Scholz, Potsdam yakınlarındaki seçim bölgesi Nuthetalda düzenlenen halka açık bir toplantıda konuştu.
Alman Haber Ajansına (DPA) göre Scholz, Bizim bakış açımıza göre iki devletli bir çözüm olmalı. Bir devlet olarak İsrail ile bir Filistin devleti arasında barış içinde bir arada yaşama ihtimali olmalı. Bu aynı zamanda İsrailin kendi çıkarları için de en iyisi. dedi.
Hamasa karşı kazanılacak bir zaferin ardından iki devlet arasında barış içinde bir arada yaşama şansının son yıllara kıyasla daha gerçekçi olabileceği umudunu dile getiren Scholz, İsrailin Batı Şeriada yeni yasa dışı yerleşim alanları için yaptığı inşaatları eleştirerek, Batı Şeriada yeni yerleşim yerleri istemiyoruz. dedi.
Scholz, ayrıca son haftalarda Batı Şeriada Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere karşı yoğunlaşan saldırılarını da kınadı.
Dün Berlin ziyaretinde Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Olaf Scholzla görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Scholzla ortak basın toplantısında Tevratta bunların hiçbirisi yoktur. Yapamazsın. İnsan hakları beyannamesinde yapamazsın. Ama burada görüldüğü gibi bu çocuklar nasıl vuruluyor? Hastanelerde bunlar nasıl öldürülüyor? Bunlar karşısında biz elimiz, kolumuz bağlı mı duracağız? Buna karşı hiç sesimizi çıkarmayacak mıyız? Eğer burada elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak bunun tarihe hesabını veremeyiz. Onun için bir borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bakın ben rahat konuşuyorum. çünkü bizim İsraile borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. demişti.
İnsani ateşkese Türkiyenin, Almanyanın ne kadar katkıda bulunabileceğinin ve bu adımların nasıl atılacağının önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:
Buna var mıyız, yok muyuz? Bir hafta sonra Sayın Steinmeier, İsraile gidiyor. Kendisinden ricada bulundum. Dedim, siz bir taraftan tutun, bize düşen görev neyse biz de diğer taraftan tutalım. Önemli olan bu insani ateşkesi birlikte sağlayalım. Bu adımı eğer atar, böyle bir insani ateşkesi birlikte Almanya-Türkiye, diğer, sağlayabilirsek, bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanı yakalarız. Rehinelerin takası deniliyor. Eyvallah, biz buna da varız. Fakat rehine dediğiniz zaman, rehine sayısı itibarıyla İsraildeki rehinelerin sayısı nedir? Öbür tarafta, Hamasın veya Filistinin elindeki rehinelerin sayısı nedir? Buna da baktığımız zaman katbekat fazlasıyla İsrailin elinde rehine var. Yılların rehineleri, tutsakları İsrailin elinde. Bunu da görmemiz lazım. Bunu görmezsek bu da haksızlık olur. Biz bütün bunlara varız.