Libyalı yetkililer, bu trajik olayda can veren göçmenlerin cesetlerinin 160ının denizde, 40ının ise teknelerden birinin ambarında bulunduğunu söyledi. Halen bazı kayıplar olduğu kaydedilirken, 200 kişinin ise kurtarılarak, Trablusun batısındaki bir merkeze götürüldükleri açıklandı. Teknedekilerin, Sahra Altı Afrikalı, Pakistan, Suriye, Fas ve Bangladeşli oldukları kaydedildi.
İTALYA: YARDIM çAĞRISI ALMADIKİtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, söz konusu iki tekneden yardım çağrısı almadıkları belirtildi. Yetkililer, dün yapılan çağrılar sonucunda ise 1430 göçmenin kurtarıldığını duyurdu.
İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, deniz şartlarının uygunluğundan dolayı Eylül ayı sonuna kadar 20 bin kadar daha göçmenin kıyılarına ulaşmasını beklediklerini belirtti. Göçmen kamplarının kapasitesi dolan İtalyada İçişleri Bakanlığı, onları ağırlamak için atıl durumda olan hapishane binaları ve askeri kışlaların kullanılmaya başlanacağını açıkladı. DAHA FAZLA NEFES ALMAK İçİN DAHA FAZLA ÖDÜYORLARBu arada, İtalyan basınına yansıyanlara göre umut yolcuları, kendilerini Avrupaya ulaştıracak teknelerdeki şartlara göre, kişi başı 500 ila 3000 Euro arası ücret ödüyor. Buna göre maddi gücü yetmeyenler, havasız kalmayı göze alarak, teknelerin ambarında seyahat etmeyi göze alarak bunun için 500 Euro ödüyor. Yolculuk boyunca kafalarını dışarı çıkarıp, temiz hava almak isteyenler ise, ekstra ücret ödemeyi kabul etmemeleri halinde, insan tacirlerince sopalarla geri itiliyor.
NE TOPRAKLARI, NE DE HAVALARI VAR
çarşamba günü de Libya açıklarındaki bir teknenin ambarında, havasızlıktan ölen 50 göçmenin cesedi bulunmuştu. İtalyan Il Manifesto gazetesi bunun için şu çarpıcı başlığı kullandı: Ne toprakları, ne de havaları var.
Corriere della Sera gazetesi de, özellikle maddi durumu daha uygun olan Suriyelilerin, Türkiyeden lüks yatlarla Avrupa kıyılarına kaçırıldığını yazdı. Gazete, bunun için ise kişi başına 6 ila 8 bin Euro arası ödendiğini belirtti. Nitekim geçtiğimiz günlerde iki Türk, Suriyeli bir aileyi İtalyaya lüks yatla sokmak isterken yakalanıp, tutuklanmıştı. İtalya kıyılarına ulaşmayı başaran göçmenlerin anlattıklarına göre insan tacirleri, teknelerde bir can yeleğini 200, bir uydu telefonu ise 1000 Eurodan satıyor. ÖLÜ SAYISI 2 BİN 500Ü BULDUÖte yandan Birleşmiş Milletler (BM), bu yılın başından beri Akdenizi geçerek Avrupaya ulaşanların sayısının, şimdiden 300 bini aştığını kaydetti. Bu sayı, geçen yıl ise 219 bindi. Akdenizi geçmeye çalışırken ölen mültecilerin sayısının ise 2 bin 500ü aştığı belirtildi. Geçen yıl denizde can kaybeden göçmenlerin sayısı, 3 bin 270 idi. Geçtiğimiz Nisan ayında da birinde 400 diğerinde 700e yakın göçmenin hayatını kaybettiği iki büyük felaket yaşanmıştı. Son olay, 2. Dünya Savaşından bu yana yaşanan en büyük facia olarak kayıtlara geçmişti.
Kaynak: DHA