Haaretz gazetesi, Ankaranın terör için askeri bir çözüm olmadığını bildiğini ve bu nedenle de Türkiyenin PKK ile anlaşmaya ihtiyacı olduğunu savunurken, Kürt meselesi nedeniyle tutuklanan gazetecilerden dolayı, Türkiye hala basın özgürlüğü kötü huylu bir hastalıkmış gibi davranıyor diye yazdı.
PKK İLE ANLAŞMAYA İHTİYACI VAD
Haaretz gazetesi yazarı Zvi Barel, Türk tarzı terör örgütüyle müzakere başlıklı haberinde, Terör örgütüyle müzakere edilir mi? diye sorarak, İsrailde biz bu sorunun yanıtını uzun zamandan beri biliyoruz. Yanıt, evet. Eğer amaç tutsak askerleri kurtarmak, tutuklu değiş tokuşu yapmak ya da silah bırakmaksa sadece müzakere yapılabilir yanıtını verdi.
Ankaranın terör için askeri bir çözümün olmadığını bildiğini ve bu nedenle de Türkiyenin PKK ile bir anlaşmaya ihtiyacı olduğu yorumunu yapan Zvi Barel, Ankaranın PKK ile müzakere kararını çok zor verdiğini yazarak, Ankaranın Türkiyenin iç politikasında kilit nokta olan terör örgütüne karşı sadece bir savaş ilan etmediği, aynı zamanda askeri kaynaklarının çoğunu bu çatışmaya yatırdığı yorumunu yaptı. Türkiyenin PKK ile anlaşmadan askeri bir çözüm bulunamayacağını bildiğini ifade eden Zvi Barel, MİT Müsteşarı Hakan Fidana soruşturma talebine dikkat çekti.
MİT YASASI DEĞERLENDİRİLDİ
MİT yasasını değerlendiren Zvi Barel, Türk siyasetinde kargaşa olduğunu öne sürerek, Türkiyedeki Kürt meselesi nedeniyle Şubatta yaklaşık 40 gazetecinin tutuklandığını, basın ve ifade özgürlüğü konusunda Sınır Tanımayan Gazetecilere göre, Türk hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine 7 bin 749 dava açıldığını belirtti. Zvi Barel, Türkiye, Suriyeli isyancılara, Araplara ve Batılı ülkelere Suriye Başkanı Beşar Esatın baskısına karşı koyabilecek bir ülke olarak umut oluyor. Ancak Türkiye, hala basın özgürlüğü kötü huylu bir hastalıkmış gibi davranıyor görüşünü savundu.