Blinken ziyareti öncesi İsrail işi sıkı tutuyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bir dizi ziyaretler sonrası İsrail ziyareti nedeniyle ülkenin Gazze sınırındaki Sa’ad ve Netivot ayrım noktalarında konuşlanan İsrail askerleri kontrolleri sıklaştırdı.

Haberler 16.10.2023 - 13:18 Son Güncelleme : 16.10.2023 - 13:20


İsrail-Hamas çatışmaları 7 Ekimden bu yana aralıksız devam ederken İsrail, sivillerin de yaşadığı Gazzeye yoğun bombardıman gerçekleştiriyor. İsrail-Hamas çatışmalarının yoğunlaşmasının ardından İsrailden Orta Doğu turuna başlayan Blinken, bugün bir kez daha İsraile geliyor.

Blinken, başkent Tel Avivde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirecek. Blinkenın ziyaret öncesi İsrailin Gazze sınırındaki Sderot kentinde kontroller sıklaştırıldı. Barikatlar kuran İsrailli askerler, Sivil araçlarının geçişine izin vermiyor. Saad ve Netivot ayrım noktalarında konuşlanan İsrail askerleri, askeri araçları da tek tek kontrol ederek geçişe izin veriyor.

Blinkendan Refah Sınır Kapısı açıklaması


Blinken, İsrail ziyareti öncesi dün temaslarda bulunduğu Kahirede Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Mısırdan ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Buraya dört temel hedefle geldik; ABDnin İsrailin yanında olduğunu açıkça ortaya koymak, çatışmaların başka yerlere yayılmasını önlemek, ABD vatandaşları da dahil olmak üzere rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için çalışmak ve Gazzede mevcut olan insani krize çözüm bulmak demişti.


Gazze Şeridinin Mısıra açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı konusunda Cumhurbaşkanı es-Sisi ile güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Blinken, Mısır, Gazzedeki insanlara birçok maddi destek sağladı ve Refah yeniden açılacak. Yardımı almak ve ihtiyacı olan insanlara ulaştırmak için Birleşmiş Milletlerle, Mısırla, İsraille ve diğerleriyle bir mekanizma kuruyoruz. Büyükelçi Satterfieldın bu görevi üstlenmesinin nedeni de tam olarak budur. Başkan onu bugün atadı. Bunu ileriye taşıyabilmemiz için tüm teknik detayları çözmek üzere yarın sahada olacak açıklamasını yapmıştı.

Ana Sayfaya Git