Askere müdahale direktifi

Hükümet, Suriye’de IŞİD tehdidi altındaki 90 kilometrelik bölgede tedbir alınması için Genelkurmay’a direktif verdi.

Haberler 29.06.2015 - 02:05 Son Güncelleme : 29.06.2015 - 02:05

Suriyede Tel Abyadın PYDnin eline geçmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın başkanlığında yapılan Suriye güvenlik toplantılarında ortaya çıkan güvenlik riskleri konuşuldu. Hükümet, Suriye sınırındaki Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapılarının karşı tarafının IŞİD kontrolüne geçmesi ve bölgede bir Kürt devleti kurulması ihtimallerine karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü tedbiri almasını istedi.

Olası risklere dikkat çeken Genelkurmay, çekincelerini sıraladı. Başbakan Ahmet Davutoğlunun ısrarı üzerine Genelkurmay yazılı direktif istedi. Davutoğlu, 2014te Meclisten geçen tezkere ve Bakanlar Kurulu kararlarını da dikkate alarak tedbir alınması talebini yazılı bir direktifle Genelkurmaya iletti.

Hükümet, direktife somut talepler eklemedi.

Genelkurmay, hükümetin ısrarı durumunda, kara birliklerinin 10 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturmasını planlıyor. 10 kilometrenin ilerisinde 40-50 kilometre derinliğindeki ikinci bir bölgenin de ağırlıklı Obüs toplarının atış desteğiyle kontrol edilmesi planlanıyor.

Genelkurmay topu siyasete attı

Hürriyet Gazetesine göre Genelkurmay, çekincelerini şöyle sıraladı:

- Böyle bir operasyonun gerekçesi ne olacak? Sınırımızda Kürt devleti kurulacak diye başka bir ülke topraklarına giriyoruz diyemeyiz.

- Suriyedeki gelişmelerde önemli aktörler olan başta ABD olmak üzere, Rusya ve İran ikna edilmeden böyle bir şeye girişmek Türkiyeyi bu ülkelerle de ciddi şekilde karşı karşıya getirir.

- Sonuçta bir ülkenin toprağına girilecek. Uluslararası hukuka uygun bir zemin hazırlanması için Esad rejimi ile de bir şekilde temasa geçilmesi şart. Aksi durumda Türkiye komşu ülkenin toprağına tecavüz eden ülke konumuna düşebilir.

- TSK bu bölgeye girdiğinde ilerleyeceği güzergh boyunca aynı anda PYD dolayısıyla PKK, IŞİD ve rejim güçlerinin hedefi olabilir.

- Hatta PKK-PYD bağlamında ABD ile karşı karşıya kalınacağı da unutulmamalı. Operasyon senaryoları bu ihtimaller göz önüne alınarak hazırlanmalı.

Davutoğlu Açık bir direktif verdim demişti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 17 Haziranda katıldığı Habertürk ve Show TV ortak yayınında canlı yayında Genelkurmaya ne gerekiyorsa yapın talimatı verdiğini söylemişti. Davutoğlu, Askeri her türlü değerlendirmeleri yaptık. Tezkere zaten elimizde mevcut. Genelkurmay Başkanlığımıza da açık bir direktif verdim. Türkiyenin sınır güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatını verdim. Alınması gereken tedbir neyse tereddütsüz alınması için her türlü talimatı verdim demişti.

PYDnin Suriyenin kuzeyinde nüfus yapısını değiştirmeye çalıştığını belirten Davutoğlu, Burada yapılmak istenen, Tel Abyaddaki Arap ve Türkmen unsurlara baskı yapmak. Tel Abyad, DEAŞın eline PYDden düşmedi. Türkmen gençler, ÖSO savaşa savaşa çekildi. Suriye Türkmen Cephesinden Sami Hafizin açıklaması var, MİT TIRlarına yapılan baskın sonrası Bayırbucak Türkmenleri mevzilerini kaybetti diye açıklaması var. Burada yapılmak istenen fiili demografik göç dalgasıyla demografiyi değiştirmek diye konuşmuştu.

Sınıra duvar

Milliyet Gazetesi ve Reuters haber ajansı, Türkiyenin Suriyeye kaçak geçişleri bir türlü önleyememesi üzerine, sınır hattında 3.5 metrelik duvar çekme kararı aldığını belirtti. İçişleri Bakanlığı, Suriye sınırında güvenlik kuşağı oluşturulması amacıyla Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa valiliklerine 20 milyon liralık acil ödenek gönderdi.

Projeye göre; Türkiye ile Suriye arasında bululan 911 kilometrelik sınıra ortalama 3,5 metre yüksekliğinde beton duvarlar yerleştirilecek. Duvarın Türkiye kısmına yol yapılacak. Yolun arkasına yüksek tel çit çekilecek. Aydınlatma ve kameralı takip sistemi de kurulacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır