmak istediini de vurgulayan Karzai, terör örgütünün etkili olduu bölgelerde halka zulmettiini, katlettiini ve Afgan geleneklerini yok etmeye çaltn aktard.

Hamid Karzai, Rusya ve rann, ABDnin Afganistandaki varlndan endie ettiini de dile getirerek, Rusya da ABD, ngiltere ve baz dier ülkeler gibi Taliban ile irtibatta olabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Talibann son dönemde Afganistan genelinde güçlendiine iaret eden Karzai, baz yabanc güçlerin örgütün güçlenmesinde önemli rol oynadn söyledi.

Hamid Karzai, ABD bizden daimi askeri üs istemi, karlnda da iki ey için söz vermiti. Birincisi Pakistan gibi d tehditlere kar Afganistan savunacaklard. kincisi de Afganistann iç güvenlik sorununu ortadan kaldracak ve ülke ekonomisini kalkndracaklard. Ancak güvenlik anlamasnn imzalanmasnn ardndan verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Aksine Pakistann Afganistan topraklarna yönelik saldrlar daha da artt. ABD bize verdii sözleri tutamad veya burada baarsz oldu. diye konutu.

YABANCI GÜçLERN ÜLKEMZDEN çEKLMESN STYORUZ

ABDnin geçen aylarda ülkenin dousunda Nangarhar vilayetinde tüm bombalarn anas ile düzenledii saldrnn kabul edilemez olduunun altn çizen Karzai, bu saldrnn ardndan ülkedeki yabanc güçlerin, Afgan halknn yararna olmad kanaatine vardn ve bu nedenle Afganistanda kalmalarn istemediklerini ifade etti.

Karzai, ABDnin bu saldryla Afgan halkna ve toprana saygszlk yaptn, ülkeyi deneme tahtasna çevirmeye çaltn söyledi.

HKMETYARIN BARI SÜRECNE KATILMASININ TALBANA DA ETKS OLACAKTIR

Karzai, Afganistan eski muhalif gruplarndan Hizb-i slami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyarn bar sürecine katlmasndan duyduu memnuniyeti de dile getirerek, bu gelimenin Afgan halk için çok iyi bir haber olduunu ifade etti.

Hikmetyarn bar sürecine katlmasnn Taliban üzerinde de olumlu etkisi olacan ümit ettiini belirten Karzai, Talibana da Savan brakn, bara katln, buras kendi ülkeniz, böylece beraber oturalm, Afganistan anayasasn tekrar gözden geçirelim. çarsnda bulundu.

- Erdoan slam dünyasnn büyük lideridir

Afganistann eski Devlet Bakan Karzai, Türkiyenin Afganistann en iyi dostu olduunu da vurgulayarak, sözlerini öyle tamamlad:

Cumhurbakan Sayn (Recep Tayyip) Erdoan benim yakn dostumdur, Erdoan slam dünyasnn büyük bir lideridir, kendisine saygmz sonsuzdur. Bize çok yardmda bulunmutur, ülkemizde büyük yatrmlar yapmtr, bu yardmlardan dolay çok mutluyuz. 15 Temmuz gecesi yaanan baarsz darbe giriimini iddetle knyorum. çok ükür ki baarszlkla sonuçland. Erdoan bu süreçte Türk halknn kalbindeki yerini ve büyüklüünü göstermitir, bundan sonra Türkiye daha da güçlenerek yarnlara yürüyecektir. Biz yoksul bir ülkeyiz, eitimsizlik nedeniyle çok ac çekiyoruz. Türkiyedeki darbe olaylarnda Erdoandan yanayz. Afganistandaki FETÖ okullarn da Türk devleti nasl isterse öyle devralabilir. Yeter ki çocuklarmz kaliteli eitim görsün, eitimli gençlerimizin says artsn.

Ana Sayfaya Git