Marro, ABDnin Virginia eyaletindeki George Mason Üniversitesinde konu hakknda düzenlenen panelde yapt konumada, tüm yurttalarn Arakandaki hakszlklar konusunda bilgi sahibi olup, soykrm durdurmak için harekete geçmesi gerektiine dikkati çekti.
Son günlerde medyada yer alan haberler sayesinde insanlarn Arakanda neler yaandna dair bilgilenmeye baladn ve bunun olumlu bir gelime olduunu vurgulayan Marro, Fakat bu yetmez. Myanmarn Washington Büyükelçiliinin önünde yürümek dnda eyler yapmalyz. dedi.
Marro, ABD Kongresinin konuyu gündemine alarak Washington yönetimini iddete kar tavr almaya zorlamas gerektiini belirtti.
Panelde moderatörlük yapan ABD Bar çin Dinler ttifak sözcüsü Naeem Baig de Myanmardaki iddet olaylarndan kaçarak komu Bangladee snan yüz binlerce kiinin yardma ihtiyac olduuna dikkat çekti. Baig, herkesi elinden geldiince snmaclara destek salamaya çard.
AA Washington muhabiri Safvan Allahverdi de panelde söz alarak gazeteci olarak bölgede gördüklerini paylat. Arakanl Müslümanlarn maruz kaldklarnn zulüm ötesinde olduunu söyleyen Allahverdi, Bir insan nasl bu kadar gaddarca erler yapabiliyor aklm almyor. diye konutu.
Allahverdi sözlerini öyle sürdürdü:
Bunun süregelen bir soykrm olduu kesin. Korkarm ki yetkililer bunu tam anlamyla idrak edene dek Arakanl Müslümanlarn kaderi geçmite Ruanda ve Bosnada yaananlardan farkl olmayacak.
- Arakanl Müslümanlara etnik temizlik
Myanmar ordusunun, silahl militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakanda sivillere düzenledii saldrlarda, 25 Austostan bu yana binlerce Müslüman hayatn kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giri çklara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil says tam olarak tespit edilemiyor.
Etnik temizlie dönüen saldrlarda 300e yakn köy, ordu ve fanatik Budistler tarafndan yok edilirken, 600 binden fazla Arakanl Müslüman dalk bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladee kaçt, on binlercesi de Bangladee kaçmann yolunu aryor.
Arakanda 1970lerde yaklak iki milyon Müslümann yaad tahmin edilirken, sistematik saldrlardan kaç nedeniyle bu say 350 binin altna geriledi.