Blinken, Ürdün'de 5 Arap ülkesinin bakanlarıyla "Gazze'deki durumu" görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşeceği açıklandı.

Haberler 04.11.2023 - 00:38 Son Güncelleme : 04.11.2023 - 00:44

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, öncelikle 5 Arap ülkesinin dışişleri bakanlarının Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile görüşeceği bildirildi.

Açıklamada, İsrailin Gazzeye açtığı savaşın ve sebep olduğu insani felaketin durmasına yönelik çabalar kapsamında cumartesi bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilecek. ifadesine yer verildi.

Ardından Arap ülkelerinin bakanları ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasında bir toplantı düzenleneceği, bakanların mevkidaşları Blinkena ateşkes ve acil insani yardım çağrısını vurgulayacağı aktarıldı.

Görüşmeler sonrasında bakanların birlikte basın toplantısı yapacağı kaydedildi.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrailin Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazzeden düzenlenen saldırılarda 315i asker 1400den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsraile göre 31 Ekimden bu yana Gazze Şeridindeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25e yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeriada da bir İsrail askeri öldü.

Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrailin saldırılarda 3 bin 826sı çocuk, 2 bin 405i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüste İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

Gazzede binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini de hedef gösteren İsrail ordusu, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekimden bu yana yaşanan çatışmalarda 56 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Ana Sayfaya Git