Beyaz Saraydan yapılan açıklamaya göre Biden, Pensilvanyada bir işletmeyi ziyaretinde, Yemendeki Husileri Terörist grup olarak tanımlar mısınız? sorusuna, Bence öyleler. yanıtını verdi.
Husiler, ölçüyü aşan davranışlarına devam ederse müttefiklerimizle birlikte yanıt verdiğimizden emin olacağız. diyen Biden, ABDnin İran ile fiilen vekalet savaşında olmadığını sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Biden, Kızıldenizdeki saldırılarına misilleme olarak ABD ve İngiliz ordularının Yemende Husilere ait bazı hedefleri vurduğunu açıklamıştı.
Biden, sonuncusu 9 Ocakta gerçekleşen ve Husilerin doğrudan ABD gemilerini hedef aldığı bir dizi saldırıya, uluslararası koalisyonla yanıt verdiklerini kaydetmişti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de Tansiyonu artırmak istemiyoruz, son birkaç gündür Husilerle yaşananların ötesinde bölgede tansiyonu artırmak için bir neden yok. Gerilimi onlar artırdılar. İranla bir çatışma peşinde değiliz. değerlendirmesini yapmıştı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde terörist örgüt listesinde olan Husiler, Joe Biden döneminin başlamasıyla 2021 Şubat ayı ortalarında terör listesinden çıkarılmıştı.
KIZILDENİZDEKİ DURUM
İranın desteklediği Yemendeki Husiler, İsrailin Gazzedeki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023ten itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.
ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemenden atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldenizdeki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu duyurdu.
Kızıldenizde 31 Aralıkta İsraille bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocakta da İsraile destek olduğu gerekçesiyle Kızıldenizde ABDye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocakta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldenizdeki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.
Akdenizi Kızıldenize bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12si yapılıyor.
AA