Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan bot alabora oldu

Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin bulunduğu teknenin Akdeniz'de alabora olması sonucu 6 kişinin öldüğü, 40 kişinin kaybolduğu, 10 kişinin kurtarıldığı bildirildi.

Haberler 19.03.2025 - 13:02 Son Güncelleme : 19.03.2025 - 13:02

İtalyan ANSA ajansının haberinde, İtalyan Mali Polisi ve İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının, Lampedusa Adasının batısındaki Lampione Adası açıklarında alabora olan bir düzensiz göçmen botundan dün 6sı erkek 4ü kadın toplam 10 kişiyi kurtardığı, 6 kişinin ise cansız bedenine ulaştığı belirtildi.

Kurtarıldıktan sonra Lampedusa Adasına taşınan göçmenler, verdikleri ifadede, botta 40 kişinin daha olduğunu ve bu kişilerin denizde kaybolduğunu belirtti.

Bu ifadeler doğrultusunda İtalyan güvenlik güçleri, arama kurtarma çalışmalarını sürdürdü.

Göçmenlerin, Tunusun Sfaks kentinden 16 Martta 56 kişi olarak hareket ettikleri belirtildi.

İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 1 Ocak-18 Mart döneminde Akdenizi aşarak ülkeye gelen düzensiz göçmenlerin sayısı 8 bin 743 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 8 bin 630 olarak kaydedilmişti.

Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) verilerine göre, yıl başından 17 Marta kadar olan dönemde, 140 düzensiz göçmen Orta Akdenizde kayboldu.

- Orta Akdenizdeki düzensiz göç sorunu

Avrupaya yönelik düzensiz göç akınında İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, bu güzergahta Avrupalı devletlerin görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları (STK) kurtarıyor. STKler, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin güvenli liman vermemesinden dolayı zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

STKler, İtalyada 2023ten bu yana yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle de faaliyetlerini gerçekleştirmede bazı zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Kendi imkanlarıyla Akdenizi geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin, Avrupada ilk ayak bastıkları yer, çoğunlukla İtalyanın Kuzey Afrikaya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası oluyor.

Öte yandan, teknelerin alabora olması ya da teknelerin kapasitelerinin çok üzerindeki yüklü olması dolayısıyla yaşanan susuzluk, havasızlık ve egzoz gazı zehirlenmesi gibi nedenlerden dolayı her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdenizi geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

Ana Sayfaya Git