AP seçimleri dengeleri sarstı

AB'nin yasama organı AP için yapılan seçimler bitti. AP'deki egemen parti EPP gücünü korusa da aşırı sağın yükselişi ve Macron, Scholz gibi siyasetçilerinin ağır darbe alması dikkati çekti. Peki bu seçimlerin kazananı ve kaybedeni kimler?

Haberler 10.06.2024 - 17:05 Son Güncelleme : 10.06.2024 - 17:05

Avrupa Birliğinin (AB) 27 üye ülkesindeki seçmenler gelecek dönemin Avrupa Parlamentosunu (AP) şekillendirmek için 6-9 Haziranda sandık başına gitti.
AP seçim sonuçları dün açıklanırken, özellikle bazı ülkelerdeki aşırı sağ partiler oy oranlarını yükseltti bazı ülkelerde ise beklenmedik bir şekilde sol galip geldi.


SEçİMİN KAZANANLARI

APnin yeni dağılımında ise, merkez siyasetin konumunu koruduğunu ancak Yeşiller ile birlikte sol partilerin düşüşe geçtiği görüldü. Aşırı sağa olan bu denli destek ise, sürpriz olarak yorumlandı.

URSULA VON DER LEYEN

Bir dönem daha Avrupa Komisyonu Başkanı olmak isteyen Ursula von der Leyen, Komisyon Başkanı olmak için parlamentoda gerekli 361 oyu toplamış olabilir. Ursula von der Leyenin de üyesi olduğu ve bu dönem de parlamentodaki çoğunluğunu koruyan Avrupa Halk Partisi (EPP) 184 koltuk kazandı. Leyen daha önce başkanlığı, EPP ile birlikte Sosyalist ve Demokrat İlerici İttifakı (S D) ve Liberallerin desteğini alarak kazanmıştı. Bu dönem de bu üç grubun toplam koltuk sayısı Leyeni Komisyon Başkanı yapmak için yeterli.

GIORGIO MELONI

İtalyada Başbakan Giorgia Meloninin İtalyanın Kardeşleri Partisi yüzde 30 civarında oy aldı. Muhalefetteki merkez sol Demokrat Parti (PD) yüzde 23, Beş Yıldız Hareketi (M5S) yüzde 12, Silvio Berlusconinin kurduğu Forza İtalya yüzde 9 oy aldı. İtalyadaki seçim sonucuyla birlikte, Meloninin İtalyan siyaseti üzerindeki hakimiyetini daha da sıkılaştıracağı söyleniyor. Meloni, Polonyalı Donald Tusk ile birlikte, seçimden zaferle eve dönen az sayıdaki liderinden biri oldu.

AŞIRI SAĞ PARTİLER:
Dün gecenin en dikkat çekici gelişmelerinden biri de Fransız siyasetçi Marine Le Penin liderlik ettiği aşırı sağcı Ulusal Cephenin (RN) aldığı yüzde 31lik oy oranı oldu. Ulusal Cephenin aldığı bu sonuçların hemen ardından Macron Meclisi feshederek erken seçim kararı aldı. Fransanın dışında Avusturya ve Almanyada da aşırı sağcı partiler başarı gösterdi. Avusturyada, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşti. Almanyada seçimde ilk sırayı parlamentoda 30 koltuk kazanan Hristiyan Demokrat CDU/CSU ittifakı aldı. İkinci sırada ise, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi yer aldı. Yine aşırı sağ partileri Hollandada birinci, Romanyada ikinci parti oldular.

SOSYALİSTLER VE DEMOKRATLAR:

Bu seçimden göz kamaştırarak çıkmasalar da sosyalistler ve sosyal demokratlar da kazandı denebilir. Merkez sol partiler, İspanya ve İtalya gibi büyük ülkelerde ikinci, Raphael Glucksmannın merkez solu yeniden canlandırdığı Fransada ise üçüncü sırada yer aldılar. Merkez sol, Almanyada ise hayal kırıklığı yaşadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholzun Sosyal Demokrat Partisi (SPD), aşırı sağcı AfDnin de gerisinde kalarak üçüncü sırada kendine yer buldu.

PETER MAGYAR:

Macaristan Başbakanı Viktor Orbanın karşısında artık yeni ve güçlü bir rakip var diyebiliriz. Bir dönem Orban hükümetinde yer alan Magyar, yılın başında muhalefete öncülük etmeye başladı. AP seçimlerinde de oyların yüzde 30unu alarak, Macar muhalefetinin tartışmasız yeni lideri olacağını kanıtladı.
ROBERTA METSOLA:

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola, yeniden APye seçildi. Maltalı siyasetçi, ülkesindeki AP seçimlerinde ana muhalefetteki Milliyetçi Parti (PN) tarafından aday gösterildi; 87 bin oy alarak, ülkenin ABye katılmasından bu yana bir seçimde en çok oy alan milletvekili oldu.


SEçİMİN KAYBEDENLERİ


EMMANUEL MACRON:

Seçimin belki de en büyük kaybedeni Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Rakibi aşırı sağcı Ulusal Birlikin (RN) yüzde 31 sularında oy alması ve partisi Rönesansın yüzde 15te kalması Macron için tehlikeye işaret ediyor olabilir. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından Meclisi feshederek erken seçim kararı aldı. Fransa birkaç ay içinde seçime gidecek. Erken seçimin sonuçları, Macronun da geleceğine etki edebilir.

OLAF SCHOLZ:

Almanyada koalisyon hükümetinin en büyük partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD-Scholzun partisi) seçimlerde üçüncü sırada yer aldı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ikinci sıraya yerleşti. Bu sonuç, SPDnin bir asırlık en kötü sonucu oldu. Almanyada AP seçimde ilk sırayı, 30 koltuk kazanan Hristiyan Demokrat CDU/CSU ittifakı birinci bitirdi. Koalisyonun diğer ortağı Yeşillerin de oy oranlarının düşmesiyle birlikte Almanyadaki koalisyon hükümetinin meşruiyeti sarsılabilir. Almanyada merkez sağ ve aşırı sağ, Scholzu erken seçim kararı almaya çağırıyor.

YEŞİLLER PARTİSİ:
Yeşiller, 2019daki güçlü performansının ardından Almanyada büyük bir darbe aldı. Sandalye sayısı 21den 12ye geriledi. Fransada zar zor tutundular ve Portekizde sıfır çektiler.


VICTOR ORBAN:
Macaristanın milliyetçi lideri Orban, Magyarın kendisine meydan okuması sonrası beklenenden daha kötü bir performans sergiledi. Partisi Fidesz oyların yüzde 43,8ini almış olsa da bu, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde şimdiye kadarki en kötü sonucu oldu. Sadece aylar önce muhalefete geçen rakibi Magyar, seçimde yüzde 30 aldı.

MATTEO SALVINI:

2019da oyların yüzde 34ünü alarak büyük bir başarı elde eden ve şu anda aşırı sağ Kimlik ve Demokrasi Grubuna başkanlık eden Lig Partisi, bu sefer yüzde 9un altında oy alarak İtalyada büyük bir kan kaybetti.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git